Tocăniță de ghebe cu roșii și usturoi, servită cu mămăliguță caldă. O rețetă de post, foarte simplă, rapidă și nemaipomenit de gustoasă!
Mare poftă mi-a fost vara aceasta de ciuperci și tare greu le-am găsit. Dacă vara trecută am făcut nici nu mai știu câte rețete delicioase cu gălbiori, anul acesta n-a fost chip să îi găsesc în piață!
Așa că am luat la cercetat sortimentele de ciuperci congelate din magazine, care sunt și ele o variantă foarte bună atunci când mori de poftă și nu le găsești proaspete.
Prima încercare am făcut-o cu o pungă de ghebe congelate din care am făcut o tocăniță țărănească cu multă ceapă, usturoi și roșii cărnoase de vară. Bineînțeles că am făcut și o mămăliguță lângă tocănița aceasta, că doar nu era să ștergem sosul acela delicios din farfurie cu pâine! 😀
Ghebele sunt niște ciuperci micuțe cărnoase și foarte gustoase. Cresc În România, mai ales în pădurile de foioase şi răşinoase, dar se găsesc și la câmpie.
Sper ca voi să le găsiți în stare proaspătă, dacă nu, în zona de produse congelate a oricărui magazin mai mare, vă așeteaptă pungile cu ghebe congelate.
Mod de preparare tocăniță de ghebe cu roșii și usturoi
Tocănița de azi se poate face exact la fel și cu gălbiori, hribi sau ciuperci Champignon. Cu orice fel de ciuperci ați face tocănița aceasta, ea va fi minunată cu o mămăliguță alături.
În caz de nevoie, avem aici o postare foarte detaliată și explicită despre cum se face o mămăliguță cumsecade.
Vă las mai jos rețeta în format scris, pe care o puteți scoate și la imprimantă, iar la final veți găsi și rețeta în format video ca să vă fie mai ușor să o preparați.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link de abonare.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocăniță de ghebe cu roșii și usturoi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g ghebe proaspete sau congelate
- 20 ml ulei
- 1 ceapă uscată, mare
- 7-8 căței de usturoi
- 1 roșie mare, tăiată cuburi (sau 150 ml roșii din conservă)
- sare și piper, după gust
- mărar proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți ghebe congelate, va trebui ca mai întâi să le puneți la dezghețat în apă rece cât să le acopere.
- Tăiați mărunt ceapa și usturoiul.
- Într-o tigaie încăpătoare, puneți uleiul la încins, apoi ceapa și jumătate din cantitatea de usturoi tocat.
- Lăsați-le să se călească câteva minute, până când ceapa devine translucidă.
- Adăugați ghebele, apoi sare și piper după gust și lăsați totul să se gătească timp de 15 minute, sub capac.
- Adăugați cuburile sau sucul de roșii și mai lăsați tigaia pe foc încă 10 minute.
- Stingeți focul, presărați mărarul tocat și restul de usturoi păstrat deoparte.
- Serviți tocănița de ghebe alături de o mămăliguță caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ianes Maria a zis
Mulțumesc frumos
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mare drag!