Îmi plac reţetele simple, gustoase şi mai ales "multifuncţionale". Adică cele care-s bune şi la micul dejun, şi la prânz, şi la cină, şi la picnic, şi la pachetul de la serviciu, şi...aţi prins voi ideea! 😉
Aşa e budinca asta. Suficient de uşoară să mănânci o felie la micul dejun, suficient de hrănitoare să-ţi ţină de foame dacă o iei la serviciu pentru pauza de prânz şi suficient de uşor de ambalat/transportat dacă vrei să ieşi cu familia la un picnic.
De gustoasă nu mai zic! Cum să nu-ţi încânte papilele gustative alăturarea dintre dovleceii de sezon, o mână de ciuperci, brânză şi ouă? Şi să vedeţi cât de uşor se face!
Mod de preparare budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
Două ingrediente principale şi de neînlocuit are reţeta asta: dovleceii şi ciupercile. Iar secretul e că trebuie să scoatem cât mai bine apa din ambele legume 😉 Aşa că ciupercile le tăiem cuburi şi le înăbușim câteva minute doar cât să îşi lase zeama pe care apoi o scurgem.
Dovleceii îi dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărăm cu sare şi îi lăsăm 10-15 minute într-o strecurătoare. O parte din apă se va scurge singură, cealaltă o scoatem noi presând cu palmele dovleceii raşi ca să îi stoarcem cât mai bine. Cu cât scoatem mai multă apă din legume, cu atât mai puţină făină vom folosi.
Eu am pus iaurt în compoziţie şi deasupra budincii, pentru că mă străduiesc ca acolo unde se poate să evit alimentele prea bogate în grăsimi. Dar voi puteţi folosi şi smântână dacă nu aveţi probleme cu silueta, colesterolul, vârsta, etc.
Am pe blog o variantă şi mai light a acestei reţete, făcută cu brânză de vaci, dar la fel de gustoasă. Mulţi cititori au apreciat-o. Vezi aici reţeta de budincă dietetică de dovlecei.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
budinca
- 1 dovlecel mare
- 200 g ciuperci
- 3 ouă
- 200 g telemea
- 100 ml iaurt (sau smântână)
- 2 căţei de usturoi trecuţi prin presă
- 2-3 frunze de ceapă verde
- aprox. 100 g făină
- 1 linguriţă de seminţe de chimen
- 1 linguriţă boia de ardei dulce
- o mână de pătrunjel proaspăt (sau mărar)
- sare şi piper după gust
- 1 lingură de ulei pentru înăbuşit ciupercile
în plus - pentru turnat deasupra
- 50 ml iaurt (sau smântână)
- 1 ou
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Ciupercile le tăiem cuburi, le presărăm cu puţină sare, adăugăm o lingură de ulei şi le înăbuşim câteva minute cât să îşi lase zeama.
- Le lăsăm să se răcorească puţin şi le scurgem foarte bine.
- Dovlecelul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îl presărăm cu puţină sare şi îl lăsăm vreo 15 minute să se scurgă într-o strecurătoare. Înainte să îl adăugăm în compoziţie, îl presăm bine cu palmele să eliminăm tot lichidul.
- Acum e momentul sa aprindem cuptorul la 180 de grade ca să fie încins când introducem budinca.
- Separăm albuşurile şi gălbenuşurile.
- Batem gălbenuşurile, dăm brânza pe răzătoare (sau o mărunţim cu furculiţa), tocăm mărunt frunzele de ceapă şi pătrunjelul (sau mărarul).
- Amestecăm dovleceii şi ciupercile cu iaurtul, gălbenuşurile bătute, brănza rasă, făina şi condimentele. În funcţie de cât de "apos" e dovlecelul, e posibil să fie nevoie de mai multă/mai puţină făină. Compoziţia obţinută trebuie să fie groasă, dar fluidă.
- Batem spumă albuşurile ca pentru bezele şi le încorporăm cu mişcări uşoare în amestecul de mai sus.
- Turnăm budinca într-o formă care va merge la cuptor. E de preferat să folosiţi o tavă antiaderentă cum este de exemplu aceasta pentru a fi siguri că budinca nu se lipeşte. Dacă folosiţi o tăviţă emailată sau un vas de Jena, e bine să le ungeţi cu puţin unt sau ulei înainte de a turna compoziţia.
- Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute.
- Batem 1 ou cu 100 ml de iaurt şi un praf de sare. Scoatem tava din cuptor şi turnăm deasupra acest amestec.
- Mai lăsăm tava la cuptor încă 10 minute sau până ce budinca noastră se rumeneşte frumos şi apetisant.
- Se poate servi caldă sau rece, cu un sos de smântână sau iaurt. Când e rece se porţionează mai uşor şi mai frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Aproximativ din aceeași compoziție puteți face și chifteluțe prăjite în ulei sau coapte în cuptor. Am văzut că fetele de la Savori Urbane au o rețetă foarte faină de chifteluțe de dovlecei cu brânză, dar pentru mine budinca e mai comod de pregătit.
Popescu Ioana Aurelia a zis
Buna seara.
Am incercat si noi reteta. A iesit minunata! Asteptam cu nerabdare postari noi.
Multumim.
Ioana si mama
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca v-a placut. Va mai astept pe la mine 🙂
Claudia H a zis
Tocmai am pregatit aseara budinca dupa reteta ta. Este foarte buna, multumim!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca v-a placut. Sa va fie de bine! 🙂
Andra a zis
Gustul.exceptional, textura pufoasa. Nu am pus chimen. Intrebare: se poate pune putin praf de copt sa creasca mai mult? Multumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, se poate pune un vârf de linguriță de praf de copt. Nu afectează gustul, dar va fi mai pufoasă.
Gabriela a zis
Multumesc ca m-ai inspirat. Avem prin gradina dovlecei si nu mai stiu cum sa-i innobilam.:) Pentru un copil care nu ''iubeste'' ciupercile, oare cu ce le-as putea inlocui? Mult scucces in ceea ce faci!
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-a placut ideea.
Poti exclude de tot ciupercile, sau poti pune cuburi de ardei gras, eventual rosu ca sa fie mai frumos colorat.
Mai poti pune sparanghel, boabe de porumb, de mazare, sau orice alta leguma ii place copilului.
Ai putea pune si felii de rosii, dar trebuie sa te astepti ca fiind zemoase vor inmuia putin compozitia in timpul coptului.
Succes! 🙂
Gabriela a zis
Multumesc inca o data! Poate mai strecor si cuburi din piept de pui :), ca nici cu carnea nu e prieten bun. Imi place ca in ultima vreme ai optat pentru retete mai light. Pe mine ma ajuta sa poftesc ceva mai ponderat la minunatiile postate de tine cu atata rabdare :)) Inspiratie si mai departe!
Iuliana a zis
Ma straduiesc sa gatesc cat mai "light", uneori imi si iese :)) Doar cu deserturile am o maaaaare problema careia nu-i gasesc rezolvare. Inca n-am gasit inlocuitoare pt ciocolata, unt si frisca :)))
Multumesc mult pentru mesaje, Gabriela!
Geta a zis
Buna Iuliana, nu am combinat ciupercile cu dovlecelul pana acum dar voi incerca.
Multumim ptr. reteta.
Iuliana a zis
Merg de minune impreuna, ai sa vezi! 🙂