Pâine neagră cu bere şi negrilică. Pff...asta o să fie o postare greu de scris! Nu, nu reţeta e grea, dimpotrivă, e foarte uşoară. Greu mi-e mie să scriu o introducere din care să vă fac să înţelegeţi cât de fericită m-a făcut pe mine pâinea asta mică şi brunetă.
Vedeţi voi, pâinea asta e o sumă de mai multe vise frumoase, care au mocnit mult timp în sufletul meu şi care, pentru că viaţa e minune şi e minunată, s-au împlinit toate în aceeaşi zi. Nici nu mai ştiu s-o iau cronologic, care a fost primul vis şi care a venit după el, dar o să vi le povestesc cumva, de-a valma.
Unul din vise, cel mai frumos şi cel mai important, a fost să botez un copilaş. Nu ştiu cum s-a făcut, dar am tot ratat ocazia de a boteza bebeluşii prietenilor sau colegilor de serviciu. Era o tristă resemnare în sufletul meu şi aproape că-mi pierdusem speranţa, când bebe Matei, finuţul nostru, a apărut în viaţa noastră pe neaşteptate, aşa, pur şi simplu de azi pe mâine şi ne-a umplut viaţa de bucurie. S-a întâmplat să fac pâinea asta chiar în dimineaţa zilei în care l-am botezat pe Matei 🙂
Dacă mă urmăriţi de mai mult timp, poate că ştiţi că nu prea sunt eu prietenă cu aluaturile. Nu am timp, nu am răbdare, nu am îndemânare. Sau aşa cred, că nu am nimic din toate astea. Întotdeauna mi-am spus că dacă ar fi să am un robot care să frământe în locul meu, cu totul altfel ar fi situaţia, aş face pâine în fiecare săptămână. În fiecare week-end, altă reţetă. Şi aş face multă, să ne ajungă toată săptămâna.
Şi a venit şi robotul, oarecum tot pe neaşteptate şi el! A fost premiul meu câştigat la concursul bloggerilor culinari "Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar", organizat de Celiaci.ro. Nu am cuvinte să le mulţumesc şi încă nu-mi vine să cred că e al meu!
Să vă mai spun că abia am aşteptat să îl pun la treabă? N-a mai contat că orele îmi erau numărate în acea zi. Cu câteva ore înainte să plecăm spre biserică să-l botezăm pe Matei, eu făceam pâine şi nu orice fel de pâine, ci tot una la care am visat ceva vreme!
Una dintre cele mai frumoase vacanţe ale mele a fost petrecută în Irlanda, insula de smarald, ţara spiriduşilor verzi, a norocului şi a berii Guinness. Ţara în care nimic din cele ale gurii nu păreau a fi făcute fără măcar olecuţică de bere. De la miere, ciocolata, cheesecake şi până la pâine, în restaurantele din Dublin, toate erau cu Guinness.
Reclama la bere era atât de omniprezentă încât eu una, ca o pasionată şi ca o curioasă ce sunt, am gustat din toate, am adus şi acasă, numai nu ştiu cum s-a făcut că pâine cu Guinness n-am apucat să mănânc în Irlanda. Aşa că tare îmi doream să o fac acasă. Şi uite că în acea zi, când mă zgândărea nerăbdarea să mă apuc de făcut pâine, pe uşa frigiderului, trona stingheră o cutie de Guinness (ca aici) în toată splendoarea ei brună-amăruie.
Carevasăzică s-a demonstrat practic: botez de bebeluş + robotul dorit + pâinea cu bere Guinness = LOVE! 😀 Acum, după ce v-am împuiat capul cu visele mele, ar cam fi cazul să ne suflecăm mânecile, să ne punem şorţul şi să trecem la treabă, nu-i aşa?
Mod de preparare pâine neagră cu bere şi negrilică
Mare lucru nu am a vă povesti despre reţeta de pâine neagră cu bere şi negrilică, aşa-i de uşor de făcut! E o pâine densă şi gustoasă, la care am folosit făină neagră (aceasta de aici) şi drojdie (uscată). Berea o ajută să fie mai aerată şi îi dă un gust aparte. O simţi nelămurit, puţin aromată, puţin amăruie, dar e foarte prezentă. La fel şi negrilica (sau chimen negru). Tare mi-a plăcut să găsesc seminţele de negrilică ascunse în miezul bogat al pâinii!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g făină neagră tip 1250 sau 650
- 340 ml de bere neagră
- 10 g sare
- 20 g negrilică (sau alte seminţe: susan, in, mix de seminţe, etc)
- 7 g drojdie uscată (1 pliculeţ)
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
- Adăugaţi sarea, berea şi seminţele.
- Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Frământatul la robot a durat la mine cam 10-12 minute.
- Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul La mine a durat 1.5 ore, dar poate dura şi mai mult depinde mult şi de temperatura din cameră.
- Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
- Daţi forma dorită pâinii. Eu amfăcut-o rotundă, dar o puteţi face şi franzelă dacă vă place mai mult aşa.
- Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o doar 40 de minute.
- Încingeţi cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală. Nu contează forma tăvii, o vom folosi pentru a turna apă clocotită în ea ca să facem abur în cuptor.
- Puneţi la fiert 500 ml de apă.
- Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să crestaţi pâinea şi să o băgaţi la cuptor. În acelaşi timp, turnaţi apa clocotită în tavă (atenţie la aburi, e bine să folosiţi mănuşi la operaţiunea asta!!!) şi închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
- După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor (folosiţi din nou mănuşile!), iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 15 minute.
- După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
- Eu după ce am verificat-o, am mai lăsat-o încă 5 minute în plus în cuptor, deci în total au fost 35 de minute. Dar depinde foarte mult de cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Reţeta de pâine cu bere neagră am găsit-o la Andie.ro şi am mers pe mâna ei fără să clipesc, ştiind ce minunăţii face. Doar că aşa cum mi-e obiceiul, nu m-am putut abţine şi am schimbat puţin reţeta. Dehh, trebuia să-mi pun şi eu amprenta asupra produsului final, nu-i aşa? Orice variantă aţi alege, a mea sau a lui Andie, vă asigur că nu veţi regreta. Pâinea asta e minunată. Am zis!
o femeie
Arata minunat si inspirational. Paine cu bere nu am facut inca, si cum are sotul un stoc intr-un colt de balcon.... 😀 😀 -urmatoarea paine va fi cu bere 😉
Iuliana
Abia astept sa imi spui daca ti-a placut. Deja au incercat-o Valy si Anca, hai poate facem o galerie frumoasa 🙂
Vio
Neapărat o s-o încerc . Ceva asemănător am făcut , dar fără bere . Eu sunt un mare fan al aluaturilor , nu mă dau înapoi nici de la frământat şi-l practic de două ori pe săptămână (dacă ar face toţi ca mine , ar da faliment brutăriile ). De fapt , este momentul de mare satisfacţie şi singurul care te solicită fizic . 7 g de drojdie uscată înseamnă 25 g de drojdie proaspătă , așa-i ? Nu aţi pus deloc făină albă ? Este incredibil de blondă , dar vă cred pe cuvânt , doar mă mir . Una peste alta , vă mulțumesc şi vă felicit pentru o reţetă exact pe gustul şi preocupările mele .
Iuliana
Buna Vio. Da, e corect 7 g drojdie uscata = 25 g drojdie proaspata.
Nu am pus deloc faina alba. Am luat faina neagra de la Baneasa, asta: http://www.emag.ro/supermarket/faina-neagra-de-grau-tip-1250-1kg-baneasa-71924/pd/D3H01BBBM/ dar poate ca pozele sunt putin inselatoare, in realitate e putin mai neagra 🙂
Vio
Mulțumesc , deci tip 1250. Știți cumva cum se alocă numerele pt. tipul de făină , există reguli sau logică? BL 550 , de ex. merge perfect la pâinea cu cartofi și pizza , 000 la cozonac etc. Ce reprezintă , de fapt , aceste numere? Mulțumesc încă o dată.😀
vavaly
chiar pare simpla si usor de facut. acum mi am amintit ca eu am un robot de bucatarie mare, cu tot cu accesorii pentru framantat, de nu le am folosit decat de vreo cateva ori. as incerca asa sa framant, sau as incerca chiar la masina de paine partea cu framantatul, cum am facuct la cozonac. dupa ce incerc revin cu pareri despre rezultatul final 🙂
Iuliana
Aaaa, pai tu esti ultra-dotata! Daca are cine/ce sa o framante, restul e floare la ureche, nici nu simti ca faci paine 🙂
mioara
Asta-i painea care-mi place,nu mananc paine alba de cel putin 10 ani.Imi plac in general retetele tale,sunt f.apropiate de ale mele,adica mai sanatoase !
Iuliana
Multumesc, Mioara! Te mai astept pe la mine 🙂