Rețeta de salată de varză murată la borcan cu morcov și semințe de chimen. Salată de varză tocată la borcan. Varză murată rapid. Rețeta simplă de salată de varză cu morcov.
Aceasta este cea mai bună salată și cea mai simplă pe care o știu! Iarna, doar îi dai drumul din borcan în farfurie și gata! Se potrivește la orice, fie că-i mâncare cu carne, fie că-i rețetă de post. Mai facem noi și salată simplă de varză murată, dar asta cu morcov e mai dulceagă puțin, iar chimenul îi dă o aromă grozavă!
Treaba cu salata de varză murată e foarte simplă: varza tocată la cuțit, pe răzătoare sau la robot, după cum vă place, se amestecă cu morcovul ras, sare neiodată și semințe de chimen. Atenție, e chimen, nu chimion, da? 🙂
Se lasă amestecul ăsta deoparte cam o oră. Varza va începe să lase zeamă. Punem salata în borcane curate, cu tot cu zeama lăsată de varză. Deasupra fiecărui borcan am pus o floare de mărar uscat și câte o linguriță de ulei ca să nu oxideze legumele de deasupra și să trebuiască să arunc primul strat atunci când desfac borcanele.
Am pus capacele pe fiecare borcan, dar nu le-am închis ermetic în primele 3 zile. Varza va fermenta iar gazele produse trebuie să aibă loc să iasă afară. În fiecare zi am băgat o coadă de furculiță în borcane și am mișcat-o puțin pentru a crea spațiu să iasă gazele de la fundul borcanului, formate în urma fermentării.
După 3 zile, am înfiletat capacele și am trimis borcanele cu salată de varză în cămară. Abia aștept să dăm iama în ele! Vă las mai jos rețeta cu cantitățile folosite de mine. Voi o puteți adapta la gusturile voastre și la necesitățile familiei.
Vă recomand să încercați și rețeta de prune marinate cu usturoi. E nemaipomenit de gustoasă și va fi o garnitură deosebită la masa de Crăciun sau de anul nou. Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea rețeta.
Mod de preparare salată de varză murată la borcan cu morcov și chimen
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată de varză murată la borcan cu morcov și chimen
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 varză de aprox 1 kg
- 2 morcovi mijlocii
- 1-2 lingurițe semințe de chimen (mai mult, mai puțin, după cât de mult vă plac)
- 1 linguriță sare neiodată
- mărar uscat (sau cimbru)
- 3 lingurițe de ulei
Instrucțiuni de preparare
- Varza se curăță de frunzele exterioare, se spală apoi se toacă fin la cuțit, pe răzătoare sau la robot.
- Morcovii se curăță, se spală, se dau pe răzătoare.
- Se amestecă varza cu morcovul, sarea și chimenul și se lasă deoparte cel puțin o oră. Pot fi și două.
- Se pune varza în borcane cu tot cu zeama lăsată.
- Deasupra fiecărui borcan se pune mărar sau cimbru uscat și o linguriță de ulei.
- Se pun capacele pe borcane, dar fără să se înfileteze, în așa fel încât gazele rezultate în urma procesului natural de fermentație să aibă loc să iasă afară.
- În fiecare zi băgați coada unei furculițe în borcan și mișcați-o puțin pentru a crea spațiu să iasă afară și gazele de la fundul borcanului.
- Cam după 2-3 zile, în funcție de cât e de cald în bucătărie, fermentația încetează și puteți înfileta capacele. Mutați apoi borcanele într-un loc răcoros.
- Salata de varză murată cu morcov și chimen se servește cu piper proaspăt măcinat, ca atare sau drept garnitură lângă o mâncare cu carne sau de post.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Timeia a zis
Ador varza murată, iar această salată e cât se poate de apetisantă! Aveți cumva o rețetă pentru varză tocată pusă la butoi? M-ar interesa care este raportul sigur de sare/kilogram de varză. Eu am mai pus la ochi și după gust, dar niciodată nu sunt sigură că iese perfect. Vă mulțumesc mult!
Iuliana a zis
Mulțumesc pentru mesaj, Timeia!
Nu am rețete la butoi. De când a plecat copilul și s-a micșorat familia, pun cantități mici din toate.
Dar pe vremea când făceam cantități mai mari, puneam 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 2 kg de varză.
Sper să îți fie de folos. Succes!
Elena Popescu a zis
Draga Iuliana, esti fantastica! nu stiu de unde te inspiri de reusesti sa ai retete simple si naturale, nu stiu care e secretul tau, sa fie pasiunea? dragostea de oameni, de natura?
Stiu insa ca inspiri si pe altii si mie imi dai o unda de incredere in mine, in noi, femeile care ne deschide creativitatea ce zace in noi.
Pentru asta si pentru tot ce postezi iti multumesc si-ti doresc numai bine!
cu mare drag,
Elena
Iuliana a zis
Draga Elena, tu ești mereu drăguță și generoasă cu laudele 🙂
Rețetele simple le-am adunat în anii ăia nebuni când aveam copilul mai mic și în care parcă nu aveam timp nici să respir, darămite să gătesc cine știe ce grozăvii. Așa că fără să-mi propun, mi-am adaptat stilul de gătit la simplu și bun. Acum că m-am mai eliberat de câțiva ani, am timp să le și scriu. Deci nu-s mai eroină decât suntem noi toate.
Îmbrățișări de la mine și numai bine!
Ciupala Floriana a zis
Excelenta idee...am doua verze...fac si eu...Vâ imbratisez si va multumesc mult pentru toate retetele
Iuliana a zis
Cu mult drag! Mulțumesc și eu pentru mesaj. Spor la treabă! 🙂