Gutui murate în oțet aromat, rețeta simplă pentru o garnitură deosebit de gustoasă lângă orice mâncare cu carne. Cum se pun gutuile la oțet, ce condimente se folosesc.
Ieri, am făcut din nou gulaș unguresc cu găluște de făină (click pe link pentru rețetă). De când am învățat să îl fac acasă, mi se tot cere, e una dintre mâncărurile noastre preferate.
M-am dus în cămară să caut o garnitură potrivită pentru gulaș și mi-au picat ochii pe borcanele cu gutui murate în oțet puse acum vreo 3 săptămâni. Mi-am amintit brusc că am uitat să public rețeta lor! A rămas ascunsă undeva în sertarele blogului și dacă nu vedeam la timp borcanele, cine știe când îmi aminteam de ea.
Dar totul e bine când se termina cu bine, încă mai avem gutui din belșug, rețeta e super-ușoară și mega-delicioasă, așa că la treabă cu noi! 🙂
Gutuile murate sunt o garnitură deosebită lângă orice mâncare cu carne! Rămân crocante și fiecare cubuleț de fruct e dulce-acrișor și pătruns de arome grozave. Chiar de nu ați mâncat niciodată gutui murate, acum, că tot e sezonul conservelor, riscați și aruncați 2-3 gutui în borcane. Eu zic că nu o să regretați! 😉
Mod de preparare gutui murate în oțet aromat
V-am zis deja că rețeta e simplă? V-am zis! Practic nu trebuie decât să tăiați gutuile felii sau cuburi, să le puneți în borcane curate și să turnați peste ele un oțet fierbinte, îmbogățit cu zahăr și mirodenii. Asta e tot, urmează așteptarea de 2 săptămâni până să pătrundă aromele alea grozave în fiecare cub de gutuie 🙂
>>> Aici găsiți mai multe rețete cu gutui <<<
Fac precizarea că gutuile mele au fost foarte stricate în interior, de aceea le-am tăiat cuburi. Atâta am avut de curățat la ele de a trebuit să le tai bucăți-bucățele. Dacă aveți gutui mai sănătoase, din care care reușiți să scoateți felii întregi și frumoase, veți avea conserve mai arătoase decât ale mele.
Feliile arată mai elegant, dar cuburile sunt mai practice și se așează mai ușor în borcan. Voi decideți.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2-3 gutui (depinde cât sunt de sănătoase și cât aruncați din ele)
- 600 ml apă
- 300 ml oțet de 9 grade
- 150 g zahăr
- 7 g sare neiodată
condimente
- cuișoare, scorțișoară, dafin, cimbru uscat, boabe de piper, boabe de coriandru
opțional (eu nu am pus)
- rondele de ardei iute (sau fulgi de chilli), usturoi
Instrucțiuni de preparare
- Spălați bine gutuile și îndepărtați puful.
- Tăiați gutuile felii sau cuburi și puneți-le în borcane curate și sterilizate. Așezați borcanele pe un suport metalic (de exemplu o tavă sau un grătar).
- Puneți apa, oțetul, zahărul, sarea neiodată și toate condimentele dorite într-o cratiță și aduceți marinada la punctul de fierbere. Verificați ca zahărul și sarea să fie complet dizolvate.
- Îndepăratați frunzele de dafin și cuișoarele. Dacă rămân în borcane, vor da un gust prea puternic și amar.
- Turnați marinada în borcane, peste gutui și înfiletați capacele.
- Sunt gata de consum peste 2 săptămâni. Se pastrează într-o cămară răcoroasă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Important:
Ca pentru orice conservă, borcanele și capacele lor vor trebui să fie sterilizate în prealabil.
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Serban a zis
Pare o reteta buna de facut!
Iuliana Sbîrnea a zis
E de încercat! Sper să vă placă! 🙂