Prunele sunt pentru mine vedetele toamnei şi tot încerc să profit de ele cât încă le mai găsesc în piață, căci după ce le trece vremea nu prea mai am de unde sa le iau. Am făcut din nou găluşte cu prune, am făcut și o prăjitura cu prune şi iaurt care a fost delicioasă și a avut mare succes și acasă, dar și pe blog, iar acum m-am gândit să combin oarecum 2 rețete: cea de clafoutis (puţin modificată) cu cea de crumble şi să vedem ce iese.
Mama făcea genul ăsta de prăjitură dar cu baza pufoasă, dar pentru că mie îmi plac prăjiturile mai umede, am modificat puţin reţeta. A ieșit un deliciu cu baza moale și cremoasă, iar învelișul dulce și crocant. Intre ele, tronau prunele moi, aromate și foarte puţin acrișoare, doar atât cât trebuie ca să contrasteze puţin gusturile şi texturile. Ce mai, a ieșit o bunătate de prăjitură căreia nici n-am știut ce nume să-i dau ca să o descriu mai bine, aşa că se cheamă simplu: prăjitură cu prune şi crustă crocantă 🙂
Mod de preparare prăjitură cu prune şi crustă crocantă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
(pentru o tavă de 20 x 35 cm)
Baza
- 130 g de făină tip 000
- 200 ml de smântână
- 50 ml lapte
- 120 g de zahăr (de preferat să fie vanilat)
- 4 ouă
- 50 g de unt topit
- 1 linguriţă rasă de praf de copt
- 1 praf de sare
La mijloc
- 1 kg de prune (fără sâmburi, desfăcute jumătăţi)
Crusta
- 100 g făină
- 50 g unt rece
- 50 g zahăr tos
- ½ linguriță scorțișoară (opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Se amestecă cu telul componentele lichide pentru bază: smântâna, laptele, untul topit şi răcit şi ouăle. După ce s-a omogenizat amestecul, se adaugă toate ingredientele solide: făina, praful de copt, zahărul şi un praf de sare.
- Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Deasupra se pun jumătăţile de prune aşezate una lângă alta, ca în fotografia de mai sus.
- Pentru crustă se amestecă cu degetele untul rece, cu făina, zahărul şi pudra de scorţişoară (eu nu am pus). Se obţine un aluat nisipos, sfărâmicios care se distribuie pe suprafaţa prăjiturii.
- Se dă tava la cuptorul care trebuie să fie în prealabil încins la 180 de grade. E gata cam în 45 de minute.
- Pentru că baza e genul de aluat care rămâne puţin umed şi lipicios, prăjitura asta se feliază mai frumos dacă o lăsaţi mai întâi să se răcească.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
La prepararea blatului şi a crustei am folosit făină Arpis 000 în primul rând pentru că are o calitate foarte bună şi întotdeauna îmi cresc frumos prăjiturile cu ea, şi în al doilea rând pentru că îmi place foarte mult ambalajul. Nu e din hârtie, ci dintr-un fel de celofan care nu se umezeşte dacă din întâmplare pe blatul de lucru e puţină apă, ulei sau mai ştiu eu ce, cum se mai întâmplă în bucatărie. În plus, punga este resigiliabilă şi în sfârşit am scăpat de cârligele de rufe cu care prindeam pungile de făină începute 😀
Nu uitați ca puteți printa rețeta de prăjitură cu prune și înveliș crocant pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau să o păstrați la colecție pentru mai târziu.
Poftă bună!
anca
Am facut-o, am mancat aproape jumatate fierbinte cu o furculita. Este minunata.!
Iuliana
Ce ma bucur ca ti-a placut, Ancuta! Pup!
Mihaela Dămăceanu
Şi în plus, din descriere este uşor de făcut!
Claudia
Mmmm, suna tare interesant si tentant 🙂
Cred ca e intr-adevar buna. Moale si crocant la un loc 🙂
Iuliana
Chiar e foarte bună, pe incercate! 🙂