Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Dulceaţă de trandafiri parfumată şi catifelată

Publicat la 13 iunie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 5 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

108 shares
Mergi la rețetă

V-am povestit zilele trecute cât de norocoasă am fost să primesc un kilogram de petale de trandafiri şi cum m-am străduit să fac din ele bunătăţuri diversificate. V-am arătat deja reţeta de suc parfumat din petale de trandafir şi bineînțeles că am făcut şi dulceaţa de trandafiri. De când aşteptam să am ocazia şi mai ales materia primă să o fac!

Recunosc că e prima dată când fac delicatesa asta. Ştiam din auzite că e greu de făcut, că e mult de muncă la ea şi-mi ziceam că dacă e aşa, nu-i de mine. Eu nu am timp şi nu am răbdare să stau să pigulesc petale de trandafir. Pe urmă am citit câteva reţete şi mi-am dat seama că nu e cine ştie ce efort. Doar faci un sirop de zahăr cu lămâie, pui petalele în sirop, le mai laşi câteva minute şi cam gata.

Partea proastă e că dulceaţa asta nu e deloc spornică. Din 400 g de petale am obţinut 2 borcane de 400 g cu dulceaţă. Dar nu le poţi avea pe toate, nu-i aşa? Şi calitate şi cantitate...cam greu. Rezultatul final însă, e ceva de vis! O dulceaţă fină, plină de arome, catifelată şi cu o culoare superbă. Un borcan cu dulceaţă de trandafiri e un cadou minunat pentru oricine.

Mod de preparare dulceaţă de trandafiri parfumată şi catifelată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Dulceaţă de trandafiri parfumată şi catifelată

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g petale de trandafiri (soiul Rosa Damascena)
  • 650 g zahăr
  • 250 ml de apă
  • sucul de la o lămâie mare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălaţi petalele sub 2-3 jeturi de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele insecte ascunse printre ele.
  • Puneţi petalele într-un castron, presăraţi peste ele 2-3 linguri de zahăr şi începeţi să le frecaţi temeinic cu degetele până se înmoaie şi îşi lasă zeama. Acoperiţi-le cu un prosop curat cât timp vă ocupaţi de sirop.
  • Puneţi la fiert apa împreună cu zahărul şi sucul de lămâie.
  • Când siropul a început să bolborosească şi să se lege, puneţi petalele de trandafir.
  • Lăsaţi petalele să fiarbă 15-20 de minute, nu mai mult. Sunt foarte delicate şi fierb imediat.
  • Turnaţi dulceaţa imediat în borcane curate şi sterilizate.
  • Capsaţi borcanele şi întorceţi-le cu capacul în jos pentru 10 minute, apoi puneţi-le în poziţie normală, acoperiţi-le cu un pled gros şi lăsaţi-le să se răcească pe îndelete, de pe o zi pe alta.
  • Preparată în acest fel, dulceaţa se poate păstra în cămară chiar şi un an de zile. Dar cine are atâta răbdare? 🙂

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

Vă doresc spor la preparat dulceaţa de trandafiri parfumată şi catifelată!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
108 shares

Comentarii

  1. maria a zis

    iunie 13, 2017 at 9:50 pm

    Dulceata facuta de tine vad ca are mult sirop, e mai apoasa. Sau poate asa ai gandit fotografia si-ai adaugat intentionat mai mult sirop.

    O sa-ti las si reteta bunii mele pentru ca e diferita de cea a nasilor tai. Bunica mea facea dulceata in fiecare vara (are trandafiri in curtea ei), e dulceata copilariei mele, iar reteta ei e experimentata. Nu spun ca cea pe care o ai tu nu e buna, dar e altfel si poate te ajuta sa combini mai multe pareri. Dulceata facuta de ea avea o alta consistenta, siropul era intr-o cantitate mai mica si mai grosut. De asemenea, cateva detalii la care bunica mea tinea foarte mult: sa se pastreze culoarea trandafirie si petalele sa nu scartaie intre dinti atunci cand le mesteci. Iar bunica era si este o perfectionista, doar ca acum nu mai face asa des pentru ca nu mai are aceeasi putere ca demult.

    Reteta familiei mele incepe in sens invers decat a ta.

    Ingrediente:
    - o farfurie adanca plina cu petale (plina cu varf);
    - 3/4 l apa;
    - 1 kg de zahar;
    - zeama de lamaie sau sare de lamaie (1 varf de cutit).

    Mod de preparare:

    Intr-o cratita se pune apa (simpla) la fiert.
    Cand apa a inceput sa fiarba se adauga petalele si se fierb pana cand se inmoaie.

    Se strecoara foarte bine petalele cu ajutorul unui tifon.
    In apa ramasa se adauga 1 kg de zahar si se lasa la fiert pana cand se formeaza un sirop.
    (aici alege fiecare, dupa gust, cat de tare doreste sa fie legata dulceata; daca se doreste ca dulceata sa fie mai legata si siropul va trebui sa fie mai grosut)

    Siropul se lasa la racorit putin (dar nu sa se raceasca, ci doar cat sa nu mai fie foarte fierbinte), apoi vom incorpora usor, cate putin, petalele fierte.
    Petalele se incorporeaza incet in sirop pentru a obtine o masa uniforma, pentru a nu se strange toate intr-un loc, iar siropul sa ramana separat.

    Se adauga apoi zeama de lamaie care are rolul de a revigora si a restabili culoarea trandafirie.
    Dupa asta dulceata se mai fierbe doar foarte putin, apoi e gata pentru a fi pusa in borcane.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 14, 2017 at 8:31 am

      Imi place reteta bunicii tale. Daca mai am norocul sa primesc petale, o incerc si eu.
      In fotografii am pus eu mai mult sirop. E cam greu sa fotografiezi dulceata asta in asa fel incat sa arate bine in farfurie, mai ales ca am facut fotografiile afara. Ba lucea prea tare din cauza soarelui, ba iesea prea intunecata si nu se vedea frumos culoarea...m-am chinuit putin cu ele 🙂

      Răspunde
  2. Genua a zis

    iunie 13, 2017 at 7:19 pm

    Buna ziua, Iuliana.

    Nu stiu de unde ai reteta asta!... Eu asa sunt...directa 😀 iarta-ma. <3

    Daca imi permiti, iti dau reteta folosita de mine (reteta mea este o imbinare a retetei "de familie", care seamana foarte mult cu reteta din Podoleanu/Podoleanu/Popescu - 1985 si am rasfoit si Sivia Jurcovan - 1987 (care insa foloseste f.multe petale, pana la 700 gr petale la 1k dulceata).
    Cand se spune "fac 1 kg dulceata" inseamna ca se foloseste 1 kg zahar si indiferent de fruct, trebuie sa rezulte cca 3 borcane de 380-400 gr cu dulceata.
    Iti impartasesc proportiile folosite de mine/kg dulceata. ("Vrei nu vrei...bea Grigore aghiazma" - cam asta-ti fac eu acum 🙂 )
    La1 kg zahar, 500-550 ml apa pt. fructele zemoase si la trandafiri.
    La cele care fierb putin mai greu: gutui, nuci verzi, la 1 kg zahar cam 600-650 ml apa.

    Referitor la cantitatea de fruct pt. proportiile de mai sus, iata urmatoarele:
    la cirese, visine, zmeura, capsune. mure, gutui rase, coacaze...etc - fructul 1 farfurie adanca cu varf.
    La caise intregi, prune intregi, in functie de marimea fructului, intre 60-80 buc. fructe.
    La nuci verzi, intre 70-100 buc nuci.

    Revenind la TRANDAFIRI:
    Eu de la bunica si mama, stiu ca petalele se freaca NU cu zahar, CI cu sare de lamaie!
    Pt. 1 kg dulceata, vezi ca am scris reteta sub fotografiile postate de mine pe la sfarsitul lui mai a.c. pe "Bunatatile noastre..." caci mi-a cerut-o cineva.

    Imi plac postarile tale si felicitari pt. toata sarguinta ta!
    Cu drag.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 13, 2017 at 8:54 pm

      Multumesc mult pentru mesajul detaliat.
      Reteta o am de la nasii nostri. Tot de la ei am si petalele. Ei au curtea plina de trandafiri si sunt experti in delicatese pe baza de petale dulceturi, siropuri, lichior, etc.
      Am vazut si eu retete in care petalele se freaca cu sare de lamaie. Eu le-am frecat cu zahar pentru a le inmuia, iar ca acidifiant si pentru mentinerea unei culori frumoase am folosit suc de lamaie proaspat stors pe care l-am adaugat in sirop.
      Povestea cu sarea de lamaie vine probabil din vremurile cand gospodinele noastre nu gaseau lamai sau erau foarte scumpe, pe cand sarea de lamaie era la indemana oricui. Aparent face acelasi lucru, insa ce rost are sa bagam chimicale intr-o dulceata atat de fina si de delicata?

      Răspunde
    • Genua a zis

      iunie 15, 2017 at 12:11 pm

      Nuuu...lamai se gaseau (12 lei; si erau mai ieftine decat portocalele (13 lei) si grapefruitul/bananele (16 lei) 🙂 Si oricum, gospodinele aveau grija sa aiba tot ce le trebuia in sezon de conserve. Eu stiu ca sarea de lamaie era...raritate (dar ce nu era raritate atunci ?! 🙂 )

      Cu sare de lamaie le frec - ideea este ca nu cu zahar; el nu are proprietatea de a inviora culorile; am zis ca folosesc reteta bunicii, mamei si apoi survolate si "Jurcovan" si "Podoleanu" 🙂 chiar si "Sanda Marin" (si alte nume mai necunscute" .

      Petalele se strivesc si sarea de lamaie le pastreaza prospetimea culorii.

      250 gr petale inseamna mai mult decat o farfurie adanca cu varf (cu asta raspund doamnei care a comentat dupa mine - da, gospodinele eau riguroase-perfectioniste; le-am avut in jurul meu si m-au deformat si pe mine 🙂 )
      Asadar: din 250 gr petale rezulta (prin frecare cu sare de lamaie - fara sa scartaie intre dinti 🙂 ) un cocolos de cca 7-8 cm diamentru pt. 500 -550 ml apa si 1 kg zahar (pt. sirop mai legat la trandafiri, nu se pun in niciun caz 3/4 l apa, ci 1/2 l; sau daca a fost apa mai multa, fierbeti siropul mai mult inainte de adaugarea petalelor - care petale fierb repede).
      Pt, alte fructe, da, 600 ml apa la 1 kg apa si farfuria cu varf de fruct.
      Iar 700-750 ml la siropurile dulceturilor din fructe care fierb mai greu - gutui, smochine verzi, caise verzi sau prune verzi, gogonele, etc.

      Eu personal nu pun lamaie pt. ca de la sarea de lamaie are si acreala si pastrare de culoare si lamaia are un parfum care modifica putin pe cel de trandafiri.
      Eu NU folosesc lamaie sau vanilie la cele cu parfum distinct: zmeura, trandafiri, visine... unde pt. culoare adaug in sirop un praf de sare de lamaie.
      La cirese, gutui...imi place sa pun chiar jumatati de felii de lamaiei, care pastreaza culoarea siropului, care sunt si gustoase si care se vad frumos prin peretele borcanului cu dulceata.
      Impartasesc din obiceiurile si practicile mele...adica din experienta mea de gospodina din "mame-n fiice" 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x