• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Gustări

    Tahini (pastă de susan) făcut în casă

    Publicat la 13 iulie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Află cum să faci acasă pasta de susan - tahini, simplu, rapid și mult mai ieftin decât cea cumpărată din magazin. Nu ai nevoie decât de 2 ingrediente!

    Cel puţin în perioadele de post facem foarte des hummus, reţeta libaneză de pastă de năut pe care o găsiţi şi aici, pe blog. Unul dintre ingredientele de bază ale unui hummus adevărat este pasta de susan, numită tahini. Fără de tahini, hummusul nu are deloc, dar deloc acelaşi farmec.

    Găsești rețeta de hummus și în variantă video pe canalul nostru de YouTube. Click pe fotografia de mai jos pentru vizionare!

    Doar că...tahini în magazinele arăbeşti sau chiar şi în supermaketuri este cam scump, iar la noi acasă se consumă destul de mult. Aşa că la sugestia şi după reţeta unui coleg m-am apucat să mi-l prepar singură. Cam timid prima dată, căci îmi era teamă că chopperul pe care îl aveam atunci nu va putea procesa seminţele dure de susan. Dar s-a descurcat de minune, chiar dacă a trebuit să mixez de mai multe ori, cu pauze ca să nu suprasolicit motorul.

    sos tahini - pasta de susan

    Între timp am un bleder de masă care face lucrurile ceva mai ușoare și nu mai am emoții atunci când prepar tahini.

    La ce folosim tahini

    Să fiu sinceră, la noi în casă, în 90% din cazuri, folosim tahini la hummus. Dar aceasta nu este singura lui utilizare. Ce mai puteți face cu tahini? Iată:

    • condimentați carnea preparată la cuptor
    • puneți una-două linguri de tahini la falafel (vezi aici rețeta)
    • puteți pune tahini și în aluatul de fursecuri, vor avea o aromă minunată
    • puteți face tartine cu felii de pâine prăjită și tahini, un mic dejun excelent!

    Mod de preparare pentru reţeta de tahini (pastă de susan) făcut în casă

    Vezi și rețeta VIDEO mai jos! Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul nostru de YouTube, cred că acesta e cel mai bun moment. Nu rata nici o rețetă! 😉

    Înainte să le râşnim, seminţele de susan trebuiesc încinse puţin într-o tigaie antiaderentă, ca să devină casante. Atenţie la acest pas, trebuie doar să le încălzim puţin, maxim 5 minute, amestecând continuu să nu îşi schimbe culoarea pentru că devin foarte amare.

    susan rumenit in tigaie
    susan rumenit

    După răcire, semințele de susan trebuiesc râşnite cât mai fin. Aici fiecare se descurcă cum poate. Puteţi face operaţiunea asta cu un chopper, cu o râşniţă sau la blender. Va fi nevoie probabil să lăsaţi aparatul să facă o pauză sau două ca să nu se supraîncălzească motorul, dar veţi reuşi, sunt sigură!

    Ce să zic...poate ca tahini cumpărat, făcut industrial e un pic mai fin şi mai cremos decât cel făcut acasă, dar sincer, asta chiar nu contează atât de mult. Tahini de casă este de 10 ori mai ieftin şi în plus, cel mai important aspect: ştim exact ce punem acolo 😉

    sos tahini - pasta de susan

    Tahini (pastă de susan) făcut în casă

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes
    Gătire: 10 minutes
    Timp total: 15 minutes

    Echipamente necesare

    tigaie antiaderenta
    tigaie antiaderenta
    blender
    blender

    Ingrediente
     

    • 200 g seminţe de susan
    • 100 ml ulei de susan sau de măsline
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Căliţi maxim 5 minute seminţele de susan într-o tigaie antiaderentă. Atenţie, amestecaţi continuu să nu se ardă pentru că vor deveni foarte amare.
    • Lăsaţi seminţele să se răcească complet, apoi măcinaţi-le de preferat cu un blender, un chopper sau cu o râşniţă electrică.
    • Adăugaţi uleiul şi un praf de sare şi mixaţi cu din nou pqnă obţineţi o pastă fină şi omogenă.
    • Tahini se poate păstra la frigider, într-un borcan cu capac chiar şi 2 luni.

    Rețeta Video

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Cum se păstrează pasta de susan

    Pasta de susan poate fi păstrată foarte bine la frigider, într-un borcan cu capac destul de mult timp, chiar si 2 luni. Dar la cât de uşor şi de rapid se face, eu una prefer să îl fac mai des, decât să fac o cantitate mare pe care să o ţin în frigider. Depinde de stilul de viaţă şi de gătit al fiecăruia, voi alegeţi ce variantă vi se potriveşte mai bine.

    sos tahini - pasta de susan

    Probabil că ştiţi deja cât e de bun şi de săţios hummusul şi ce bine merge el asortat cu o salată tabouleh, tot de inspiraţie libaneză. Un adevărat festin! 🙂

    Tabouleh - salata libaneza cu bulgur si patrunjel

    Spor la pregătit tahini (pastă de susan) făcut în casă!

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Desert cu zmeură la pahar
    • Cheesecake crocant cu zmeură
    • Îngheţată de zmeură
    • Salată de roşii cu brânză şi măsline

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Claudia

      iulie 13, 2016 at 9:11 am

      Bun, bun! Am facut si eu acum ceva timp. Bine ca mi-ai adus aminte sa mai fac 😉

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 19, 2016 at 7:51 am

        Da, e pacat sa-l cumparam cand e atat de usor de facut acasa.

        Răspunde
    2. Emilia

      octombrie 01, 2017 at 7:15 am

      Excelent. Multumesc frumos!

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 01, 2017 at 7:48 am

        Ma bucur! Multumesc si eu 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.