Suc parfumat din petale de trandafiri, 100% natural, o reţetă minunată pentru întreaga familie.
Cu câteva zile în urmă a dat norocul peste mine şi m-am pomenit la uşă cu un prieten care mi-a adus nici mai mult, nici mai puţin decât 1 kg de petale de trandafiri. Bine, după ce le-am ales şi le-am curăţat au mai ramas vreo 800 de grame, dar nimic nu mă putea face mai fericită! Mi-am făcut de lucru cu ele vreo 2-3 zile, timp în care la noi a mirosit toată casa superb a trandafiri, a roz, a vară şi a bucate aromate. Exact la genul ăsta de arome m-am gândit acum 4 ani când mi-am botezat blogul.
Am împărţit petalele primite, încercând să fac cât mai multe din ele şi cât mai diverse. Am făcut sucul parfumat pe care vi-l arăt astăzi, 2 borcane de dulceaţă de trandafiri pentru mai târziu (dar am şi dat iama într-unul din ele) şi lichior de trandafiri pe care am promis că îl păstrăm până la revelion. Să vedem dacă reuşim! 😀
Reţeta de azi e o simfonie de culori! Soiul de trandafiri din care am făcut sucul este cel roz numit Rosa Damascena şi care se vede mai jos, în fotografiile din timpul preparării. Deşi trandafirii sunt în general comestibili, acesta este soiul cel mai bun pentru dulceţuri şi siropuri pentru că este foarte parfumat şi îşi păstrează foarte bine parfumul şi aroma şi după preparare. Pentru că am folosit şi ultima petală de Rosa Damascena în reţete, când a venit vorba de decor la produsul finit am folosit alţi trandafiri, mai roşii şi mai ochioşi 🙂
Sucul de trandafiri se face la fel de uşor ca şi socata. Bineînţeles că sunt nişte proporţii de respectat, însă până la urmă în funcţie de câte petale ai, vei obţine o băutură mai aromată sau mai puţin aromată.
Eu am folosit 200 g de petale şi 250 g zahăr la 4 litri de apă şi mi-a plăcut foarte mult sucul obţinut. Dacă ar fi să mai primesc petale şi să fac din nou, l-aş face exact la fel, fără să schimb proporţiile. A fost suficient de aromat şi nu foarte dulce. O băutură răcoritoare minunată pentru o zi de vară. S-a păstrat foarte bine la frigider timp de vreo 4 zile, până l-am terminat.
Reţeta nu e chiar bătută în cuie. Vă sfătuiesc să vă orientaţi plecând de la cantitatea de petale pe care o aveţi disponibilă şi mai ajustaţi cantităţile, poate vă place sucul mai dulce, sau mai aromat.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g petale de trandafiri
- 250 g zahăr
- 1 lime (sau ½ lămâie feliată)
- sucul de la ½ lămâie
- 4 litri de apă
Instrucțiuni de preparare
- Alegeţi petale sănătoase şi curate şi treceţi-le sub 2-3 jeturi de apă pentru a îndepărta praful şi eventual insectele ascunse printre ele.
- Puneţi petalele într-un borcan, adăugaţi zahărul, lămâia şi apa.
- Acoperiţi borcanul cu o farfurioară (nu capac, trebuie să poată respira!) şi lăsaţi-l afară la soare.
- Amestecaţi în borcan de câte ori vă amintiţi, dar cel puţin o dată pe zi.
- În funcţie de cât de cald e afară, sucul poate fi gata în 2-4 zile. La mine a durat 4 zile, am prins vreme un pic mai rece.
- Strecuraţi sucul, puneţi-l în sticle şi păstraţi-l la frigider până la servire. Stă foarte bine chiar şi 4-5 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu