• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă

    Publicat la 20 iulie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 10 minute

    Această rețetă clasică de paella cu fructe de mare este plină de arome spaniole și, credeți sau nu, este foarte ușor de făcut! 

    Această paella este încărcată cu arome spaniole, se face ușor și e gata în 30-40 de minute!

    Paella cu fructe de mare

    Știu că o paella făcută acasă poate părea o sarcină descurajantă, dar cu această rețetă veți depăși toate dificultățile. La urma urmei, vorbim despre o mâncare cu puține ingrediente și fără pași de preparare dificili.  

    În această postare, vă voi arăta cum să faceți rapid și ușor cea mai bună paella cu fructe de mare! Savurați unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare alături de familie și prieteni și vă veți simți că într-o vacanță în Spania!

    Iar dacă doriți un meniu complet cu tematică spaniolă, puteți începe masa cu un gazpacho andaluz, celebra supa spaniolă cu roșii crude, atât de răcoritoare! La desert, vă recomand o cremă catalană plină de arome! Și neapărat, nu uitați să puneți pe masă și o carafă plină cu sangria rece!

    Paella cu fructe de mare
    Mergi direct la:
    • Ce este paella
    • Ce ne trebuie
    • Cum facem paella cu fructe de mare
    • Avem nevoie de tigaie specială pentru paella?
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cea mai bună paella
    • Întrebări frecvente
    • Alte rețete cu fructe de mare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce este paella

    Paella, este o mâncare tradițională din regiunea Valencia, Spania și constă într-un amestec de orez, legume și carne, pește sau fructe de mare, condimentat cu șofran.

    Se crede că paella a fost creată în secolul al XVIII-lea de către fermierii care foloseau ingrediente simple, locale pentru a găti o masă simplă și gustoasă. Până astăzi, paella a rămas o mâncare foarte populară, atât în Spania, cât și în întreaga lume și este considerată esența bucătăriei spaniole. 

    Ce ne trebuie

    Paella este o mâncare cu ingrediente puține și simple, de aceea calitatea lor este foarte importantă. Asigurați-vă că folosiți doar ingrediente proaspete și de calitate pentru a face o paella cu gust autentic. 

    Iată ce ne trebuie:

    • mix de fructe de mare - creveți, calamar, scoici, tentacule de caracatiță. Puteți folosi fructe de mare proaspete sau congelate.
    • ulei - de preferat ulei de măsline extravirgin
    • legume - ceapă uscată, ardei gras roșu, usturoi
    • roșii - cuburi sau pasate
    • condimente - boia de ardei, sare și piper
    • stock de pește - este o supă concentrată de pește, făcută din tacâmuri (oase), capete, cochilii de scoici sau de creveți, etc.
    • șofran - aduce o aromă subtilă și o culoare frumoasă și intensă
    • orez - alegeți orez Arborio, un orez cu bob rotund, bogat în amidon
    • pentru servit - felii de lămâie, pătrunjel proaspăt

    NOTĂ: pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul articolului.

    Banner selgros

    Cum facem paella cu fructe de mare

    Rețeta de paella este foarte ușoară, dar ca să obții gustul autentic, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante, iar unul dintre ele este să știi cum să reglezi intensitatea focului în anumite momente, astfel încât să obții mult-râvnitul "socarrat", cum îi spun spaniolii. Acesta este de fapt stratul de orez ușor caramelizat de pe fundul tigăii. Dacă obții socarrat, înseamnă că ai făcut o paella perfectă!

    fructe de mare în tigaie

    1.Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!

    legume călite în tigaie

    2. Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.

    supa de peste turnata in tigaia de paella

    3. Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.

    orez in tigaia de paella

    4. Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.

    fructe de mare în paella

    5. Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.

    paella în tigaie

    6. Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.

    tigaie de paella acoperita cu șervet de bucătărie

    7. Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.

    Paella cu fructe de mare

    8. După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămâie alături.

    Notă: eu am folosit scoici prefierte, de aceea le-am adăugat doar la final, înainte să sting focul.

    Avem nevoie de tigaie specială pentru paella?

    Ne place paella și o gătesc destul de des. De aceea, la un moment dat am considerat util să cumpăr o tigaie tipică pentru paella. În Spania, vasele de acest gen se numesc "paellera".

    Paellera este de fapt o tigaie cu diametrul mare, cu margini joase și cu mânere laterale, făcută de obicei din oțel sau inox.

    Tigaia pentru paella trebuie să fie suficient de adâncă pentru a putea găti toate ingredientele într-un singur strat, astfel încât orezul să poată absorbi toate aromele și să se gătească uniform.

    Dacă nu aveți o astfel de tigaie, puteți folosi orice o cratiță mai largă sau orice tigaie aveți la îndemână. Totuși, trebuie să știți că la vasele mai groase, timpul de gătire va fi mai lung, iar la cele antiaderente, stratul de "socarrat" e posibil să nu se formeze.

    Paella cu fructe de mare

    Cum se păstrează

    Ideal ar fi să serviți paella caldă, proaspătă, după cele 5 minute de odihnă cât stă acoperită cu un șervet.

    Totuși, dacă ați gătit mai multă și a mai rămas, trebuie să evităm risipa alimentară, așa că puneți resturile într-o caserolă cu capac și păstrați paella la frigider pentru 2-3 zile.

    O puteți încălzi în cuptor, la 180 de grade pentru 10 minute sau la microunde.

    Puteți păstra paella și la congelator pentru 3-4 luni.

    Extra-sfaturi pentru cea mai bună paella

    • șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
    • pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
    • turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
    • nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
    • prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
    • nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)

    Întrebări frecvente

    Care e diferența dintre paella și risotto?

    Paella și risotto sunt două feluri de mâncare cu orez originare din țări diferite și cu tehnici de preparare diferite. Paella este tradițională în Spania, în timp ce risotto este tradițional în Italia. Orezul pentru paella este fiert în întreaga cantitate de supă și amestecat cu legume, carne sau fructe de mare.
    La risotto supa se adaugă puțin câte puțin, nu toată deodată, iar orezul este amestecat cu unt, parmezan ras și vin alb. În general, paella este un fel de mâncare mai uscat, în timp ce risotto este mai cremos și mai bogat în arome.

    Ce fel de orez se folosește la paella?

    În mod tradițional, la prepararea paella se folosește orezul cu bob rotund, cum ar fi tipurile Bomba sau Calasparra. Acest tip de orez are capacitatea de a absorbi lichidul și a păstra aroma și textura ingredientelor, făcându-l ideal pentru prepararea acestui fel de mâncare. În România aceste tipuri de orez se găsesc mai greu, dar puteți folosi cu rezultate foarte bune orezul Arborio care se găsește în majoritatea magazinelor.

    Pot face paella cu fructe de mare congelate?

    Desigur, puteți găti paella atât cu fructe de mare proaspete, cât și cu fructe de mare congelate, pe care le lăsați în prealabil la dezghețat. Modul de preparare este identic.

    Alte rețete cu fructe de mare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • creveti cu sos alb
      Creveți cu sos alb. Creveți în stil toscan.
    • reteta italiana risotto cu midii
      Risotto cu midii, rețeta italiană de orez cremos cu scoici și șofran
    • Inele de calamar pane în sos de bere
      Inele de calamar pane în sos de bere
    • Creveti saganaki reteta greceasca cu branza feta
      Creveți saganaki - rețeta grecească cu brânză feta și sos de roșii

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Paella cu fructe de mare

    Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă

    Această rețetă clasică de paella cu fructe de mare este plină de arome spaniole și, credeți sau nu, este foarte ușor de făcut! 
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 2
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    tigaie paella
    tigaie paella

    Ingrediente
     

    • 200 g mix de fructe de mare (creveți, calamar, scoici, caractiță, etc.)
    • 100 g scoici (prefierte)
    • 50 ml ulei de măsline
    • ½ ceapă
    • ½ ardei gras (roșu)
    • 2 căței de usturoi
    • 60 ml roșii pasate
    • ½ linguriță boia de ardei
    • sare și piper (după gust)
    • 400 ml stock de pește (sau de legume)
    • 8 g fire de șofran
    • 120 g orez Arborio
    • lămâie (pentru servit)
    • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!
      fructe de mare în tigaie
    • Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.
      legume călite în tigaie
    • Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.
    • Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.
    • Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.
      fructe de mare în paella
    • Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.
    • Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.
    • După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămăie alături.
      Paella cu fructe de mare

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
    • pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
    • turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
    • nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
    • prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
    • nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)
    Valori nutriționale
    Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
    Valori per porție
    Calorii
    586
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    26
    g
    40
    %
    Colesterol
     
    7
    mg
    2
    %
    Carbohidrați
     
    59
    g
    20
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    28
    g
    56
    %
    Vitamina A
     
    1274
    IU
    25
    %
    Calciu
     
    87
    mg
    9
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • sardine la cuptor
      Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor
    • file de crap cu legume gatit in tava la cuptor
      Pește la cuptor cu legume - rețeta ideală pentru prânz sau cină

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mădălina

      iulie 22, 2023 at 5:04 pm

      5 stars
      Extraordinară a ieșit! Mulțumesc pentru rețetă. Nu mai facusem paella acasă și am avut emoții. Dar se face ușor și are exact gustul pe care îl știu din Spania!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iulie 23, 2023 at 7:06 am

        Mă bucur mult că ați încercat rețeta și că v-a plăcut!
        Așa este, nu e deloc greu de făcut acasă și se apropie mult de original 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.