Suntem la jumătatea lui decembrie. Lucrurile parcă deja au luat-o razna prin oraş şi prin magazine, iar toată lumea pare a fi preocupată la maxim de două chestii: de porc şi de cadourile de sub brad.
Nu că pe mine nu m-ar preocupa lucrurile astea, ba dimpotrivă! Dar sunt atât de entuziasmată de noua mea reţetă de hummus, încât am lăsat deoparte orice altă preocupare şi m-am decis să o scriu şi pentru voi. Încă mai suntem în post şi poate duceţi lipsă de inspiraţie şi veţi dori să încercaţi reţeta asta fabuloasă care schimbă complet gustul hummusului clasic.
Rețeta de hummus clasic o avem în variantă video pe canalul de YouTube. Click pe fotografia de mai jos pentru vizionare.
Cheia reţetei de azi este usturoiul copt. Mult usturoi. Dacă la reţeta de hummus clasic puneam 2 căţei de usturoi, la cea de azi am pus 2 (două) căpăţâni! Da, exact aşa!
Dacă vreodată aţi făcut vreo friptură la cuptor şi la final v-a plăcut să vânaţi de prin tavă căţeii de usturoi copt, atunci reţeta asta e fix pentru voi, iar 2 căpăţâni nu va fi deloc prea mult! Mai ales că usturoiul îşi schimbă complet gustul, mirosul şi aroma prin prelucrare termică.
Aşa cum supa-cremă de usturoi nu miroase nicidecum a mujdei, tot aşa nici hummusul cu mult usturoi copt nu va avea mirosul ăla de care fuge toată lumea.
Chestiunea e foarte simplă: se iau 2 căpăţâni serioase de usturoi, se taie în două transversal şi se coc la cuptor vreo 20 de minute până se înmoaie şi se rumenesc. Se lasă usturoiul să se răcească, apoi se pasează cu blenderul vertical la un loc cu toate ingredientele şi mirodeniile pentru hummus.
Ca să eficientizez lucrurile în bucătărie şi să nu consum gazul de două ori, eu am pus usturoiul într-o tavă cu crutoane pentru supă care mergeau la cuptor ca să se usuce şi să devină crocante şi irezistibile. Le-am făcut şi lor un bine, au ieşit mai aromate şi mai parfumate 🙂
După cum îi spune şi numele, la hummusul din reţeta de azi nu am pus pastă de susan, tahini. M-am gândit să nu întinez gustul minunat de usturoi copt. Dacă totuşi doriţi să o folosiţi, vedeţi aici cum se face tahini acasă.
Gustul hummusului de azi l-am potenţat cu câteva mirodenii: seminţe de chimen, boia de ardei, coriandru şi za'atar. Înainte de servire am presărat şi câteva seminţe de dovleac pentru că aşa cum ştiţi, iubesc seminţele de orice fel şi le-aş presăra şi-n cafea dacă s-ar putea.
Mod de preparare hummus fără tahini, dar cu mult usturoi copt
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 conservă de năut (de 400 g)
- 2 căpăţâni de usturoi
- 50 ml de ulei de măsline extravirgin (plus 1-2 linguri extra pentru turnat deasupra)
- 1-2 linguri suc proaspăt de lămâie
- sare şi piper după gust
- ½ linguriță de semințe de chimen
- ½ linguriţă boia de ardei dulce
- 1 linguriţă za'atar
- coriandru proaspăt (eu am avut uscat)
- seminţe de dovleac (sau orice alte seminţe vă plac)
Instrucțiuni de preparare
- Tăiaţi transversal cele 2 căpăţâni de usturoi şi puneţi-l la copt pentru aproximativ 20 de minute, până se înmoaie şi se rumeneşte.
- Scurgeţi năutul din conservă şi păstraţi deoparte lichidul. Încercați să înlăturați pe cât posibil cojile de năut. Ştiu că este o operațiune neplăcută și plictisitoare dar merită cu prisosință dacă vreți să obțineți un hummus fin.
- Puneţi în blender năutul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul curăţat şi răcit și mirodeniile după gust.
- Pasaţi totul pană obțineți un hummus fin și cremos. Dacă vi se pare prea uscat, mai subțiați cu un pic din zeama păstrată din conserva de năut.
- Decorați cu ulei de măsline, coriandru, boia de ardei, za'atar şi semințe.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alina a zis
Multumesc frumos
Vio a zis
Cu drag
Alina a zis
Buna ziua! Astăzi am incercat reteta de humus..daaaar am pus prea mult usturoi. As vrea sa stiu cum pot sa "scap" de gustul puternic de usturoi..
Iuliana a zis
Bună Alina.
Nu văd altă soluție decât să mai faci o porție de hummus fără usturoi și să le combini.
Vio a zis
Puneți muuuuuuut tahini și ați rezolvat-o. Vă ia gustul de usturoi și vă apropiați de ceea ce marocanii apreciază ca fiind... hummus.💟
Vio a zis
Am tot respectul pt. dv., dar ce ați făcut nu este hummus, este pastă de năuy cu usturoi copt, o alternativă la supa-cremă de năut cu usturoi copt ( nu-i o noutate printre marocani). Oricum, vă felicit dacă ați descoperit-o singură.
Vio a zis
erată: năut în loc de năuy, pentru în loc de printre, cu scuzele de rigoare
Iuliana a zis
Am descoperit-o singura, de nevoie. Sotului meu ii face rau usturoiul crud, iar fara usturoi deloc nu avea nici un haz. Indiferent cum ii zice, noua ne place foarte tare. Dar si supa-crema de naut cu usturoi copt suna foarte bine, o incerc cu prima ocazie 🙂
Vio a zis
Adevărul este că usturoiul copt este extraordinar, înțeleg perfect preferința soțului dv. Înceecați chimionul în locul chimenului pt. un gust autentic. Chiar dacă nu am mai comentat, sunt cu un ochi și pe rețetele dv. Vă apreciez munca și vă doresc toate bune și un sfărșit de an cu bucurie și sărbători de vis! Cu stimă, Vio.
Iuliana a zis
Va multumesc mult pentru mesaj. Sarbatori cu bucurie va doresc si toate cele bune pentru noul an!