Abia aşteptam să se răcorească afară ca să îmi reiau bunul obicei de a face pâine de casă. Am cam renunţat la activitatea asta pe perioada verii din motive evidente. Dar bine că a venit toamna cea bogată şi odată cu ea şi răcoarea care ne permite să folosim cuptoarele la maxim!
Am reluat şirul pâinilor de casă tot cu o pâine de secară combinată cu faină neagră pentru că tare mult mi-a plăcut prima încercare pe care am făcut-o şi anume pâinea de secară cu seminţe de in (vezi aici reţeta).
Mod de preparare pâine de secară cu fulgi de ovăz şi mix de seminţe
Modul de preparare nu e diferit faţă de cealaltă reţetă cu pâine de secară, doar că am adăugat în compoziţie mai multe seminţe diferite şi în plus, am pus fulgii de ovăz ceea ce a făcut să fie nevoie de ceva mai multă apă decât la reţeta precedentă. În funcţie de cât se mulţi fulgi de ovăz puneţi în compoziţie, e posibil să aveţi nevoie de mai multă sau mai puţină apă, de aceea vă sugerez să adăugaţi puţin câte puţin, atât cât cere aluatul.
Aşa arăta pâinea mea înainte sa o crestez şi să o introduc în cuptorul plin de aburi 🙂 Este o pâine densă şi săţioasă, se consumă în felii subţiri, e hrănitoare şi sănătoasă. Nouă ne place mult.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine de secară cu fulgi de ovăz şi mix de seminţe
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 220 g făină de secară
- 200 g făină neagră
- 7 g drojdie uscată
- 5 linguri de fulgi de ovăz fini
- 5 linguri mix de seminţe la alegere (eu am folosit in, susan alb, susan negru şi chimen)
- 300-350 ml de apă
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
- Adăugaţi sarea, zahărul, fulgii de ovăz şi mixul de seminţe.
- Adăugaţi treptat apa.
- Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic şi compact. Va rămâne uşor lipicios, dar nu trebuie să vă faceţi probleme.
- Acoperiţi bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi măreşte considerabil volumul. Eu am băgat bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) şi l-am scos peste 1 oră.
- Ungeţi blatul de lucru cu foarte puţin ulei, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
- Daţi forma dorită pâinii. Eu am pus-o într-o tavă de chec, dar dacă vă place mai mult, o puteţi face rotundă.
- Aşezaţi pâinea în tavă, presăraţi câteva seminţe şi fulgi de ovăz pentru aspect, apoi acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 20 de minute.
- Încingeţi cuptorul la temperatura maximă (la mine e 240 de grade) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă cu apă care va face aburii necesari pentru a forma o coajă groasă şi gustoasă.
- Luaţi în calcul că durează cam 20 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă și apa începe să fiarbă şi să degaje vaporii de care avem nevoie!
- Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
- După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 220 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 20-30 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
- Lăsăm pâinea să se răcească pe un grătar, fără să o acoperim cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
- După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Musat Liliana
Tot ceea ce faci este de exceptie! Multumesc pentru ca impartasesti cu noi retetele tale minunate.
Iuliana
Nu chiar de exceptie, mai am multe de invatat, dar le invat si eu aici, cu voi 🙂
Multumesc mult, Liliana, pentru mesaj!