Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fără carne

Rețeta de ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - rapidă și gustoasă

51 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar, iată o rețetă cu adevărat rapidă și ușor de preparat, perfectă pentru zilele călduroase de vară sau când doriți ceva ușor și savuros.

Dovleceii crocanți, combinați cu smântâna cremoasă și aroma de mărar proaspăt fac din această ciulama un adevărat deliciu.

ciulama de dovlecei cu smântână - rețeta tradițională delicioasă

Îmi plac mult mâncărurile cu smântână și fac des ciulama cu carne de pui sau ciulama vegetariană cu ciuperci. De câte ori am ocazia fac și o ciulama cu sparanghel, o rețetă cu istorie la noi în familie, care este absolut delicioasă.

Dar această ciulama de dovlecei a devenit preferata mea pentru că are ingrediente ieftine și la îndemână și e mai ușoară. În plus, se simt minunat cuburile crocante de dovlecei, iar aroma intensă de mărar o completează atât de bine!

Este o mâncare tradițională românească foarte versatilă, care poate fi servită ca fel principal, dar poate fi și o garnitură grozavă lângă carne sau pește.

reteta traditionala de ciulama de dovlecei cu smantana si marar
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Mod de preparare ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu dovlecei
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Atât de puține ingrediente și atât de multă savoare în această mâncare de dovlecei cu smântână! În fotografie de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru a pregăti cea mai bună ciulama de dovlecei!

ingrediente cu etichete pentru reteta ciulama de dovlecei cu smantana si marar
  • 1 kg dovlecei (2--3 dovlecei)
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 1 ceapă uscată
  • 3-4 fire de ceapă verde (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • 10 g unt (un cub mic)
  • 300 g smântână (cu minim 20% grăsime)
  • 15 g făină (lingură )
  • 3-4 căței de usturoi
  • condimente: dafin, nucșoară, sare și piper
  • 1 legătură de mărar proaspăt

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și modul de preparare!

Mod de preparare ciulama de dovlecei cu smântână și mărar

O să vedeți cât de ușor se pregatește această mâncare de dovlecei cu smântână și mărar, mai ales dacă urmăriți rețeta pas cu pas de mai jos.

legume calite in caratita pentru reteta de ciulama de dovlecei

1. Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.

dovlecei taiati cubulete pentru reteta de ciulama

2. Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.

dovlecei cuburi gatiti in tigaie

3. Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.

nucsoara rasa peste amestec de smantana si faina

4. Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.

smăntana turnata peste dovlecei gatiti

5. După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.

marar tocat adaugat in cratita peste ciulama de dovlecei cu smantana

6. Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.

Ce puteți înlocui în rețetă

Aveți nevoie să adaptați rețeta după gusturi sau după ingredientele pe care le aveți disponibile? Iată câteva sugestii de înlocuiri care se pot face păstrând gustul delicios al acestiu fel de mâncare:

  • Dovleceii noștri românești pot fi înlocuiți cu zucchini (courgette) , care sunt mai fermi, conțin o cantitate mai mică de apă, dar sunt la fel de gustoși.
  • Smântâna fermentată (acră) poate fi înlocuită cu smântână lichidă pentru gătit. Folosiți tot o smântână cu conținut mare de grăsime pentru cea mai cremoasă textură.
  • Mărarul poate fi înlocuit cu pătrunjel sau cimbru proaspăt pentru a schimba aroma.
  • Nucșoara poate fi omisă dacă nu o aveți sau nu vă place.
  • Puteți adăuga și alte legume pentru mai multe texturi și arome în mâncare. De exemplu: ciuperci, boabe de mazăre sau de porumb, cuburi mici de țelină sau de păstârnac, buchețele de broccoli, etc.
  • Puteți adăuga câțiva fulgi de chilli pentru o notă picantă.

Cum se servește

Ciulamaua de dovlecei este delicioasă atât caldă, cât și rece. O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece, cu pâine prăjită, chifle pufoase sau cu lipii.

  • mamaliga
    Cum se face mămăliga?
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase
  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Cum se păstrează

Păstrați ciulamaua de dovlecei la frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru 2-3 zile.

Reîncălziți la foc mic pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, adăugând puțină apă dacă sosul este prea gros.

Nu vă recomand să congelați ciulamaua, deoarece smântână se poate separa la decongelare.

ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
  • Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
  • Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.

Întrebări frecvente

Pot folosi smântână cu mai puțină grăsime?

Nu vă sfătuiesc deoarece o smântână mai slabă se va "brânzi" la căldură.

Ce pot folosi în loc de făină pentru a îngroșa sosul?

Puteți folosi o linguriță de amidon de porumb sau făină de orez.

Pot face ciulamaua fără unt?

Da, puteți folosi doar ulei, dar untul adaugă un gust mai bogat.

Alte rețete cu dovlecei

Vrei să încerci și alte rețete în care dovleceii sunt ingredientul vedetă? Iată ce mai găsești pe blog:

  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
  • salata de dovlecei cruzi
    Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Salata de dovlecei cu iaurt_reteta
    Salată de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - o rețetă rapidă, cremoasă și savuroasă, perfectă pentru un prânz sau o cină ușoară. Descoperă cum să o prepari!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg dovlecei (2-3 dovlecei)
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 1 ceapă uscată
  • 3-4 fire de ceapă verde
  • 1 lingură ulei
  • 20 g unt
  • 300 g smântână (minim 20% grăsime)
  • 1 lingură făină
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • nucșoară rasă după gust
  • 1 legătură de mărar proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă.
    legume calite in caratita pentru reteta de ciulama de dovlecei
  • Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați.
    dovlecei taiati cubulete pentru reteta de ciulama
  • Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga.
    dovlecei cuburi gatiti in tigaie
  • Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați.
    nucsoara rasa peste amestec de smantana si faina
  • După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina.
    smăntana turnata peste dovlecei gatiti
  • Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
    marar tocat adaugat in cratita peste ciulama de dovlecei cu smantana
  • Serviți ciulamaua de dovlecei caldă sau rece, cu mămăliguță sau cu pâine prăjită, după cum vă place.
    ciulama de dovlecei cu smantana si marar în farfurie cu paine prajita

Bine de știut:

  • Nu gătiți excesiv dovleceii pentru a păstra textura crocantă.
  • Adăugați usturoiul și mărarul la final pentru a păstra aromele intense.
  • Dacă doriți o ciulama mai groasă, adăugați un pic mai multă făină sau lăsați sosul să scadă mai mult pe foc mic.
Valori nutriționale
Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar
Valori per porție
Calorii
349
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
50
mg
17
%
Carbohidrați
 
19
g
6
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
11
g
12
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
3.51
IU
0
%
Calciu
 
132
mg
13
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
51 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required