Despre prăjitura cu prune și blat crocant de astăzi s-ar putea spune că e cam "aceeași Mărie cu altă pălărie" și pe bună dreptate. Rețeta e în mare aceeași cu cea a tartei cu caise și coacăze roșii sau cu cea a cheesecake-ului crocant cu zmeură, doar umplutura e alta.
Cred că nu exagerez deloc dacă spun că e cea mai ușoară rețeta de prăjitură cu fructe pe care o știu. Blatul crocant are gust bogat de unt și de coajă de lămâie și contrastează minunat cu umplutura acrișoară de fructe. Combinațiile care se pot face sunt nenumărate și nu dă greș în nici o împrejurare.
La mine umplutura a fost de data aceasta cu prune aromatizate cu puțină scorțișoară. Peste stratul de deasupra am presărat miez de nucă tocat grosier. O combinație în ton cu toamna care se apropie și își va intra în drepturi peste doar câteva zile 🙂
Prăjitura cu prune și blat crocant e delicioasă, se taie ușor în porții mai mari sau mai mici, merge de minune și lângă un ceai, dar și la o cafea. Poate fi luată la pachet la birou sau la picnic. E rețeta ideală și vă veți convinge și voi de asta dacă o încercați măcar o dată 🙂
Mod de preparare prăjitură cu prune și blat crocant
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru o tava de 25x35 cm
- 200 g unt rece cu 80% grăsime
- 2 gălbenuşuri
- 100 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 400 gr făină
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
umplutura
- aprox. 600 g prune fără sâmburi
- 2 linguri de zahăr
- 1 lingură rasă de amidon
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 100 g miez de nucă tocat grosier
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade. Nu este nevoie să ungeți forma cu nimic.
- Puneți într-un castron untul rece tăiat cuburi și peste el adăugaţi gălbenuşurile, zahărul tos şi coaja de lamaie.
- Peste toate ingredientele de mai sus cerneţi făina cu un praf de sare şi praful de copt.
- Frământaţi cu mâinile ca să omogenizaţi compoziţia, dar nu insistaţi prea mult. Aluatul trebuie să rămână nisipos şi fărâmiţat, să vă curgă printre degete.
- Daţi castronul la frigider cât timp vă ocupaţi de fructe. Nu durează mult, dar e de preferat ca untul să nu se înmoaie.
- Spălați prunele și îndepărtați sâmburii.
- Peste prune presărați 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de scorțișoară și 1 lingură rasă de amidon. Amestecați ca să se distribuie uniform.
- Puneți cam ¾ din aluatul nisipos în tavă. Nu e nevoie să îl compactați, lăsați-l așa, fărâmicios și aerat.
- Peste aluat puneți prunele.
- Peste fructe presărați restul de aluat și miezul de nucă tocat
- Dați tava la cuptor pentru 35-40 de minute până când aluatul de deasupra începe să se rumenească.
- Lăsați prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o feliați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Hei, ce ziceți? Cine face prăjitură cu prune și blat crocant în week-endul ăsta? 🙂
Lasă un comentariu