Povestea începe în piața centrală din Galați, unde pentru prima dată am văzut în mod constant, adică mai multe zile la rând, lăzi întregi cu hribi și gălbiori de vânzare. Până anul acesta cumpăram gălbiorii din supermarketuri, căci la noi în piață foarte rar dădeam de ei. Foarte rar, spre niciodată, ca să fiu sinceră. S-or fi prins comercianții că noi, dunărenii, mai mâncăm și altceva decât pește. Ce bine!
Avem așadar gălbiori proaspeți și buni, am cumpărat un kilogram și am venit fericită cu ei acasă. Înainte de toate i-am studiat, i-am adulmecat și m-am minunat de ei. Sunt galbeni (firește! 😀 ) și miros mi-nu-nat a pământ reavăn, a vară și a umbră deasă. A pădure răcoroasă.
I-am împărțit în două. Cu jumătate de kilogram am făcut rețeta de azi, iar cealaltă jumătate i-am pregătit în alt mod, cu orez și ceapă verde la cuptor. Vă arăt și cealaltă rețetă cât de curând.
Mod de preparare gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar
După ce am admirat, mirosit și fotografiat frumusețe de gălbiori, am trecut la partea mai puțin romantică a rețetei: la spălat și curățat. Cineva trebuie să facă și "the dirty job", nu-i așa?
Se spune că pentru lucrurile bune trebuie să muncești (mai) mult. Așa și cu gălbiorii. Dacă vreți să vă bucurați de aroma lor nemaipomenită, trebuie să vă înarmați cu puțintică răbdare și atenție. Gălbiorii sunt plini de toate cele: de nisip, firicele de pământ, de paie, bețe, sau frunze uscate. Oricât i-ați băga sub jet de apă, până nu îi luați la mână nu rezolvați problema. Plus că va trebui să mai tăiați codițele pe ici, pe colo dacă-s uscate sau ofilite. Dar efortul vă va fi răsplătit, promit!
După ce ați spălat gălbiorii și i-ați lăsat la scurs, mai departe totul devine floare la ureche! Căliți ceapa în amestec de unt și ulei (renunțați la unt dacă vreți o rețetă vegană sau țineți post), adăugați gălbiorii, condimentați simplu cu sare și piper și lăsați-i să se gătească. Ar trebui să fie gata cam în 15-20 de minute, depinde cât sunt de tineri.
După ce gălbiorii s-au gătit, toată cheia succesului stă în aroma de usturoi care-i pătrunde și în mărarul presărat deasupra care ne desăvârșește opera. Serviți-i calzi, cu mămăliguță, cu piure de cartofi sau simpli, puși pe o felie de pâine de casă dospită cu maia naturală. Raiul pe pământ, vă spun!
Vă las mai jos încă două rețete cu gălbiori, simple și delicioase pe care poate vreți să le încercați vara aceasta. Nouă ne-au plăcut mult. De fapt ne place tot ce e cu gălbiori 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g gălbiori proaspeți
- 50 ml ulei
- 50 g unt (înlocuiți cu ulei dacă doriți o rețetă vegană sau țineți post)
- 5-6 fire de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- mărar proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Gălbiorii se curăță de impurități și se spală foarte bine sub jet de apă.
- Dacă aveți gălbiori mai mari, tăiați-i mai mărunt, dacă sunt mici, lăsați-i întregi.
- Puneți uleiul și untul în tigaie, iar când acestea sunt încinse adăugați ceapa verde tocată mărunt.
- Lăsați ceapa să se călească 1-2 minute, doar până când se înmoaie puțin, apoi puneți gălbiorii, sare și piper și amestecați de câteva ori.
- Gălbiorii se vor înmuia și vor lăsa destul de multă apă, nu e nevoie să mai adăugați.
- Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați gălbiorii să se gătească. Ar trebui să fie gata în 15-20 de minute.
- Între timp tocați usturoiul mărunt (sau îl treceți prin presă) și îl presărați în tigaie, peste gălbiori.
- Puneți din nou capacul și mai lăsați tigaia pe foc 2-3 minute să se întrepătrundă aromele.
- Serviți gălbiorii cât sunt calzi, cu mămăliguță sau piure de cartofi, presărați cu mărar proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
tomescu
ciupercile nu se lasa la foc mai mult de 20 minute, pentru ca se intaresc
Marinela
Si reteta a doua unde e?
Iuliana Sbîrnea
Aici https://bucate-aromate.ro/2018/08/galbiori-cu-orez-si-ceapa-verde/