Ciorbă de legume cu borș de putină și aromă de cimbru. Ciorbă de legume de post. Cea mai simplă rețeta de ciorbă de legume. Cum se face ciorba acră cu multe legume. Cum se acrește ciorba cu borș. Cum se face ciorba cu cimbru.
Când eram mică, bunica mea obișnuia să pună câte o crenguță de cimbru uscat în oala cu ciorbă de fasole. Era singura ciorbă la care punea acea crenguță întreagă.
Nu mă pricepeam eu pe vremea aia la gusturi, cred că nici nu remarcam aroma minunată, ușor picantă, pe care o lăsa acea crenguță în ciorba plină de legume a bunicii, dar iată că și acum, după atâția ani, cimbrul mi-e cea mai dragă plantă aromatică și în fiecare vară am grijă să pun 2-3 buchete la uscat.
Ciorba mea de azi nu e doar de fasole, dar e de post și de vară și are în ea toate legumele pe care le-am găsit în piață.
În plus, s-a întâmplat să primesc borș de putină adevărat, umplut acasă de către o doamnă pe care o cunosc și care e o super-gospodină, așa că alegerea a venit oarecum firesc: ciorbă de legume cu borș la care nu m-am putut abține și am adăugat și o crenguță din cimbrul pe care îl pusesem la uscat pentru iarnă.
Desigur, dacă nu vă place cimbrul, puteți renunța la crenguța din oală, iar dacă vă place și până acum l-ați asociat doar cu "felul doi", nu și cu ciorbele, eu vă sfătuiesc să faceți o încercare. Cred că o să vă placă mult! 😉
Ciorba de legume cu cimbru și borș de putină este bună atât caldă cât și rece și este excelentă alături de o mămăliguță.
În caz de nevoie, vezi aici cum se face mămăliga.
Mod de preparare ciorbă de legume cu cimbru și borș
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 2 felii groase de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 ardei gras roșu sau ardei kapia
- o mână de fasole păstăi
- ½ de dovlecel mare
- 250 ml de roșii din conservă (eu am pus zarzavat la sticlă)
- boabele de fasole dintr-o conservă
- 200 ml borș de putină (sau după gust)
- 1-2 linguri de ulei
- sare după gust
- leuștean verde
- 1-2 crenguțe de cimbru verde sau uscat
- o mână de fidea
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiți-vă legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe.
- Căliți câteva minute: ceapa, ardeiul gras, morcovul, țelina și rădăcina de pătrunjel.
- Turnați aproximativ 2 litri de apă peste legumele călite, adăugați păstăile, sare după gust și crenguțele de cimbru. Lăsați ciorba să fiarbă la foc moderat, cu capac.
- Când legumele sunt aproape fierte, adăugați și cuburile de dovlecel. Dovlecelul fiind foarte fraged și plin de apă, fierbe mai repede, de aceea nu îl punem de la început în oală.
- Într-un ibric separat, puneți borșul la fiert.
- Când și dovlecelul este aproape fiert, puneți boabele de fasole din conservă, care sunt deja fierte, sucul de roșii și fideaua. Tot acum potriviți și gustul de sare și adaugați borșul fierbinte.
- Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, apoi stingeți focul și presărați leușteanul proaspăt tocat mărunt.
- Serviți ciorba de legume cu borș caldă sau rece, după preferință. Merge de minune cu pâine de casă sau cu mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
catalin a zis
nu cred ca cimbrul se pune la fiert cu legumele.
Sunt fan al borsului cu cimbru si leustean pe care il gatesc .
Pentru mine bors fara cimbru si leustean este ca o nunta fara lautari,de aceea este bors.
Cimbrul pus la fiert e similar cu frunza de dafin,amaraste daca nu e scos din preparat
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu prea înțeleg ce anume nu credeți, dar eu aici am scris cum fac eu ciorba. Dumneavoastră sunteți liber să procedați cum doriți.