Supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi, o rețetă simplă, cu gust bogat de roșii coapte la jar, pătrunjel proaspăt cules din grădină și de soare de vară.
Încercând în ultima vreme să aduc la lumină rețete vechi, zonale sau aflate din familie, am constatat un lucru poate puțin cam trist, dar în orice caz foarte interesant. Existau cândva în România ierburi spontane și vietăți care creșteau sălbatic prin bălțile de pe malul Dunării și pe care țăranii români le consumau nu de plăcere, ci de foame. Știu că poate suna incredibil în zilele noastre, dar alimente considerate acum de lux, precum sparanghelul, racii sau scoicile au scos românii din sudul țării din foametea de după al doilea război mondial.
După ce am publicat rețeta de ciulama țărănească de sparanghel foarte puțini cititori m-au crezut că e într-adevăr o rețetă țărănească, știută de la bunicii mei. M-am bucurat mult să aflu că încet, încet, au început și la noi să apară fermieri temerari care repun sparanghelul românesc în drepturi. Laura Laurențiu a povestit despre o astfel de fermă situată la Urseni, lângă Timișoara.
Bun, dacă în ceea ce privește sparanghelul avem șanse să îl împământenim la noi acasă, ce ziceți de niște midii? Nu-i așa că tot de lux sunt și ele doar pentru că sunt aduse de peste mări și țări?
Acum câțiva ani exista o fermă de midii românești lângă Agigea. Ne-am bucurat destul de puțin timp de faptul că puteam găsi în sfârșit scoici proaspete în magazinele Selgros. Probabil că noi, românii, nu am fost pregătiți la momentul acela să re-introducem midiile în meniu, nici să le cerem atunci când mergem la restaurant, așa încât ferma nu a performat și acum trei ani a fost închisă iar noi, pasionații de bunătățuri, am revenit la scoicile de lux din import.
Și totuși, așa cum spuneam, poporul român, cu zonalitatea de rigoare, are o lungă obișnuință în a consuma scoici. Bunica mea, spre exemplu, obișnuia să facă supă de scoici și chifteluțe din carne de scoici. Satul în care mi-am petrecut vacanțele era situat pe malul Dunării. Între marginea satului și până la Dunăre era un întreg labirint de bălți extraordinar de bogate în pește, raci și scoici. Până pe la începutul anilor '80, când s-a hotărât asanarea lor pentru ca terenul să fie folosit în agricultură, acele bălți au asigurat hrana a sate întregi situate de-a lungul lor.
Numaidecât își lua bunicul plasa de pescuit și cobora la baltă. Într-o jumătate de oră, cât pregătea bunica focul în vatră, se și întorcea acasă cu traista-i de pescar plină cu bunătăți. Deși eram micuță îmi amintesc foarte clar supa de scoici a bunicii. Mă fascinau cochillile brune, lucioase care știau a se deschide singure și scoteau la iveală miezul portocaliu închis în ele. Deși nu îmi plăcea în mod deosebit carnea scoicilor, întotdeauna mâncam toată supa. O mâncam pur și simplu de drag, de frumoasă ce era și de cât de frumos mirosea a roșii, a pătrunjel proaspăt și a soare de vară.
Tatăl meu mi-a povestit că în copilăria lui erau la mare căutare cochiliile goale de scoici. Primeau la vremea aia, cam prin anii '50, câte 1 leu pentru fiecare kilogram de cochilii cu condiția să fie viguroase, întregi, necrăpate. Cochiliile acestea erau mai apoi folosite la...producția de nasturi. Dacă ați avut vreodată, o bluziță de mătase cu năsturei delicați și prețioși din sidef, poate că nasturii aceia au fost posibili datorită unor țărani români care au mâncat scoici din balta de lângă sat 🙂
Mod de preparare supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi
Atunci când cumpărați scoici trebuie să știți că în stare crudă, negătite, scoicile trebuie să fie perfect închise. Alegeți scoici proaspete, nu congelate, cu cochilia întreagă și lucioasă. Lăsați-le o jumătate de oră în apă, timp în care ele vor respira și se vor curăța singure de nisipul din interior. Trageți ușor de mustățile care ies din scoici pentru a le îndepărta, apoi curățați cochiliile la exterior frecându-le cu un burete abraziv.
Scoicile se gătesc foarte repede. Puse în apă sau supă fierbinte, se deschid cam în 10 minute. Scoicile din copilăria mea aveau carnea mai tare, mai fibroasă. Ceea ce găsim acum în magazine sunt scoici de cultură și au carnea foarte fragedă. După gătire, scoicile trebuie să fie toate deschise. Dacă vreuna rămâne totuși închisă după fierbere, se aruncă pur și simplu, căci nu va fi bună pentru consum.
Din păcate eram prea mică pe vremea când bunica mea făcea supă de scoici, iar rețeta ei a plecat odată cu ea. Dar mi-a rămas de neuitat gustul bogat, ușor afumat al roșiilor coapte pe grătar care făceau toată bogăția acestei supe. Pornind de aici, am adaptat rețeta cât de bine m-am priceput. Văzând reacțiile celor din familie adunați în jurul mesei, tind să cred că am făcut o treabă tare bună. Încercați supa asta și vă veți convinge!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 kg de midii
- 400 g roșii
- 4-5 căței de usturoi
- 4-5 fire de ceapă verde (doar partea albă)
- 30 ml de ulei de măsline
- 1 ardei iute
- 500 ml stock de legume
- 100 ml de vin alb
- puțin cimbru uscat
- sare și piper după gust
- pătrunjel pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți roșiile pe grătar sau pe un grill de teflon și aveți grijă să le întoarceți din când în când ca să se coacă uniform.
- Spălați și curățați scoicile.
- Tăiați mărunt ceapa verde, ardeiul iute și usturoiul și căliți-le timp de 2-3 minute în uleiul de măsline.
- Îndepărtați coaja roșiilor coapte, mărunțiți-le cu un cuțit și adăugați-le peste ceapa călită. Potriviți gustul de sare și piper. Tot acum puneți scoicile și cimbrul uscat.
- Turnați stock-ul de legume, vinul și lăsați supa să fiarbă timp de aproximativ 10 minute acoperită cu un capac.
- Scoicile se vor desface. Dacă vreuna rămâne închisă, se scoate din supă și va trebui să o aruncați, nu este bună pentru consum.
- Serviți supa caldă, presărată cu frunzulițe de pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragii mei, sper că am reușit să vă stârnesc curiozitatea și să încercați și voi rețeta de supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi. Vă doresc poftă bună și vă aștept cu impresii!
RADU CAROLLINA a zis
Felicitari pt reteta di despre evocarea amintirilor din copilarie.Si eu am copilarit o vreme intr-un sat din sudul tarii ,langa Dunare si amintirile pe care le-ati relatat ,m-au emotionat.Felicitari pt reteta si pt comentarii.Asteptam o carte de bucate scrisa de d-voastra,cu retete originale ,presarate cu comentarii duioase .Va multumesc!Cu mult respect,Radu Carollina.
Iuliana Sbîrnea a zis
Vă mulțumesc tare mult pentru mesaj și pentru aprecieri.
Simina a zis
Arata fantastic!
Imi place foarte mult directia in care a luat-o blogul tau. Ai darul cuvintelor si al imaginilor, tine-o tot asa!
Iuliana a zis
Multumesc mult! 🙂