Rețeta de pâine toast moale și pufoasă. Pâine pentru micul dejun și sandvișuri. Cum se face pâinea toast de casă. Pâine cu coajă moale la tavă. Pâine intermediară dospită cu drojdie.
Pentru că urma să plecăm câteva zile în vacanță, cu o zi înainte am făcut pâine toast de casă, dospită cu drojdie, ideală pentru sandvișurile pe care le-am luat la noi pe drum.
Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți deja că preferata mea este pâinea de casă dospită cu maia naturală (vezi aici toate rețetele), dar din când în când, mai ales atunci când timpul mă presează, mai fac și câte o pâine cu drojdie.
Avantajul pâinii cu drojdie, din punctul meu de vedere, este acela că în mai puțin de 3 ore o scoți din cuptor. La cea cu maia întreg procesul durează între 12-24 de ore și poate că nu întotdeauna dispunem de acest timp.
Dacă sunteți amatori de pâine la tavă, dospită rapid cu drojdie, vă recomand să încercați și rețeta de pâine cu făină neagră și semințe de in (click aici) sau pe cea de pâine de secară cu fulgi de ovăz și mix de semințe (click aici). Le vedeți cât sunt de frumoase, în fotografiile de mai jos. Și vă asigur că sunt mai gustoase și mai sănătoase decât orice pâine ați putea cumpăra din magazine 🙂
Pentru pâinea toast de astăzi am folosit aceeași făină intermediară T80, măcinată la Moara cu Pietre, pe care o folosesc de obicei și la pâinile mele dospite cu maia sălbatică. De aceea culoare ei este puțin mai închisă. În plus, am pus în aluat o linguriță de miere care la copt s-a caramelizat și a ajutat și ea la o culoare mai brunetă a pâinii. Dacă folosiți făină albă 650, veți obține o pâine mai blondă și mai pufoasă decât a mea.
Pâinea toast are o textură fină, coaja moale și un miez pufos și uniform aerat. Se taie frumos și este ideală pentru prăjitorul de pâine. Merge de minune la micul dejun unsă cu unt și cu dulceață și e foarte potrivită pentru sandvișuri.
Pâinea toast, datorită laptelui și untului din aluat, se menține proaspătă timp de 2-3 zile, dacă o păstrați învelită într-un prosop de bucătărie din bumbac sau în pungă de hârtie.
Mod de preparare pâine toast
Modul de preparare nu e deloc complicat, e la fel de simplu ca la orice altă rețetă de pâine. Aluatul este moale, fin și se lucrează foarte ușor și frumos.
Cantitățile din rețeta de mai jos sunt pentru două pâini. Dacă nu doriți să faceți decât una singură, va trebui să înjumătățiți ingredientele.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1.2 kg făină tip 650 (eu am avut T80 de la Moara cu Pietre)
- 100 g unt moale
- 800 ml lapte
- 20 g sare de mare
- 2 lingurițe miere de albine
- 16 g drojdie uscată (am avut de la dr Oetker) / sau 60 g drojdie proaspătă
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot, dacă aveţi) făina împreună cu sarea și drojdia uscată.
- Adăugaţi untul moale și laptele ușor călduț.
- Frământaţi aluatul la robot timp de 5-8 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini.
- Acoperiţi bolul cu o pungă de plastic şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura mai mult sau mai puțin, în funcţie de temperatura din cameră.
- Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl împărțiți în două părți egale și îl întindeți cu palmele.
- Dați aluatului o formă dreptunghiulară cu latura mică egală cu lungimea tăvii în care veți coace pâinea.
- Rulați aluatul pe latura mică, apoi puneți-l în form tapetată cu hârtie de copt.
- Acoperiți din nou forma cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 30 de minute.
- În acest timp încingeți cuptorul la 220 de grade. Așezați o tavă goală pe fundul cuptorului.
- Când băgați pâinea în cuptor, în același timp turnați cam 200 ml de apă în tava încinsă. Acest lucru va produce aburi care vor face pâinea să crească frumos, în mediu umed. Mare atenție să nu vă ardeți de la aburi! Folosiți mănuși groase, de bucătărie atunci când turnați apa în tavă!
- După 20 de minute, deschideți ușa cuptorului și scoateți tava cu apă. Din nou atenție să nu vă ardeți!
- Reduceți temperatura la 180 de grade și mai lăsați pâinea în cuptor încă 25 de minute.
- După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară.
- Scoateți pâinea din cuptor și înainte să o scoateți din formă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece, folosind o pensulă de bucătărie. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
- Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
- Pâinea toast se păstrează acoperită cu un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie. În acest fel se menține proaspătă și pufoasă timp de 2-3 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Datorez mii de mulțumiri celor de la Strașnic handcrafted pentru nemaipomenitul platou-tocător de lemn, lucrat manual, finisat natural și personalizat cu numele blogului. Este absolut superb și s-a potrivit de minune cu pâinea mea de astăzi. Îl veți vedea, cu siguranță în multe dintre fotografiile de pe blog de acum încolo 🙂
ionel a zis
făină intermediară T80, măcinată la Moara cu Pietre, plus transportul foarte scumpa. Vizavi de rezultat nu merita efortul.
Iuliana Sbîrnea a zis
Într-adevăr, făina T80 e cam scumpă. Rămâne totuși cea mai bună făină cu care eu am lucrat până acum, iar gustul pâinii este deosebit.
Violeta a zis
Buna,de unde ai cumparat tavile?Merci.
Iuliana a zis
Buna Violeta,
Tavile sunt profesionale, din cele care se folosesc in brutarii. Nu le gasesti in magazine.
Candva, acum vreun an, Codruta Popa a comandat pentru brutaria ei si a mai comandat cateva in plus si pentru doritori.
Urmareste pagina ei de Facebook, poate cine stie, mai repeta comanda. O gasesti aici: https://www.facebook.com/ApaFainaSare-150054771735192/
Dar painea sa stii ca iese foarte bine si in tavi de cozonac. Eu asa o faceam inainte sa am tavile acestea.
Succes!
VIO a zis
Pâine cinstită de 5*. Faină rețeta, mulțam și felicitări. O zi frumoasă și o săptămână ăeste așteptări să aveți! Și poftă bună la cafea!
Iuliana a zis
Bună dimineața și mulțumesc mult pentru mesaj, chiar sunt cu ceașca de cafea în mână 😀
Ați folosit exact cuvântul potrivit: chiar e o pâine cinstită.
O săptămână senină și la dumneavoastră! 🙂
Vio a zis
Peste așteptări, evident.
Iuliana a zis
🙂