Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Ciorbe

Supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi

Publicat la 30 mai 2018 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

271 shares
Mergi la rețetă

Supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi, o rețetă simplă, cu gust bogat de roșii coapte la jar, pătrunjel proaspăt cules din grădină și de soare de vară.

Încercând în ultima vreme să aduc la lumină rețete vechi, zonale sau aflate din familie, am constatat un lucru poate puțin cam trist, dar în orice caz foarte interesant. Existau cândva în România ierburi spontane și vietăți care creșteau sălbatic prin bălțile de pe malul Dunării și pe care țăranii români le consumau nu de plăcere, ci de foame. Știu că poate suna incredibil în zilele noastre, dar alimente considerate acum de lux, precum sparanghelul, racii sau scoicile au scos românii din sudul țării din foametea de după al doilea război mondial.

După ce am publicat rețeta de ciulama țărănească de sparanghel foarte puțini cititori  m-au crezut că e într-adevăr o rețetă țărănească, știută de la bunicii mei. M-am bucurat mult să aflu că încet, încet, au început și la noi să apară fermieri temerari care repun sparanghelul românesc în drepturi. Laura Laurențiu a povestit despre o astfel de fermă situată la Urseni, lângă Timișoara.

Bun, dacă în ceea ce privește sparanghelul avem șanse să îl împământenim la noi acasă, ce ziceți de niște midii? Nu-i așa că tot de lux sunt și ele doar pentru că sunt aduse de peste mări și țări?

Supă de scoici cu roşii şi usturoi copt

Acum câțiva ani exista o fermă de midii românești lângă Agigea. Ne-am bucurat destul de puțin timp de faptul că puteam găsi în sfârșit scoici proaspete în magazinele Selgros. Probabil că noi, românii, nu am fost pregătiți la momentul acela să re-introducem midiile în meniu, nici să le cerem atunci când mergem la restaurant, așa încât ferma nu a performat și acum trei ani a fost închisă iar noi, pasionații de bunătățuri, am revenit la scoicile de lux din import.

Și totuși, așa cum spuneam, poporul român, cu zonalitatea de rigoare, are o lungă obișnuință în a consuma scoici. Bunica mea, spre exemplu, obișnuia să facă supă de scoici și chifteluțe din carne de scoici. Satul în care mi-am petrecut vacanțele era situat pe malul Dunării. Între marginea satului și până la Dunăre era un întreg labirint de bălți extraordinar de bogate în pește, raci și scoici. Până pe la începutul anilor '80, când s-a hotărât asanarea lor pentru ca terenul să fie folosit în agricultură, acele bălți au asigurat hrana a sate întregi situate de-a lungul lor.

Numaidecât își lua bunicul plasa de pescuit și cobora la baltă. Într-o jumătate de oră, cât pregătea bunica focul în vatră, se și întorcea acasă cu traista-i de pescar plină cu bunătăți. Deși eram micuță îmi amintesc foarte clar supa de scoici a bunicii. Mă fascinau cochillile brune, lucioase care știau a se deschide singure și scoteau la iveală miezul portocaliu închis în ele. Deși nu îmi plăcea în mod deosebit carnea scoicilor, întotdeauna mâncam toată supa. O mâncam pur și simplu de drag, de frumoasă ce era și de cât de frumos mirosea a roșii, a pătrunjel proaspăt și a soare de vară.

Tatăl meu mi-a povestit că în copilăria lui erau la mare căutare cochiliile goale de scoici. Primeau la vremea aia, cam prin anii '50, câte 1 leu pentru fiecare kilogram de cochilii cu condiția să fie viguroase, întregi, necrăpate. Cochiliile acestea erau mai apoi folosite la...producția de nasturi. Dacă ați avut vreodată, o bluziță de mătase cu năsturei delicați și prețioși din sidef, poate că nasturii aceia au fost posibili datorită unor țărani români care au mâncat scoici din balta de lângă sat 🙂

Supă de scoici cu roşii şi usturoi copt

Mod de preparare supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi

Atunci când cumpărați scoici trebuie să știți că în stare crudă, negătite, scoicile trebuie să fie perfect închise. Alegeți scoici proaspete, nu congelate, cu cochilia întreagă și lucioasă. Lăsați-le o jumătate de oră în apă, timp în care ele vor respira și se vor curăța singure de nisipul din interior. Trageți ușor de mustățile care ies din scoici pentru a le îndepărta, apoi curățați cochiliile la exterior frecându-le cu un burete abraziv.

Scoicile se gătesc foarte repede. Puse în apă sau supă fierbinte, se deschid cam în 10 minute. Scoicile din copilăria mea aveau carnea mai tare, mai fibroasă. Ceea ce găsim acum în magazine sunt scoici de cultură și au carnea foarte fragedă. După gătire, scoicile trebuie să fie toate deschise. Dacă vreuna rămâne totuși închisă după fierbere, se aruncă pur și simplu, căci nu va fi bună pentru consum.

Din păcate eram prea mică pe vremea când bunica mea făcea supă de scoici, iar rețeta ei a plecat odată cu ea. Dar mi-a rămas de neuitat gustul bogat, ușor afumat al roșiilor coapte pe grătar care făceau toată bogăția acestei supe. Pornind de aici, am adaptat rețeta cât de bine m-am priceput. Văzând reacțiile celor din familie adunați în jurul mesei, tind să cred că am făcut o treabă tare bună. Încercați supa asta și vă veți convinge!

Supă de scoici cu roşii şi usturoi copt

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Supă de scoici cu roşii şi usturoi copt

Supă de scoici cu roşii şi usturoi

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg de midii
  • 400 g roșii
  • 4-5 căței de usturoi
  • 4-5 fire de ceapă verde (doar partea albă)
  • 30 ml de ulei de măsline
  • 1 ardei iute
  • 500 ml stock de legume
  • 100 ml de vin alb
  • puțin cimbru uscat
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți roșiile pe grătar sau pe un grill de teflon și aveți grijă să le întoarceți din când în când ca să se coacă uniform.
  • Spălați și curățați scoicile.
  • Tăiați mărunt ceapa verde, ardeiul iute și usturoiul și căliți-le timp de 2-3 minute în uleiul de măsline.
  • Îndepărtați coaja roșiilor coapte, mărunțiți-le cu un cuțit și adăugați-le peste ceapa călită. Potriviți gustul de sare și piper. Tot acum puneți scoicile și cimbrul uscat.
  • Turnați stock-ul de legume, vinul și lăsați supa să fiarbă timp de aproximativ 10 minute acoperită cu un capac.
  • Scoicile se vor desface. Dacă vreuna rămâne închisă, se scoate din supă și va trebui să o aruncați, nu este bună pentru consum.
  • Serviți supa caldă, presărată cu frunzulițe de pătrunjel proaspăt.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Supă de scoici cu roşii şi usturoi copt

Dragii mei, sper că am reușit să vă stârnesc curiozitatea și să încercați și voi rețeta de supă de scoici cu roşii coapte şi usturoi. Vă doresc poftă bună și vă aștept cu impresii!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • bors de sfecla rosie cu cartofi
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
271 shares

Comentarii

  1. RADU CAROLLINA a zis

    mai 01, 2022 at 4:09 pm

    Felicitari pt reteta di despre evocarea amintirilor din copilarie.Si eu am copilarit o vreme intr-un sat din sudul tarii ,langa Dunare si amintirile pe care le-ati relatat ,m-au emotionat.Felicitari pt reteta si pt comentarii.Asteptam o carte de bucate scrisa de d-voastra,cu retete originale ,presarate cu comentarii duioase .Va multumesc!Cu mult respect,Radu Carollina.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 02, 2022 at 1:59 pm

      Vă mulțumesc tare mult pentru mesaj și pentru aprecieri.

      Răspunde
  2. Simina a zis

    mai 31, 2018 at 9:19 am

    Arata fantastic!
    Imi place foarte mult directia in care a luat-o blogul tau. Ai darul cuvintelor si al imaginilor, tine-o tot asa!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 31, 2018 at 11:10 pm

      Multumesc mult! 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x