Cheesecake crocant cu zmeură : blat cu unt și vanilie, umplutură cremoasă de urdă şi zmeură şi un strat superior crocant şi delicios.
Prăjitura asta parcă ar fi sora blondă şi dată cu ruj roşu-zmeuriu a prăjiturii Rudy cu ciocolată 😀 E cam aceeaşi reţetă, la fel de uşor de făcut, la fel de bună, cu succes la fel de mare la publicul mâncător.
Are toate atributele unei reţete clasice de cheesecake...mai puţin blatul din biscuiţi.
De data asta am preferat să fac eu aluatul pe bază de unt, aromat cu vanilie naturală şi coajă de lămâie. N-aş fi găsit nicăieri biscuiţi cu gust minunat de unt şi asemenea arome care să se asorteze aşa de bine cu umplutura mea de urdă şi zmeură! Partea de deasupra, în strat mai subţire fiind, va deveni crocantă ca la un crumble. Sunt absolut sigură că o să vă placă!
Mod de preparare cheesecake crocant cu zmeură
Zmeura proaspătă presărată din belşug peste stratul de brânză dă exact tuşa de prospeţime de care are nevoie cheesecake-ul ăsta, deci cu cât mai multă cu atât mai bine. Desigur, puteți înlocui zmeura cu orice alte fructe proaspete de sezon: vișine, caise, căpșuni, etc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru o tava de 25x35 cm
- 200 g unt rece cu 80% grăsime
- 3 gălbenuşuri
- 150 g zahăr
- ½ linguriță pasta de vanilie (sau semințele unei păstăi)
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 400 gr făină
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
umplutura
- 400 g urda
- 200 g telemea de vaci (să nu fie prea sărată)
- 2 ouă întregi
- 3 albuşuri
- 150 g zahăr
- ½ linguriță pasta de vanilie (sau semințele unei păstăi)
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 250 g zmeură
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava care va merge la cuptor.
- Puneti într-un castron untul rece, tăiat cuburi si peste el adăugaţi gălbenuşurile, zahărul tos, vanilia şi coaja de lamaie.
- Peste toate ingredientele de mai sus cerneţi făina cu un praf de sare şi praful de copt.
- Frământaţi cu mâinile ca să omogenizaţi compoziţia, dar nu insistaţi prea mult. Aluatul trebuie să rămână nisipos şi fărâmiţat, să vă curgă printre degete.
- Daţi castronul la frigider cât timp vă ocupaţi de cremă. Nu durează mult, dar e de preferat ca untul să nu se înmoaie.
- Puneţi urda într-un castron, adăugaţi peste ea telemeaua rasă cât mai fin, cele 2 ouă bătute, vanilia şi coaja de lamaie. Amestecaţi să se omogenizeze. Puteţi folosi mixerul, cu atât mai bine, abia va deveni mai cremoasă umplutura de brânză.
- Bateţi spumă cele 3 albuşuri, adăugaţi zahărul şi bateţi din nou ca la bezea până când spuma se întăreşte din nou.
- Adăugaţi albuşurile bătute peste crema de brânză şi încorporaţi tot cu mişcări uşoare.
- Scoateţi aluatul nisipos din frigider şi puneţi cam ⅔ din el în tava tapetată cu hârtie de copt.
- Turnaţi crema de brânză peste aluat, nivelaţi, puneti zmeura, apoi distribuiţi uniform aluatul rămas peste stratul de cremă.
- Coaceţi prăjitura timp de 35-40 de minute.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la cheesecake crocant cu zmeură!
Anna a zis
Arata delicios ! 🙂
Iuliana a zis
Si cu ingrediente la indemana, nu trebuie sa apelezi la vreun imprumut rapid ca sa faci cheesecake-ul asta 😀
doina a zis
Da, eu fac destul de cheesecake cu tot felul de combinatii dar asta cu siguranta e ceva ce nu trebuie ratat.Am facut un inventar complet la frigider si congelator si am tot ce-mi trebuie deci maine dupa ce-mi umplu pungile de cuburi de cafea trec la treaba .La noi la munte ( Suceava ) au aparut fragutele de padure si am sa pun cateva din ele pe langa zmeura.
Iuliana a zis
Abia astept sa-mi spui cum ti-a placut 🙂 Eu vreau sa refac reteta asta cu visine. Imi place contrastul de dulce cu acrisor.
Claudia a zis
Visine nu mai am dar zmeura da asa ca ma bate gandul sa incerc daca tot arata asa apetisant 😉
Iuliana a zis
La noi a disparut zmeura, dar visine inca avem din belsug.