Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Conserve

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

53 shares

Congelatorul meu se umple încet, încet cu tot felul de fructe şi legume pentru iarnă. V-am mai spus eu că ăsta e modul meu preferat de conservare. Locuind la bloc, nu am prea mult spaţiu pentru depozitarea conservelor într-un loc răcoros , aşa că metoda congelării mi se potriveşte mai bine.

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

Anul ăsta am decis să fac totuşi câteva sticle cu zarzavat pentru ciorbe, cu gândul în special la serile de iarnă când ajung târziu acasă, sunt obosită şi afară e deja întuneric, iar cheful meu de gătit lipseşte cu desăvârşire. Atunci nişte zarzavat din ăsta prefiert, care să conţină toate legumele posibile, mă salvează de minune. Doar îi dau drumul în apă, eventual mai pun doar un cartof tăiat cubuleţe dacă am chef, sau adaug fidea, tăieţei rapizi la minut sau orez, o las să dea 2-3 clocote şi în 15 minute ciorba mea cu gust de vară va fi gata 😉

Reţeta o ştiu tot de la sora mamei, cea care m-a învăţat şi cum să pun dovleceii pentru iarnă la borcan. E puţin mai laborioasă decât alte reţete de conserve, dar find o reţetă specială pentru serile de avarie, are avantajul că o voi putea folosi imediat, legumele din sticlă fiind fierte deja. Deci chiar dacă investesc puţin mai mult timp acum, îl voi salva la iarnă 😉

Mod de preparare zarzavat pentru ciorbe la sticlă

La reţeta asta nu am cantităţi exacte, dar cu siguranţă vă veţi descurca de minune dacă urmaţi explicatiile, chiar dacă veţi folosi alte legume şi proporţii pe gustul vostru.

Eu am folosit toate legumele de vară pe care le-am avut la îndemână, în proporţii de bun-simţ, ca să zic aşa. Adică predomină roşiile, pe locul doi ar fi la egalitate ardeiul gras şi morcovul, apoi urmează dovleceii şi fasolea verde, iar la final vine leuşteanul, cel aromat. Sare am pus după gust, nu la fel de multă ca la murături. Să zicem cam o jumătate de linguriţă foarte rasă de sare grunjoasă la un kilogram de legume. Amestecul care rezultă poate fi pus într-un castron şi mâncat ca o salată, atât de bun este şi cu gust echilibrat, nu prea sărat

Am tocat toate legumele cubuleţe mici, mai ales că urma să le pun în sticle cu gât îngust, deci m-am asigurat că sunt suficient de mici ca dimensiuni şi că vor curge prin gâtul pâlniei. Le-am pus la fiert împreună cu sarea şi le-am lăsat la foc mic, amestecând din când în când până când toate au fost fierte.

Am lăsat zarzavatul să se răcorească puţin, apoi l-am turnat în sticlele sterilizate în prealabil, le-am capsat şi le-am pus la fiert într-o oală înaltă cu apă cât să le ajungă până aproape de gât. Le-am fiert în jur de 45 de minute şi le-am lăsat să se răcească în apa în care au fiert.

Voi puteţi folosi borcane şi atunci nu veţi mai avea problema mărimii cuburilor de legume. Procedura e aceeşi.

Am o obsesie cu etichetele. Etichetez orice sticlă, borcan sau pungă ca să fiu sigură că oricine pune mâna pe ceva, ştie exact ce e în interior. Mi s-a întâmplat de multe ori în trecut să încurc pungile cu vinete congelate cu cele care conţineau ardei copţi, sau sarea de lămâie cu zahărul, busuiocul uscat cu cimbrul uscat şi tot aşa. De atunci m-am învăţat minte şi  am mereu într-un sertar din bucătărie un pix şi un set de etichete autoadezive care abia aşteaptă să fie folosite. Etichetele le cumpăr din piaţă, de la standurile care vând caserole, pungi fel de fel, hârtie de copt, de împachetat, etc.

Aşa că nu au scăpat de lipit etichete nici sticlele mele cu zarzavaturi pentru ciorbele cu gust de vară pe care le voi face la iarnă 🙂 Ca să fie un pic rustice şi fotogenice, le-am pus câte un medalion din cânepă. Ce-i drept, în felul ăsta parcă şi raftul din cămară care le găzduieşte arată mai frumuşel.

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

Vă doresc spor la preparat zarzavat pentru ciorbe la sticlă. Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
53 shares

Comentarii

  1. viorical a zis

    septembrie 15, 2016 at 9:56 am

    foarte interesant acest zarzavat, cred ca am sa-l incerc si eu, mai intai in cantitati mici, sa vad ce iese. Am insa o intrebare, rosiile trebuiesc decojite? Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 15, 2016 at 10:03 am

      Nu e neaparat, eu nu le-am decojit. Fiind vorba de ciorbe, nu ne deranjeaza sa mai gasim si bucatele de rosii cu coaja in farfurie. Dar desigur ca nu e gresit daca vrei sa le decojesti.

      Răspunde
      • viorical a zis

        septembrie 15, 2016 at 10:07 am

        nu le voi decoji nici eu, mai ales ca in timpul decojirii se sfarma bucatile de rosii. Voi incerca varianta simpla si rapida. Zi frumoasa!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          septembrie 15, 2016 at 10:09 am

          Sper sa-ti placa. Sunt nepretuite la iarna. Zi frumoasa si tie, Viorica!

          Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.