• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Fără carne

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    Publicat la 19 iulie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Îmi plac reţetele simple, gustoase şi mai ales "multifuncţionale". Adică cele care-s bune şi la micul dejun, şi la prânz, şi la cină, şi la picnic, şi la pachetul de la serviciu, şi...aţi prins voi ideea! 😉

    Aşa e budinca asta. Suficient de uşoară să mănânci o felie la micul dejun, suficient de hrănitoare să-ţi ţină de foame dacă o iei la serviciu pentru pauza de prânz şi suficient de uşor de ambalat/transportat dacă vrei să ieşi cu familia la un picnic.

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    De gustoasă nu mai zic! Cum să nu-ţi încânte papilele gustative alăturarea dintre dovleceii de sezon, o mână de ciuperci, brânză şi ouă? Şi să vedeţi cât de uşor se face!

    Mod de preparare budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    Două ingrediente principale şi de neînlocuit are reţeta asta: dovleceii şi ciupercile. Iar secretul e că trebuie să scoatem cât mai bine apa din ambele legume 😉 Aşa că ciupercile le tăiem cuburi şi le înăbușim câteva minute doar cât să îşi lase zeama pe care apoi o scurgem.

    Dovleceii îi dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărăm cu sare şi îi lăsăm 10-15 minute într-o strecurătoare. O parte din apă se va scurge singură, cealaltă o scoatem noi presând cu palmele dovleceii raşi ca să îi stoarcem cât mai bine. Cu cât scoatem mai multă apă din legume, cu atât mai puţină făină vom folosi.

    Eu am pus iaurt în compoziţie şi deasupra budincii, pentru că mă străduiesc ca acolo unde se poate să evit alimentele prea bogate în grăsimi. Dar voi puteţi folosi şi smântână dacă nu aveţi probleme cu silueta, colesterolul, vârsta, etc.

    Am pe blog o variantă şi mai light a acestei reţete, făcută cu brânză de vaci, dar la fel de gustoasă. Mulţi cititori au apreciat-o. Vezi aici reţeta de budincă dietetică de dovlecei. 

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    budinca

    • 1 dovlecel mare
    • 200 g ciuperci
    • 3 ouă
    • 200 g telemea
    • 100 ml iaurt (sau smântână)
    • 2 căţei de usturoi trecuţi prin presă
    • 2-3 frunze de ceapă verde
    • aprox. 100 g făină
    • 1 linguriţă de seminţe de chimen
    • 1 linguriţă boia de ardei dulce
    • o mână de pătrunjel proaspăt (sau mărar)
    • sare şi piper după gust
    • 1 lingură de ulei pentru înăbuşit ciupercile

    în plus - pentru turnat deasupra

    • 50 ml iaurt (sau smântână)
    • 1 ou
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Ciupercile le tăiem cuburi, le presărăm cu puţină sare, adăugăm o lingură de ulei şi le înăbuşim câteva minute cât să îşi lase zeama.
    • Le lăsăm să se răcorească puţin şi le scurgem foarte bine.
    • Dovlecelul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari, îl presărăm cu puţină sare şi îl lăsăm vreo 15 minute să se scurgă într-o strecurătoare. Înainte să îl adăugăm în compoziţie, îl presăm bine cu palmele să eliminăm tot lichidul.
    • Acum e momentul sa aprindem cuptorul la 180 de grade ca să fie încins când introducem budinca.
    • Separăm albuşurile şi gălbenuşurile.
    • Batem gălbenuşurile, dăm brânza pe răzătoare (sau o mărunţim cu furculiţa), tocăm mărunt frunzele de ceapă şi pătrunjelul (sau mărarul).
    • Amestecăm dovleceii şi ciupercile cu iaurtul, gălbenuşurile bătute, brănza rasă, făina şi condimentele. În funcţie de cât de "apos" e dovlecelul, e posibil să fie nevoie de mai multă/mai puţină făină. Compoziţia obţinută trebuie să fie groasă, dar fluidă.
    • Batem spumă albuşurile ca pentru bezele şi le încorporăm cu mişcări uşoare în amestecul de mai sus.
    • Turnăm budinca într-o formă care va merge la cuptor. E de preferat să folosiţi o tavă antiaderentă cum este de exemplu aceasta pentru a fi siguri că budinca nu se lipeşte. Dacă folosiţi o tăviţă emailată sau un vas de Jena, e bine să le ungeţi cu puţin unt sau ulei înainte de a turna compoziţia.
    • Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute.
    • Batem 1 ou cu 100 ml de iaurt şi un praf de sare. Scoatem tava din cuptor şi turnăm deasupra acest amestec.
    • Mai lăsăm tava la cuptor încă 10 minute sau până ce budinca noastră se rumeneşte frumos şi apetisant.
    • Se poate servi caldă sau rece, cu un sos de smântână sau iaurt. Când e rece se porţionează mai uşor şi mai frumos.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Aproximativ din aceeași compoziție puteți face și chifteluțe prăjite în ulei sau coapte în cuptor. Am văzut că fetele de la Savori Urbane au o rețetă foarte faină de chifteluțe de dovlecei cu brânză, dar pentru mine budinca e mai comod de pregătit.

    Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor

    Poftă bună la budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor!

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • ardei kapia umpluti cu branza si ceapa caramelizata
      Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețetă în stil grecesc
    • ciuperci rumanite in omleta
      Omletă cu ciuperci și cașcaval -rețetă rapidă pentru micul dejun sau prânz

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Popescu Ioana Aurelia

      iulie 26, 2017 at 9:24 pm

      Buna seara.
      Am incercat si noi reteta. A iesit minunata! Asteptam cu nerabdare postari noi.
      Multumim.

      Ioana si mama

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 27, 2017 at 7:10 am

        Ma bucur mult ca v-a placut. Va mai astept pe la mine 🙂

        Răspunde
    2. Claudia H

      iulie 24, 2017 at 1:44 pm

      Tocmai am pregatit aseara budinca dupa reteta ta. Este foarte buna, multumim!

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 24, 2017 at 2:22 pm

        Ma bucur mult ca v-a placut. Sa va fie de bine! 🙂

        Răspunde
      • Andra

        aprilie 19, 2022 at 11:42 pm

        Gustul.exceptional, textura pufoasa. Nu am pus chimen. Intrebare: se poate pune putin praf de copt sa creasca mai mult? Multumesc

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          aprilie 20, 2022 at 9:40 am

          Da, se poate pune un vârf de linguriță de praf de copt. Nu afectează gustul, dar va fi mai pufoasă.

          Răspunde
    3. Gabriela

      iulie 21, 2017 at 10:43 am

      Multumesc ca m-ai inspirat. Avem prin gradina dovlecei si nu mai stiu cum sa-i innobilam.:) Pentru un copil care nu ''iubeste'' ciupercile, oare cu ce le-as putea inlocui? Mult scucces in ceea ce faci!

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 21, 2017 at 10:52 am

        Ma bucur ca ti-a placut ideea.
        Poti exclude de tot ciupercile, sau poti pune cuburi de ardei gras, eventual rosu ca sa fie mai frumos colorat.
        Mai poti pune sparanghel, boabe de porumb, de mazare, sau orice alta leguma ii place copilului.
        Ai putea pune si felii de rosii, dar trebuie sa te astepti ca fiind zemoase vor inmuia putin compozitia in timpul coptului.
        Succes! 🙂

        Răspunde
        • Gabriela

          iulie 21, 2017 at 11:00 am

          Multumesc inca o data! Poate mai strecor si cuburi din piept de pui :), ca nici cu carnea nu e prieten bun. Imi place ca in ultima vreme ai optat pentru retete mai light. Pe mine ma ajuta sa poftesc ceva mai ponderat la minunatiile postate de tine cu atata rabdare :)) Inspiratie si mai departe!

          Răspunde
          • Iuliana

            iulie 21, 2017 at 11:19 am

            Ma straduiesc sa gatesc cat mai "light", uneori imi si iese :)) Doar cu deserturile am o maaaaare problema careia nu-i gasesc rezolvare. Inca n-am gasit inlocuitoare pt ciocolata, unt si frisca :)))
            Multumesc mult pentru mesaje, Gabriela!

            Răspunde
    4. Geta

      iulie 19, 2017 at 11:06 pm

      Buna Iuliana, nu am combinat ciupercile cu dovlecelul pana acum dar voi incerca.
      Multumim ptr. reteta.

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 20, 2017 at 7:17 am

        Merg de minune impreuna, ai sa vezi! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.