Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă

609 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de ardei iuți în oțet, fără fierbere. Cum se păstrează ardeii iuți la borcan pentru iarnă. Ardei iuți murați întregi, care rămân crocanți.

Ardei iuti la otet pentru iarna

Mărturisesc că la noi în familie, eu sunt singura care mănâncă iute și dacă e pe alese, prefer ardeii iuți tocați, puși la borcan cu oțet și miere de albine.

Asta pentru că de regulă mănânc ardei iuți la ciorbă și atunci îmi e mai comod să dau drumul câtorva rondele direct în farfurie, decât să mușc dintr-un ardei întreg și să rămână început, de parcă e ros de șoricei. Nah, fiecare are gărgăunii lui. Mie nu-mi plac ardeii începuți 😀

Rețeta ardeilor tocați , este foarte simplă și o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Ardei iuţi muraţi în oţet cu miere de albine

Totuși, am constatat că sunt multe situații, mai ales când avem musafiri, când e mai elegant să servești lângă o ciorbă sau lângă o saramură de pește (vezi aici rețeta), ardei iuți întregi, decât rondele. Așa că am grijă să pun mereu și un borcan, sau două cu ardei întregi.

De data asta am pus două borcane pentru că am găsit două soiuri de ardei iuți mici și simpatici în piață. Deși sunt colorați diferit, mie mi s-au părut la fel de iuți atât cei verzi, cât și cei roșii, așa încât problema rămâne mai mult estetică 🙂

Ardei iuti la otet pentru iarna

Mod de preparare ardei iuți în oțet pentru iarnă

Modul de preparare este similar cu cel al ardeilor tăiați rondele, iar proporția apă/oțet este de 1:1. Adică jumătate apă, jumătate oțet în care am adăugat sare neiodată și zahăr.

Am încălzit puțin oțetul, doar cât să se dizolve sarea și zahărul, ca să fiu sigură că am o compoziție omogenă. Am turnat lichidul în borcane și am înfiletat capacele. Simplu de tot!

Poate că partea cea mai grea a rețetei este să estimezi din ochi cât lichid va intra în borcane. Nici mie nu-mi reușește perfect, întotdeauna îmi mai rămâne puțin nefolosit, dar asta nu e chiar o tragedie.

Dacă doriți să fiți foarte riguroși puteți proceda în felul următor: după ce așezați ardeii, umpleți borcanele cu apă, apoi vărsați apa într-un vas și aruncați jumătate din ea. Completați nivelul cu oțet - adică câtă apă ați aruncat, atâta oțet puneți - apoi adăugați sare și zahăr.

Ardei iuti la otet pentru iarna

Vă las mai jos, orientativ, cantitățile folosite de mine. Ardeii mei au fost mici și subțiri, s-au așezat tare bine în borcane. Doar celor roșii a trebuit să le tai codițele ca să pot pune capacul.

În funcție de soiul de ardei folosit și de cât de bine reușiți să îi așezați în borcane, e posibil să vă intre mai mult sau mai puțin oțet.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ardei iuți în oțet

Ardei iuți în oțet pentru iarnă

5 from 28 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane de 400 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 300 g ardei iuți
  • 300 ml apă
  • 300 ml oțet de 9 grade
  • 3 lingurițe de sare neiodată
  • 3 linguri de zahăr (sau miere de albine)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Borcanele și capacele trebuiesc în prealabil sterilizate. Spălați-le bine cu apă și detergent și introduceți-le în cuptor la 150 degrade pentru 20 de minute.
  • Ardeii trebuie să fie proaspeți, sănătoși și crocanți. Spălați-i bine de praf și așezați-i cât mai eficient în borcane.
  • Puneți apa și oțetul într-un vas, adăugați sarea și zahărul.
  • Încălziți lichidul doar până se dizolvă complet sarea și zahărul, apoi turnați-l în borcane în așa fel încât să acopere complet ardeii.
  • Înfiletați capacele și păstrați borcanele într-un loc răcoros. Ardeii vor fi gata de consum după 2-3 săptămâni.

Bine de știut:

Dacă doriți să fiți foarte riguroși în măsurarea lichidului, puteți proceda în felul următor: după ce așezați ardeii în borcane, umpleți borcanele cu apă, apoi vărsați apa într-un vas și aruncați jumătate din ea. Completați nivelul cu oțet, apoi puneți sare și zahăr respectând proporțiile din rețetă, adică: ½ linguriță de sare neiodată și ½ lingură de zahăr la 100 ml de lichid.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ardei iuti la otet pentru iarna

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
609 shares

Comentarii

  1. Nicolae a zis

    septembrie 13, 2024 at 10:57 am

    5 stars
    Mulțimesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 13, 2024 at 12:18 pm

      Cu drag! Mă bucur că vă e de folos!

      Răspunde
5 from 28 votes (27 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.