Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Gălbiori cu orez și ceapă verde

Publicat la 7 august 2018 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

235 shares
Mergi la rețetă

Am observat că și vouă vă plac gălbiorii. Rețeta de gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar a avut mare succes pe blog, așa că, după cum v-am promis, v-am mai adus încă una, tot de sezon, tot simplă și tot extraordinar de gustoasă: gălbiori cu orez și ceapă verde.

Gălbiori cu orez

Ciupercile mele au fost gălbiori de pădure. Pe eticheta de pe tarabă scria "gălbiori de Vatra Dornei". Într-adevăr, la cât au fost de murdari și plini de paie, frunze uscate și nisip, chiar cred că erau culeși din pădure. Gălbiorii pe care i-am cumpărat alteori din supermarket erau mai curați, probabil erau de cultură. Oricum, sunt gustoși și unii și alții, cumpărați de care găsiți că tot bine e 🙂

Gălbiori cu orez
Gălbiori de Vatra Dornei 🙂

Mod de preparare gălbiori cu orez și ceapă verde

Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice orez cu ciuperci, de altfel. Rezultatul final este insă, mult mai gustos. Practic orezul se îmbibă cu aroma gălbiorilor și cu aroma de unt în care călim ceapa verde și obținem o mâncare minunată pe care o putem servi ca atare sau drept garnitură lângă o friptură făcută la cuptor sau la grătar.

Noi am vrut să ne bucurăm din plin de aroma gălbiorilor, căci destul de rar avem parte de ei, așa că am servit orezul simplu, fără carne, doar presărat cu puțin mărar proaspăt. Mâncărurile simple sunt cele mai bune. Am zis! 🙂

Gălbiori cu orez
Eu am turnat apă peste orez și gălbiori, dar la fel de bine puteți folosi și supă de legume, dacă aveți.
Gălbiori cu orez
Așa arătau gălbiorii mei cu orez și ceapă verde atunci când am scos tigaia din cuptor.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gălbiori cu orez

Gălbiori cu orez și ceapă verde

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4 -6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g gălbiori
  • 300 g orez
  • 900 ml apă (sau supă de legume)
  • 5-6 fire de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei (renunțați la unt dacă doriți o rețetă vegană sau țineți post)
  • 30 g unt
  • sare și piper după gust
  • mărar sau pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălati și curățați gălbiorii. Dacă sunt mai mari tăiați-i în jumătăți sau sferturi. Dacă sunt mici, îi puteți lăsa întregi.
  • Puneți la încins într-o tigaie uleiul și untul.
  • Căliți timp de 2-3 minute ceapa verde tocată mărunt și usturoiul trecut prin presă. Adăugați gălbiorii și îi lăsați 2-3 minute cât să se înmoaie și să înceapă să lase apă.
  • Puneți apoi orezul și lăsați-l să se călească în sucul lăsat de gălbiori și să absoarbă aromele până devine translucid. Amestecați destul de des să nu se lipească de tigaie.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Cât timp se încălzește cuptorul, adăugați apa, sarea și piperul după gust și lăsați tigaia la foc mediu pentru încă 8-10 minute, amestecând din când în când.
  • Dați tigaia la cuptorul încins pentru încă 15 minute, timp în care orezul va absorbi tot lichidul și se va umfla delicios.
  • Serviți orezul cald, presărat cu mărar sau pătrunjel proaspăt.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Gălbiori cu orez

Frumoasă rețeta de azi, nu-i așa? Vă doresc poftă bună la gălbiori cu orez și ceapă verde!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
235 shares

Comentarii

  1. Balan Laura a zis

    octombrie 16, 2024 at 4:43 pm

    5 stars
    Foarte interesanta reteta!
    Însă să știți că nu există galbiori de cultura, ei se fac doar în pădure. Cei de la supermarket au trecut pe la un centru de colectare unde au fost curățați și pregătiți de vânzare, cei din piata erau direct din pădure!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 16, 2024 at 6:22 pm

      Chiar nu știam! Mulțumesc foarte mult pentru informație!

      Răspunde
  2. Elena Popescu a zis

    august 07, 2018 at 8:40 am

    Buna, Iuliana,
    Am vazut la LIDL galbiori, dar n-am luat ca nu stiam cum sa-i gatesc. Din reteta ta n-am inteles cand pui galbiorii, odata cu orezul, ssau inainte de a pune la cuptor?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 07, 2018 at 12:16 pm

      Buna Elena, galbiorii ii pui putin inaintea orezului, cat sa se inmoaie si sa inceapa sa lase apa.
      Sunt buni galbiorii de la Lidl si eu iau de acolo cand nu gasesc in piata.

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x