Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Pâine cu maia naturală

Pâine de secară cu chimen negru (cu maia naturală)

372 shares
Mergi la rețetă

Cred că v-aţi obişnuit de acum să vă arăt o pâine pe săptămână. Pâinea de secară cu chimen negru este în mod categoric cea mai bună pâine cu maia pe care am făcut-o până acum. A fost perfectă! A crescut frumos, miezul a fost moale şi aerat, coaja rumenă şi bună, iar chimenul negru (negrilică) cu aroma lui ușor picantă, a completat perfect gustul specific al făinei de secară.

Pâine de secară cu chimen negru

Pâinea asta a plăcut în mod unanim tuturor membrilor familiei, iar acum, când îi întreb ce fel de pâine să mai fac, mi se răspunde invariabil "fă-o pe aia de secară cu negrilică" 🙂

Coaja acestei pâini are un degrade superb de nuanţe ruginii. De cum am scos-o din cuptor, mi-am zis că e în ton cu anotimpul și că seamănă cu covorul de frunze de arţar care se aşterne toamna pe trotuare şi alei. Din fericire stăm aproape de parc și mi-a fost ușor ca înainte de şedinţa foto, să dau o fugă şi să culeg frunze pentru decor 🙂

Pâine de secară cu chimen negru

Mod de preparare pâine de secară cu chimen negru

Dacă aţi văzut şi celelalte reţete ale mele de pâine cu maia naturală (vezi aici cum se face) , înseamnă că sunteţi familiarizaţi cu modul de lucru pentru acest tip de pâine. Nici reţeta de azi nu face excepţie. În linii mari am respectat aceeaşi paşi, doar autoliza a fost puţin mai lungă, 45 de minute în loc de 30, nu din alt motiv, ci pentru că m-am luat cu altele în seara respectivă şi am uitat să mă întorc la timp la bolul cu pâine.

Dacă nu aveți maia naturală, puteți încerca rețeta de pâine de secară cu semințe de in, dospită cu drojdie (rețeta aici).

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine de secară cu chimen negru

Pâine de secară cu chimen negru (cu maia naturală)

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 14 hours hours
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 14 hours hours 45 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
baneton rotund
baneton rotund

Ingrediente
 

  • 220 g maia naturală cu hidratare 100%
  • 200 g faină de secară
  • 200 g făină albă tip 650
  • 350 g apă plată sau filtrată
  • 2 linguriţe zahăr brut de melasă
  • 11 g sare neiodată
  • 4 linguri seminţe de chimen negru

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 45 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
  • Presăraţi sarea, zahărul brut şi seminţele de chimen negru şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
  • In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului (detalii aici), direct în cutie.
  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
  • După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
  • Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
  • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
  • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
  • Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Păstrați pâinea înfăşuată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pâine de secară cu chimen negru

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Pâine de secară cu chimen negru

Vă doresc spor la frământat pâine de secară cu chimen negru!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pâine cu maia coaptă în oală
    Stretch & fold - tehnica pentru pâinea cu maia naturală
  • Paine cu malai
    Pâine cu mălai și făină albă - cu maia naturală
  • Pâine cu cartofi și maia naturală
    Pâine cu cartofi și maia naturală - coaptă în oală
  • Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc
    Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc (cu maia naturală)
372 shares

Comentarii

  1. Viviana a zis

    noiembrie 22, 2017 at 7:41 am

    Buna dimi, Iuliana,
    m-am 'inamorat' de painea ta cu negrilica 🙂 si te deranjez cu intrebarea: de unde iau, eu, negrilica? Mi-e clar ca tu ai ceva 'conexiuni' in jurul temei blogului si de aici si oarece usurinta in a ajunge la cele necesare.. si totusi.. A, uite ca mai vine o intreb 🙂 : CE gust are? da' sa nu-mi spui ca 'picant' - asta am gasit peste tot; se apropie, cumva, de chimenul obisnuit? ca arata altfel semintele ai presupun ca dacla inlocuim cu, nu e totuna..
    Ti-a iesit taare frumoasa painea si bine crescuta, precis a fost suuper-buna, sa va fie de bine 🙂
    Eu am facut una cu oregano si a fost asa de buna ca nu-ti trebuia mancare langa ea ca sa nu-i 'strice' gustul 🙂 avea nevoie, eventual, de unt, mmm! am mancat-o mai mult goala, asa ca 'trufanda' - o fac mai rar, ca sa nu ma tot invart in jurul ei 🙂
    Multum anticip, sa ai o zi buna si frumoasa ca painea ta, bye 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2017 at 8:57 am

      Buna dimineata Viviana 🙂
      Prima data am cumparat negrilica din Carrefour, la raionul ala cu pliculete fel de fel, unde are si susan, si mac, praf de copt, gelatine, etc. De fapt eu vroiam sa iau susan negru dar n-am citit bine pe plic si acasa m-am trezit ca e altceva :)) Mai gasesti negrilica la magazinele naturiste, gen Plafar si la magazinele cu vracuri.
      Are gust, cumva, ca de cimbru. E foarte usor picanta, nu iute, nu inteapa la limba 🙂 Nu are nicio legatura, ca gust cel putin, cu chimenul obisnuit. Aroma de negrilica nu e asa pregnanta, e mai discreta si e parca incapsulata in seminte. Eu nu am hidratat semintele inainte sa le pun in paine si au ramas crocante. Asta mi s-a parut tot farmecul, sa ma intalnesc din cand in cand cu semintele astea prin felia de paine si sa le sparg in dinti. Abia atunci dadeam de aroma lor.
      Am mai facut o paine cu sfecla rosie si chimen obisnuit, dar e cu totul altceva. Chimenul obisnuit isi lasase aroma si in miezul de paine, pe cand negrilica nu.
      Sper sa te fi lamurit cat de cat. In ciuda numelui blogului, se pare ca am o dificultate in a descrie aromele :))
      O zi frumoasa si tie si daca faci painea te astept cu impresii. Sper din suflet sa iti placa 🙂

      Răspunde
      • Viviana a zis

        noiembrie 22, 2017 at 2:27 pm

        Da-mi voie, te rog, mi-ai facut o descriere, pt mine, perfecta! 🙂 Iti merci frumos!
        Am s-o fac de indata ce gasesc negrilica si o sa vin la tine sa ma laud 🙂 , sper sa ma primesti...
        Acum am la frigi o paine cu secara, in care am pus 2 lingurite de chimen, 2 de susan si 2 de 'soreanca' (floarea soarelui) 🙂
        Pana acum n-am facut cu seminte, doar cu ierburi aromatice - oregano, cea mai buuna! - dar am vazut frumusetea ta si mi-a dat 'ghies' 😉 Dar, mi se pare mie?, ai pus si pe deasupra? Sau fiind destul de multicele s-au inghesuit, unele, sa scoata capsoarele?
        Am vazut painea roz - 'fondanta', deh, e tare gatita!
        Eu declar, uite, aici, ca sunt intr-o relatie de dragoste cu painea mea! Asa de fericita sunt cand fac paine, ca as face in fiecare zi 🙂 Imi limitez fericirea la o zi pe sapt, pt ca eu o coc in oala cu capac si nu pot sa fac o paine mica si cand ma apuca dorul, fac si o dau 'de suflet'... da, zau, parca ar fi copiii mei! Nu am ajuns, de loc, la rutina, am emotii de fiecare data si aceleasi entuziasm si uimire ca la prima mea paine, pe 7 februarie!
        Mi s-au muiat genunchii cand am scos-o din cuptor si era, fix, ca in video - toata lumea era a mea, am fost f fericita! Sa vezi ca, din mainile tale si din sufletul tau - ca punem, nu? - iese ceva atat de bun, de serios si chiar frumos, poate sa iti aduca multa bucurie! Zic...
        Multe multumiri, chiar mi-ai spus totul despre si am inteles pe deplin,
        cu bine,
        Vivi___

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 22, 2017 at 2:49 pm

          La painea cu negrilica am presarat cateva seminte in banetonul in care a dospit. S-au lipit de aluat si dupa coacere au ramas in crusta de deasupra.
          Eu as pune seminte in orice paine. Alaturarea de cereale si seminte mi se pare geniala, e tot ce are natura mai bun sa ne dea.
          Incerc sa fac 2 paini pe saptamana: una "normala" adica simpla, nefandosita, pur si simplu pentru mancat :)) si in week-end fac ceva nou si deosebit, cum a fost cea cu sfecla. Mai am cu turmeric si cu fulgi de ceapa, care mi-au placut mult, dar inca nu am avut timp sa scriu retetele.
          Rutina a intervenit in sensul ca m-am relaxat, nu mai stau cu ochii pe ceas ca trebuie nu stiu ce sa fac fix in minutul ala. De-acum stiu operatiunile, stiu ca nu se intampla nimic daca nu fac S&F la si-un sfert si parca incep sa simt (sau doar mi se pare ca simt :))) cand ar mai trebui aluatul lasat inca un pic la dospit.
          Dar altfel, exact cum spui, la fiecare paine e aceeasi emotie si aceeasi bucurie. Sa ma vezi cum o intorc pe toate partile si o studiez si ii mangai coaja, ii pipai miezul, o miros...
          Cand eram mica, imi era tare mila de colega mea de banca care nu avea bunici la tara si toata vacanta de vara statea pe banca in fata blocului. Simteam asa, in sufletul meu, ca pierde atata bucurie incat daca as fi putut, as fi luat-o cu mine la mamaia mea. Ei, exact asa simt acum pt prietenele mele care imi spun ca nu au timp/rabdare sa faca paine si ca nu conteaza, lasa ca e buna si asta feliata. Mi-e mila ca nu stiu ce inseamna sa tii in brate si sa adulmeci o paine facuta de tine! Le-as da din bucuria mea daca as putea si daca as fi sigura ca ar intelege...

          Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.