Nici nu s-a instalat bine toamna, că eu am şi început să cotrobăi printre borcanele din cămară. Aşa s-a întâmplat de am dat peste un borcan de şerbet de zmeură cumpărat astă vară de la măicuţele de la Agapia.
Am cumpărat câteva borcane de şerbet roz: de zmeură, frăguţe şi trandafiri special ca să fac din când în când prăjitura asta care este desertul preferat al soţului meu.
Reţeta prăjiturii îi aparţine soacrei mele şi era un fel de specialitatea casei pe vremuri. Am fost tentată chiar să o numesc "Prăjitura Eleonora" în amintirea ei, dar la o căutare pe Google am văzut că acest nume este deja atribuit unui alt desert şi nu am vrut să creez confuzii printre gospodine. Aşadar, prăjitură cu cremă de şerbet şi glazură de bezea cu nucă, o să-i rămână numele.
Mod de preparare prăjitură cu cremă de şerbet şi glazură de bezea cu nucă
Acum vreun an, am avut ambiţia să transform prăjitura asta într-un tort. Aşa s-a născut tortul cu cremă de şerbet (reţeta aici). Mie mi-a plăcut, căci eu sunt mare amatoare de torturi. În schimb soţul meu, care nu e adeptul inovaţiilor în bucătărie, mai ales când vine vorba de mâncăruri consacrate care lui îi amintesc de copilărie, m-a rugat ca de data asta să respect întocmai reţeta şi să fac prăjitura-prăjitură şi nu altceva 😀 Aşa am făcut şi astăzi aşa v-o arăt!
Se face foarte uşor şi este o prăjitură extraordinară! Are texturi diferite pe fiecare strat şi arome bogate, aşa cum aveau prăjiturile de odinioară, căci cine mai face în ziua de azi creme cu şerbet, lămâie şi unt adevărat? Iar bezeaua aia cu nucă crocantă de deasupra are şi ea farmecul ei!
Prăjitura se taie în romburi mici şi e musai să puneţi alături şi un pahar cu apă rece. Aşa se serveau pe vremuri zaharicalele. Enjoy! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu cremă de şerbet şi glazură de bezea cu nucă
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blaturi - pentru o tavă de 25x35 cm
- 200 g unt cu min. 80% grăsime (la temperatura camerei)
- 250 g zahăr
- 5 ouă
- 250 g făină
- coaja rasă de la o lămâie
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
crema de şerbet
- 100 g de unt
- 250 g şerbet (zmeură, fragi, căpşuni, trandafir, vişine)
- 200 g de nuci măcinate fin
- sucul de la ½ de lămâie
bezea cu nucă
- 2 albuşuri
- 50 g zahăr
- 50 g nuci tăiate grosier
Instrucțiuni de preparare
blaturi
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hârtie de copt în tavă.
- Frecăm untul cu zahărul până devine spumă, iar zahărul este complet dizolvat.
- Încorporam pe rând cele 5 gălbenuşuri.
- Turnăm făina amestecată cu sarea, bicarbonatul de sodiu şi coaja rasă de lămâie.
- Mixăm cele 5 albuşuri rămase până devin spumă tare, ca la bezea. Încorporăm spuma în compoziţia de mai sus, cu mişcări uşoare de jos în sus, ca să nu scoatem aerul încorporat în albuşuri.
- Aluatul astfle obţinut îl împărţim în 2 părti egale pe care le vom coace pe rând.
- Turnăm jumătate de aluat în tavă, nivelăm şi coacem primul blat timp de aprox. 12-15 minute. Facem testul cu scobitoarea să ne asigurăm că blatul este bine copt şi în interior.
- Lăsăm primul blat să se răcească pe un grătar şi tava să se răcorească puţin, apoi o tapetăm din nou cu hârtie de copt pentru al doilea blat.
- Între timp mixăm cele 2 albuşuri pentru bezea, încorporăm zahărul şi mixăm din nou până avem o spumă fermă, lucioasă, care nu cade de pe teluri.
- Turnăm restul de aluat în tavă, nivelăm, iar deasupra punem bezeaua peste care presărăm nuci tăiate grosier.
- Coacem şi al doilea blat la fel cum am procedat cu primul. Îl scoatem cu grijă din tavă, folosindu-ne de marginile hârtiei de copt, ca să nu stricăm bezeaua, apoi îl lăsăm la racit.
crema de şerbet
- Se freacă 100g de unt cu şerbetul, sucul de lămâie şi nucile măcinate fin până obţinem o cremă omogenă.
asamblare
- Aşezăm primul blat pe un platou, întindem crema uniform şi o nivelăm.
- Peste cremă aşezăm cel de-al doilea blat, cel cu bezeaua. Presăm uşor pentru ca blaturile să facă priză cu stratul de cremă.
- Dăm prăjitura la rece pentru cel puţin 4 ore înainte să o servim.
- Pentru a obţine romburi frumoase, tăiem prăjitura cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu