Rețeta de prune marinate cu usturoi. Prune conservate în oțet cu zahăr și mirodenii. O garnitură deosebită și plină de arome lângă orice friptură.
Toamna trecută, aflându-ne în vizită la niște prieteni din Brașov, am primit drept garnitură alături de o friptură de porc și un piure de cartofi, niște prune umplute cu usturoi și marinate în oțet cu zahăr.
Soțul meu, mai conservator din fire, a fost foarte reticent la alăturarea de ingrediente din farfurie. E de înțeles oarecum, pentru că nouă, celor de prin estul țării, aceste combinații de carne și fructe, de dulce și sărat, care le plac atât de mult ardelenilor, ne sunt prea puțin cunoscute.
Eu în schimb, prin prisma pasiunii mele pentru domeniul culinar, sunt foarte curioasă și mereu dispusă să încerc ceva nou, oricât de neobișnuită ar fi combinația. Mie mi-au plăcut extraordinar de mult prunele acelea cărnoase și ușor picante. O bogăție de arome și culmea, așa dulci-acrișoare cum erau, prunele marinate completau perfect friptura suculentă din carne de porc.
Nu vă faceți griji în privința usturoiului, prin marinare își va modifica gustul. Nu veți avea prune cu aromă de mujdei, vă promit! De altfel, dacă ați încercat rețeta mea de supă-cremă de usturoi, știți deja că prin preparare termică aroma usturoiului se transformă radical într-o aromă fină, delicată și pregnantă. Ca și cea a usturoiului copt.
Bineînțeles că am cerut prietenilor noștri rețeta de prune marinate cu usturoi și abia așteptam să vină toamna și să se coacă prunele ca să o pun în practică.
Rețeta nu e nici greu de făcut, nici costisitoare. Ca la orice conservă pentru iarnă, e vorba doar de puțină migală și de câteva ingrediente la îndemâna oricui.
Cea mai delicată operațiune, să spunem că e cea de scoatere a sâmburilor de prune și înlocuirea lor cu căței de usturoi. Prunele trebuiesc secționate doar pe jumătate, în așa fel încât, după marinare, să rămână întregi, ca să arate frumos în farfurie.
Cât timp ne ocupăm de prune, punem borcanele la sterilizat în cuptor și saramura la fiert într-o crăticioară pe aragaz.
Saramura e de fapt un amestec de apă, oțet și mirodenii. Cu prunele, cel mai bine se potrivesc: boabele de piper, cuișoarele, scorțișoara, dafinul, coriandrul și ienibaharul.
Aici găsești mai multe rețete de conserve pentru iarnă, gustoase și ușor de făcut.
Așadar, puneți în saramură condimentele care vă plac, în proporțiile care vă plac. Eu am pus o frunză de dafin, două cuișoare, boabe de piper și de coriandru. Și sare neiodată, firește! Înainte să torn saramura în borcane, am îndepărtat frunza de dafin și cuișoarele pentru că au arome foarte puternice și dacă le închideam în vreun borcan ar fi dat un gust amar, neplăcut prunelor.
După ce am umplut borcanele cu saramură, le-am lăsat 30 de minute în cuptorul încins la 120 grade, apoi le-am lăsat să se răcească lent în cuptor până a doua zi.
Odată răcite, borcanele mele aveau o minunată culoare rubinie, foarte intensă. Le voi lăsa pe raftul din cămară încă cel puțin două săptămâni, ca să fiu sigură că prunele s-au marinat și au înglobat toate aromele condimentelor din saramură. Sper doar să am răbdare atâta timp până să desfac primul borcan 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 kg prune cărnoase, bine coapte, dar nu moi
- 2-3 căpățâni de usturoi
- 200 g zahăr
- 120 ml oțet de 9 grade
- 850 ml apă
- 10 g sare neiodată
- condimente: frunze de dafin, boabe de piper, ienibahar, cuișoare, scorțișoară
Instrucțiuni de preparare
- Înainte să ne apucăm de treabă, borcanele și capacele lor trebuiesc sterilizate foarte bine. Vezi cum se procedează la finalul postării.
- Spălați prunele, tăiați-le pe jumătate și scoateți sâmburii.
- În locul sâmburilor introduceți câte un cățel de usturoi (sau o jumătate dacă sunt prea mari).
- Așezați prunele în borcane cât de ergonomic reușiți, dar fără să le îndesați prea tare.
- Într-o crăticioară puneți apa, oțetul, zahărul, sarea și condimente după gustul fiecăruia. Eu am pus piper, coriandru, dafin și cuișoare. Nu puneți prea multe cuișoare! Acestea au o aromă foarte puternică.
- Lăsați saramura de mai sus pe foc până ajunge la temperatura de fierbere. Îndepărtați frunza de dafin și cuișoarele. Dacă ajung în borcane, vor da un gust amar.
- Cu borcanele așezate într-o tavă, începeți să turnați saramura peste prune. Lichidul trebuie să acopere bine prunele.
- Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
- Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.
- Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu prune marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
- Nu uitați să etichetați borcanele pentru a nu le confunda cineva cu cele de compot! 🙂
- Păstrați borcanele cu prune marinate într-o cămară răcoroasă și aveți răbdare timp de cel puțin 2 săptămâni până să deschideți primul borcan.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Camelia
Eu nu pot să cred că le ai publicate de atâta timp și nu le-am văzut! 😍 👏
Iuliana
Știi vorba aia... "mai bine mai târziu decât niciodată"? 🙂
Panacris
Hello, uite le-am facut si eu ! 😉 https://retete.panacris.ro/recipes/prune-marinate/ 😉 Multumesc!
Iuliana
Hei, bună!
Mă bucur mult că le-ai încercat! Arată minunat și ce etichete frumoase ai făcut! 🙂
Panacris
Pfff, compot de prune am mancat alaturi de tocanita si piure! 😉 Doar, mi-s unguroaica 😀 😉 Eiii, asa prune murate, impanate cu usturoi, chiar ma fac curioasa! De probat! Multumesc! :-*
Iuliana
Hei, nu stiam ca esti unguroaica, Cri! Norocoaso, aveti si voi niste mancaruri fabuloase!
Neaparat sa incerci prunele astea 🙂