Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Publicat la 1 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

219 shares
Mergi la rețetă

V-am tot spus că nu mă pricep la aluaturi. Dar de când cu Kitchen Aid-ul câştigat la concursul Schar şi cu prima mea pâine mai adevărată, adică pâinea neagră cu bere şi negrilică , simt că o nouă lume s-a aşternut în faţa mea şi sunt foarte interesată să o descopăr.

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Deocamdată am ajuns la concluzia că "ştiu că nu ştiu nimic". Mă tot uitam după reţete sofisticate, cu tăieturi, forme, culori sau cu adaosuri care-mi aprindeau imaginaţia. Numai că majoritatea erau cu făcute maia, nu cu drojdie şi dospite în bannetoane care dau o formă minunată pâinii. Maia nu am şi nici nu mă încumet deocamdată să o cresc de la zero. Nici bannetoane nu am, dar încep să visez la ele. Alte pâini cu care m-am întâlnit pe internet cereau tehnici de împachetare sau de "shaping" despre care eu nici nu am ştiut că există. Aşa că m-am oprit din căutări şi mi-am propus să încep, totuşi, cu începutul. Adică cu o pâine simplă şi albă de data asta.

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

În naivitatea mea m-am apucat să fac pâine dintr-un kilogram de făină, gândindu-mă că va ieşi doar un pic mai mare decât cea cu bere făcută din 500 g şi care de bună ce-a fost ni s-a părut cam mică. Asta de azi, când am scos-o din cuptor era uriaşă, era cât tava de la aragaz! Soţul meu s-a speriat când a văzut-o, zicea că o să dăm pâine la toţi vecinii din bloc. Dacă tot i-am înnebunit cu mirosul, măcar să facem o faptă bună 😀 N-a mai ajuns pe la vecini, au rămas doar cu mirosul, săracii de ei. Am înjumătăţit-o cu părinţii mei, iar partea care a rămas la noi nici nu ştiu când s-a terminat. Ba cu unt, ba cu dulceaţă, ba goală, ba la pachetul de la serviciu...s-a dus repede!

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Mod de preparare pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Chiar daca scriu mult, asta e cea mai simplă pâine de casă, vă promit! Atâta doar că i-am pus puţin ulei de măsline care i-a dat o aromă deosebită şi am presărat-o cu mac...doar ca să mă aflu-n treabă. Mi-a fost teamă că în simplitatea ei nu va avea "aspect comercial". Ei aş! Am învăţat că pâinea e frumoasă oricum, nu are nevoie de artificii.

Eu am frământat-o la robot, timp de vreo 10 minute. La fel de bine însă, o puteţi frământa şi cu mâna, chiar dacă o să dureze, poate, puţin mai mult. Am lăsat apoi aluatul să crească în vasul robotului. Am băgat vasul cu totul într-o pungă curată de plastic şi aşa înfofolit l-am băgat în cuptorul aragazului (cuptorul stins!!). Loc mai bun şi mai ferit nu e nicăieri. L-am lăsat acolo vreo 45 de minute, timp în care şi-a dublat volumul şi a devenit incredibil de pufos şi de aerat.

Am răsturnat aluatul pe blatul de lucru uns cu foarte puţin ulei de măsline, doar cât să nu se lipească aluatul. Am început să întind aluatul cu degetele până i-am dat o formă dreptunghiulară. Apoi am trasat trei linii verticale imaginare şi am pliat cele 2 parţi laterale stânga-dreapta peste partea din mijloc.  Ca un pliant publicitar 😀 Am făcut de două ori operaţiunea asta, o dată pe orizontală şi o dată pe verticală. Din păcate, cu mâinile pline de aluat nu am putut face poze, dar veţi înţelege mai bine dacă priviţi video de mai jos. Metoda se numeşte "strech and fold"  adică "întinde şi împătureşte" şi are rolul de a tensiona aluatul şi de a-i conferi ţinută pentru a putea forma o pâine frumoasă. E mai simplu decât pare, nu săriţi peste pasul ăsta!

Am întors aluatul cu partea lină şi frumoasă în sus, iar colţurile le-am ascuns dedesubt. Aşa am obţinut o formă rotundă şi frumoasă pentru pâinea mea. Am acoperit-o cu un prosop curat şi am lăsat-o să se mai odihnească şi să mai crească încă aproape o oră.

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Cu jumătate de oră înainte să bag pâinea la copt, am aprins cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă, am cuptor pe gaz), iar pe fundul cuptorului am pus o tavă cu apă. Rolul ei este să ajungă la punctul de fierbere şi să facă vapori care să învăluie pâinea noastră din toate părţile. În acest fel obţinem o coajă frumoasă şi crocantă.

Am uns pâinea cu foarte puţin ulei de măsline, am presărat-o cu mac (puteţi să săriţi peste pasul ăsta, chiar nu e nevoie), am crestat-o şi am băgat-o în cuptorul bine încins şi plin de vapori de apă. După 15 minute, am scos tava cu apă din cuptor. Şi-a făcut datoria, nu mai e nevoie de ea.  Am redus temperatura la 220 de grade şi am lăsat pâinea la copt încă 55 de minute. În funcţie de cuptor şi de mărimea pâinii, e posibil să dureze mai puţin. Pâinea e gata când e rumenită şi sună a gol, a copt dacă o ridicaţi puţin din tavă şi o ciocăniţi cu degetul dedesubt.

Când am considerat că e gata, am scos pâinea din cuptor şi am trecut-o imediat pe un grătar. Pâinea nu se acoperă cu nimic până nu se răceşte complet. Apoi se păstrează cel mai bine înfăşurată cu un prosop curat.

Dacă nu vreţi o pâine cât tava de la aragaz de mare, aşa cum am făcut eu, atunci vă recomand să înjumătăţiţi cantităţile. Sau să formaţi două pâini mai mici, cum vreţi voi.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg de făină albă tip 650
  • 600 ml de apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 20 g sare
  • 14 g drojdie uscată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
  • Dacă frământaţi la robot, puneţi apa şi uleiul de măsline în bol, peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , turnaţi apa puţin câte puţin, alternativ cu uleiul, până sunt bine încorporate. în funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai multă sau mai puţină apă.
  • Când aluatul este omogen, elastic şi nelipicios, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
  • Eu am acoperit bolul robotului cu o pungă de plastic şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 45 de minute deja îşi dublase volumul.
  • Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru uns cu foarte puţin ulei, îl întindem cu palmele şi îi dăm o formă dreptunghiulară.
  • Împăturim aluatul în 3 părţi, una peste alta, apoi îl întoarcem cu partea netedă în sus, ascundem colţurile dedesubt şi dăm pâinii o formă frumoasă, rotundă.
  • Mutăm pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt şi o lăsăm să mai crească acoperită cu un prosop încă 50 de minute.
  • Între timp, aprindem cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă dacă aveţi cuptor pe gaz) şi punem pe fundul cuptorului o tavă cu apă. Luaţi în calcul că durează cam 30 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă, iar apa începe să fiarbă şi să degaje vapori!
  • Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
  • După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 220 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 40-60 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
  • Scoatem pâinea din cuptor şi o lăsăm să se răcească pe un grătar. Nu acoperim pâinea cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
  • După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Vă doresc să vă miroasă casa a pâine caldă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
219 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x