Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fără carne

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

893 shares
Mergi la rețetă

Îmi plac reţetele simple, gustoase şi mai ales "multifuncţionale". Adică cele care-s bune şi la micul dejun, şi la prânz, şi la cină, şi la picnic, şi la pachetul de la serviciu, şi...aţi prins voi ideea! 😉

Aşa e budinca asta. Suficient de uşoară să mănânci o felie la micul dejun, suficient de hrănitoare să-ţi ţină de foame dacă o iei la serviciu pentru pauza de prânz şi suficient de uşor de ambalat/transportat dacă vrei să ieşi cu familia la un picnic.

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

De gustoasă nu mai zic! Cum să nu-ţi încânte papilele gustative alăturarea dintre dovleceii de sezon, o mână de ciuperci , brânză şi ouă? Şi să vedeţi cât de uşor se face!

Mod de preparare budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

Două ingrediente principale şi de neînlocuit are reţeta asta: dovleceii şi ciupercile. Iar secretul e că trebuie să scoatem cât mai bine apa din ambele legume 😉 Aşa că ciupercile le tăiem cuburi şi le înăbușim câteva minute doar cât să îşi lase zeama pe care apoi o scurgem.

Dovleceii îi dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărăm cu sare şi îi lăsăm 10-15 minute într-o strecurătoare. O parte din apă se va scurge singură, cealaltă o scoatem noi presând cu palmele dovleceii raşi ca să îi stoarcem cât mai bine. Cu cât scoatem mai multă apă din legume, cu atât mai puţină făină vom folosi.

Eu am pus iaurt în compoziţie şi deasupra budincii, pentru că mă străduiesc ca acolo unde se poate să evit alimentele prea bogate în grăsimi. Dar voi puteţi folosi şi smântână dacă nu aveţi probleme cu silueta, colesterolul, vârsta, etc.

Am pe blog o variantă şi mai light a acestei reţete, făcută cu brânză de vaci, dar la fel de gustoasă. Mulţi cititori au apreciat-o. Vezi aici reţeta de budincă dietetică de dovlecei. 

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

budinca

  • 1 dovlecel mare
  • 200 g ciuperci
  • 3 ouă
  • 200 g telemea
  • 100 ml iaurt (sau smântână)
  • 2 căţei de usturoi trecuţi prin presă
  • 2-3 frunze de ceapă verde
  • aprox. 100 g făină
  • 1 linguriţă de seminţe de chimen
  • 1 linguriţă boia de ardei dulce
  • o mână de pătrunjel proaspăt (sau mărar)
  • sare şi piper după gust
  • 1 lingură de ulei pentru înăbuşit ciupercile

în plus - pentru turnat deasupra

  • 50 ml iaurt (sau smântână)
  • 1 ou
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Ciupercile le tăiem cuburi, le presărăm cu puţină sare, adăugăm o lingură de ulei şi le înăbuşim câteva minute cât să îşi lase zeama.
  • Le lăsăm să se răcorească puţin şi le scurgem foarte bine.
  • Dovlecelul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îl presărăm cu puţină sare şi îl lăsăm vreo 15 minute să se scurgă într-o strecurătoare. Înainte să îl adăugăm în compoziţie, îl presăm bine cu palmele să eliminăm tot lichidul.
  • Acum e momentul sa aprindem cuptorul la 180 de grade ca să fie încins când introducem budinca.
  • Separăm albuşurile şi gălbenuşurile.
  • Batem gălbenuşurile, dăm brânza pe răzătoare (sau o mărunţim cu furculiţa), tocăm mărunt frunzele de ceapă şi pătrunjelul (sau mărarul).
  • Amestecăm dovleceii şi ciupercile cu iaurtul, gălbenuşurile bătute, brănza rasă, făina şi condimentele. În funcţie de cât de "apos" e dovlecelul, e posibil să fie nevoie de mai multă/mai puţină făină. Compoziţia obţinută trebuie să fie groasă, dar fluidă.
  • Batem spumă albuşurile ca pentru bezele şi le încorporăm cu mişcări uşoare în amestecul de mai sus.
  • Turnăm budinca într-o formă care va merge la cuptor. E de preferat să folosiţi o tavă antiaderentă cum este de exemplu aceasta pentru a fi siguri că budinca nu se lipeşte. Dacă folosiţi o tăviţă emailată sau un vas de Jena, e bine să le ungeţi cu puţin unt sau ulei înainte de a turna compoziţia.
  • Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute.
  • Batem 1 ou cu 100 ml de iaurt şi un praf de sare. Scoatem tava din cuptor şi turnăm deasupra acest amestec.
  • Mai lăsăm tava la cuptor încă 10 minute sau până ce budinca noastră se rumeneşte frumos şi apetisant.
  • Se poate servi caldă sau rece, cu un sos de smântână sau iaurt. Când e rece se porţionează mai uşor şi mai frumos.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Aproximativ din aceeași compoziție puteți face și chifteluțe prăjite în ulei sau coapte în cuptor. Am văzut că fetele de la Savori Urbane au o rețetă foarte faină de chifteluțe de dovlecei cu brânză, dar pentru mine budinca e mai comod de pregătit.

Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

Poftă bună la budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
893 shares

Comentarii

  1. Popescu Ioana Aurelia a zis

    iulie 26, 2017 at 9:24 pm

    Buna seara.
    Am incercat si noi reteta. A iesit minunata! Asteptam cu nerabdare postari noi.
    Multumim.

    Ioana si mama

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 27, 2017 at 7:10 am

      Ma bucur mult ca v-a placut. Va mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
  2. Claudia H a zis

    iulie 24, 2017 at 1:44 pm

    Tocmai am pregatit aseara budinca dupa reteta ta. Este foarte buna, multumim!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 24, 2017 at 2:22 pm

      Ma bucur mult ca v-a placut. Sa va fie de bine! 🙂

      Răspunde
    • Andra a zis

      aprilie 19, 2022 at 11:42 pm

      Gustul.exceptional, textura pufoasa. Nu am pus chimen. Intrebare: se poate pune putin praf de copt sa creasca mai mult? Multumesc

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        aprilie 20, 2022 at 9:40 am

        Da, se poate pune un vârf de linguriță de praf de copt. Nu afectează gustul, dar va fi mai pufoasă.

        Răspunde
  3. Gabriela a zis

    iulie 21, 2017 at 10:43 am

    Multumesc ca m-ai inspirat. Avem prin gradina dovlecei si nu mai stiu cum sa-i innobilam.:) Pentru un copil care nu ''iubeste'' ciupercile, oare cu ce le-as putea inlocui? Mult scucces in ceea ce faci!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 21, 2017 at 10:52 am

      Ma bucur ca ti-a placut ideea.
      Poti exclude de tot ciupercile, sau poti pune cuburi de ardei gras, eventual rosu ca sa fie mai frumos colorat.
      Mai poti pune sparanghel, boabe de porumb, de mazare, sau orice alta leguma ii place copilului.
      Ai putea pune si felii de rosii, dar trebuie sa te astepti ca fiind zemoase vor inmuia putin compozitia in timpul coptului.
      Succes! 🙂

      Răspunde
      • Gabriela a zis

        iulie 21, 2017 at 11:00 am

        Multumesc inca o data! Poate mai strecor si cuburi din piept de pui :), ca nici cu carnea nu e prieten bun. Imi place ca in ultima vreme ai optat pentru retete mai light. Pe mine ma ajuta sa poftesc ceva mai ponderat la minunatiile postate de tine cu atata rabdare :)) Inspiratie si mai departe!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          iulie 21, 2017 at 11:19 am

          Ma straduiesc sa gatesc cat mai "light", uneori imi si iese :)) Doar cu deserturile am o maaaaare problema careia nu-i gasesc rezolvare. Inca n-am gasit inlocuitoare pt ciocolata, unt si frisca :)))
          Multumesc mult pentru mesaje, Gabriela!

          Răspunde
  4. Geta a zis

    iulie 19, 2017 at 11:06 pm

    Buna Iuliana, nu am combinat ciupercile cu dovlecelul pana acum dar voi incerca.
    Multumim ptr. reteta.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 20, 2017 at 7:17 am

      Merg de minune impreuna, ai sa vezi! 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.