Am observat că și vouă vă plac gălbiorii. Rețeta de gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar a avut mare succes pe blog, așa că, după cum v-am promis, v-am mai adus încă una, tot de sezon, tot simplă și tot extraordinar de gustoasă: gălbiori cu orez și ceapă verde.
Ciupercile mele au fost gălbiori de pădure. Pe eticheta de pe tarabă scria "gălbiori de Vatra Dornei". Într-adevăr, la cât au fost de murdari și plini de paie, frunze uscate și nisip, chiar cred că erau culeși din pădure. Gălbiorii pe care i-am cumpărat alteori din supermarket erau mai curați, probabil erau de cultură. Oricum, sunt gustoși și unii și alții, cumpărați de care găsiți că tot bine e 🙂
Mod de preparare gălbiori cu orez și ceapă verde
Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice orez cu ciuperci, de altfel. Rezultatul final este insă, mult mai gustos. Practic orezul se îmbibă cu aroma gălbiorilor și cu aroma de unt în care călim ceapa verde și obținem o mâncare minunată pe care o putem servi ca atare sau drept garnitură lângă o friptură făcută la cuptor sau la grătar.
Noi am vrut să ne bucurăm din plin de aroma gălbiorilor, căci destul de rar avem parte de ei, așa că am servit orezul simplu, fără carne, doar presărat cu puțin mărar proaspăt. Mâncărurile simple sunt cele mai bune. Am zis! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g gălbiori
- 300 g orez
- 900 ml apă (sau supă de legume)
- 5-6 fire de ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 50 ml ulei (renunțați la unt dacă doriți o rețetă vegană sau țineți post)
- 30 g unt
- sare și piper după gust
- mărar sau pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Spălati și curățați gălbiorii. Dacă sunt mai mari tăiați-i în jumătăți sau sferturi. Dacă sunt mici, îi puteți lăsa întregi.
- Puneți la încins într-o tigaie uleiul și untul.
- Căliți timp de 2-3 minute ceapa verde tocată mărunt și usturoiul trecut prin presă. Adăugați gălbiorii și îi lăsați 2-3 minute cât să se înmoaie și să înceapă să lase apă.
- Puneți apoi orezul și lăsați-l să se călească în sucul lăsat de gălbiori și să absoarbă aromele până devine translucid. Amestecați destul de des să nu se lipească de tigaie.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Cât timp se încălzește cuptorul, adăugați apa, sarea și piperul după gust și lăsați tigaia la foc mediu pentru încă 8-10 minute, amestecând din când în când.
- Dați tigaia la cuptorul încins pentru încă 15 minute, timp în care orezul va absorbi tot lichidul și se va umfla delicios.
- Serviți orezul cald, presărat cu mărar sau pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Elena Popescu
Buna, Iuliana,
Am vazut la LIDL galbiori, dar n-am luat ca nu stiam cum sa-i gatesc. Din reteta ta n-am inteles cand pui galbiorii, odata cu orezul, ssau inainte de a pune la cuptor?
Multumesc!
Iuliana
Buna Elena, galbiorii ii pui putin inaintea orezului, cat sa se inmoaie si sa inceapa sa lase apa.
Sunt buni galbiorii de la Lidl si eu iau de acolo cand nu gasesc in piata.