Pâine simplă cu făină de secară şi maia naturală. Câtă apă se pune, câtă făină, cum se frământă, cât se lasă la dospit, cât şi cum se coace pâinea de secară cu maia naturală.
Nu am mai postat demult o reţetă e pâine, iar voi aţi început, pe bună dreptate, să mă întrebaţi dacă mai fac pâine cu maia sau am renunţat 🙂 Mai fac, de două ori pe săptămână chiar, doar că în general merg pe formula 1:2:3 şi diverse combinaţii de făinuri, în funcţie de ce am prin cămară. Formula asta o ştiţi deja, nu e nimic nou.
Chiar mă gândeam zilele trecute că am mai mult de 6 luni de când fac săptămânal pâine cu maia naturală. Extrem de rar mai mâncăm pâine cumpărată. Abia după ce te obişnuieşti cu gustul pâinii adevărate, făcută în casă şi dospită pe îndelete, îţi dai seama ce porcărie fără gust e pâinea industrială pe care o cumpărăm din magazine. Până să încep să fac eu însămi pâine acasă mă obişnuisem cu răul, nu sesizam că mănânc un fel de burete.
Pâinea pe care o fac după formula 1:2:3 (maia:apă:făină), chiar e "pâinea noastră cea de toate zilele". Din ce în ce mai rar simt nevoia să fac experimente. Am ajuns la o pâine care ne mulţumeşte pe deplin. Mi-am făcut şi o rutină de preparare care să mi se potrivească în program. O frământ seara când vin de la serviciu, o las la dospit peste noapte la frigider şi o coc a doua zi dimineaţa înainte să plec la serviciu. Uneori o iau cu mine aşa, caldă, abia scoasă din cuptor, spre încântarea colegilor. E plăcut să miroasă dimineaţa la birou a pâine caldă 🙂
Din când în când, mai ies din rutină şi mă aventurez spre o pâine nouă, cum este şi cea de azi, cu făină de secară. Am mai făcut cândva, tot cu maia naturală, o pâine de secară cu chimen negru care ne-a plăcut mult. De data asta însă, am schimbat formula, am folosit mai multă faină de secară şi am renunţat la seminţe. A rezultat o pâine mai densă, cu gust mai pregnant şi puţin mai închisă la culoare.
Pâinea de secară se feliază frumos şi este excelentă pentru micul dejun şi pentru sandvişuri. Dacă încă nu aţi crescut propria voastră maia naturală, puteţi încerca reţeta de pâine de secară cu seminţe de in, care este dospită cu drojdie uscată. Iar dacă doriţi să vă cultivaţi voi singuri o maia 100% naturală doar din apă+făină pe care să o folosiţi apoi la dospit pâini magice, am scris aici detaliat toţi paşii pe care trebuie să îi urmaţi.
Mod de preparare pâine simplă cu făină de secară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 250 g maia naturală cu 100% hidratare
- 320 g apă filtrată
- 270 g făină de secară
- 130 g făină albă tip 650
- 2 linguri zahăr brut de melasă
- 11 g sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea şi zahărul brut şi frământaţi 15-20 de minute la mână. Dacă frământaţi la robot, framântaţi în 3 serii de câte 5 minute, apoi pauză de 5 minute şi tot aşa. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
- In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstrați pâinea înfăşurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Sper să vă placă reţeta de azi şi să o puneţi în practică cât de curând. Vă doresc spor la frământat pâine simplă cu făină de secară şi maia naturală! 🙂
Mihaela a zis
Buna. Este posibil sa nu fie corecte cantitatile de faina? Mie aluatul imi iese foarte moale daca pun faina doar cat scrie in reteta.
Iuliana a zis
Este un aluat cu hidratare mare, care într-adevăr se lucrează ceva mai greu, dar rețeta este corectă.
Nestor a zis
Buna ziua.Arata superb.Felicitari
Iuliana a zis
Mulțumesc mult! 🙂