• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Conserve

    Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

    Publicat la 24 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Congelatorul meu se umple încet, încet cu tot felul de fructe şi legume pentru iarnă. V-am mai spus eu că ăsta e modul meu preferat de conservare. Locuind la bloc, nu am prea mult spaţiu pentru depozitarea conservelor într-un loc răcoros, aşa că metoda congelării mi se potriveşte mai bine.

    Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

    Anul ăsta am decis să fac totuşi câteva sticle cu zarzavat pentru ciorbe, cu gândul în special la serile de iarnă când ajung târziu acasă, sunt obosită şi afară e deja întuneric, iar cheful meu de gătit lipseşte cu desăvârşire. Atunci nişte zarzavat din ăsta prefiert, care să conţină toate legumele posibile, mă salvează de minune. Doar îi dau drumul în apă, eventual mai pun doar un cartof tăiat cubuleţe dacă am chef, sau adaug fidea, tăieţei sau orez, o las să dea 2-3 clocote şi în 15 minute ciorba mea cu gust de vară va fi gata 😉

    Reţeta o ştiu tot de la sora mamei, cea care m-a învăţat şi cum să pun dovleceii pentru iarnă la borcan. E puţin mai laborioasă decât alte reţete de conserve, dar find o reţetă specială pentru serile de avarie, are avantajul că o voi putea folosi imediat, legumele din sticlă fiind fierte deja. Deci chiar dacă investesc puţin mai mult timp acum, îl voi salva la iarnă 😉

    Mod de preparare zarzavat pentru ciorbe la sticlă

    La reţeta asta nu am cantităţi exacte, dar cu siguranţă vă veţi descurca de minune dacă urmaţi explicatiile, chiar dacă veţi folosi alte legume şi proporţii pe gustul vostru.

    Eu am folosit toate legumele de vară pe care le-am avut la îndemână, în proporţii de bun-simţ, ca să zic aşa. Adică predomină roşiile, pe locul doi ar fi la egalitate ardeiul gras şi morcovul, apoi urmează dovleceii şi fasolea verde, iar la final vine leuşteanul, cel aromat. Sare am pus după gust, nu la fel de multă ca la murături. Să zicem cam o jumătate de linguriţă foarte rasă de sare grunjoasă la un kilogram de legume. Amestecul care rezultă poate fi pus într-un castron şi mâncat ca o salată, atât de bun este şi cu gust echilibrat, nu prea sărat

    Am tocat toate legumele cubuleţe mici, mai ales că urma să le pun în sticle cu gât îngust, deci m-am asigurat că sunt suficient de mici ca dimensiuni şi că vor curge prin gâtul pâlniei. Le-am pus la fiert împreună cu sarea şi le-am lăsat la foc mic, amestecând din când în când până când toate au fost fierte.

    Am lăsat zarzavatul să se răcorească puţin, apoi l-am turnat în sticlele sterilizate în prealabil, le-am capsat şi le-am pus la fiert într-o oală înaltă cu apă cât să le ajungă până aproape de gât. Le-am fiert în jur de 45 de minute şi le-am lăsat să se răcească în apa în care au fiert.

    Voi puteţi folosi borcane şi atunci nu veţi mai avea problema mărimii cuburilor de legume. Procedura e aceeşi.

    Am o obsesie cu etichetele. Etichetez orice sticlă, borcan sau pungă ca să fiu sigură că oricine pune mâna pe ceva, ştie exact ce e în interior. Mi s-a întâmplat de multe ori în trecut să încurc pungile cu vinete congelate cu cele care conţineau ardei copţi, sau sarea de lămâie cu zahărul, busuiocul uscat cu cimbrul uscat şi tot aşa. De atunci m-am învăţat minte şi  am mereu într-un sertar din bucătărie un pix şi un set de etichete autoadezive care abia aşteaptă să fie folosite. Etichetele le cumpăr din piaţă, de la standurile care vând caserole, pungi fel de fel, hârtie de copt, de împachetat, etc.

    Aşa că nu au scăpat de lipit etichete nici sticlele mele cu zarzavaturi pentru ciorbele cu gust de vară pe care le voi face la iarnă 🙂 Ca să fie un pic rustice şi fotogenice, le-am pus câte un medalion din cânepă. Ce-i drept, în felul ăsta parcă şi raftul din cămară care le găzduieşte arată mai frumuşel.

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

    Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

    Vă doresc spor la preparat zarzavat pentru ciorbe la sticlă. Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. viorical

      septembrie 15, 2016 at 9:56 am

      foarte interesant acest zarzavat, cred ca am sa-l incerc si eu, mai intai in cantitati mici, sa vad ce iese. Am insa o intrebare, rosiile trebuiesc decojite? Multumesc

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 15, 2016 at 10:03 am

        Nu e neaparat, eu nu le-am decojit. Fiind vorba de ciorbe, nu ne deranjeaza sa mai gasim si bucatele de rosii cu coaja in farfurie. Dar desigur ca nu e gresit daca vrei sa le decojesti.

        Răspunde
        • viorical

          septembrie 15, 2016 at 10:07 am

          nu le voi decoji nici eu, mai ales ca in timpul decojirii se sfarma bucatile de rosii. Voi incerca varianta simpla si rapida. Zi frumoasa!

          Răspunde
          • Iuliana

            septembrie 15, 2016 at 10:09 am

            Sper sa-ti placa. Sunt nepretuite la iarna. Zi frumoasa si tie, Viorica!

            Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.