O rețetă de pastă de morcov cu usturoi copt, foarte simplă și extraordinar de bună. Excelentă la micul dejun, la cină sau atunci când doriți o gustare naturală și sănătoasă.
Fac foarte des pasta aceasta de morcovi în perioadele de post. Nici nu știu de ce nu a ajuns mai devreme pe blog. Poate pentru că se termina mereu atât de repede încât nu mai apuca lumina naturală pentru fotografii.
Noroc că acum, lucrând de acasă, mă pot organiza în așa fel încât lumina să nu mai fie o problemă.
Am aflat că poți face un aperitiv din morcovi copți de la Andie, dar rețeta ei conține iaurt, așadar eu am modificat-o și am adaptat-o pentru zilele de post. Și ca mod de preparare diferă. Andie călește ceapa și usturoiul, eu prefer să le coc în cuptor. În primul rând scap de mirosul din bucătărie, iar în al doilea rând pentru că astfel legumele capătă o aromă deosebită și mult mai intensă.
Dacă ați încercat rețeta mea de hummus cu usturoi copt (click pentru rețetă) sau pe cea de supă-cremă de usturoi (click pentru rețetă), atunci știți ce aromă plăcută are usturoiul preparat termic. Și nici urmă de mirosul de mujdei la care ne-am aștepta!
De altfel, exact această aromă a legumelor coapte, ușor caramelizate fac pasta asta simplă și ieftină să aibă atâtea arome și un gust atât de bogat. E pur și simplu, grozavă! Nici nu ai bănui că din morcovi și cartofi poate ieși un aperitiv atât de sofisticat. Căci da, dacă nu știi despre ce e vorba, îți imaginezi că e un preparat foarte complex 😉
Cum servim pasta de morcov cu usturoi
O servim la micul dejun, la cină sau gustare, exact așa cum servim hummusul sau guacamole, de exemplu.
Este minunată întinsă pe o felie de pâine cu maia ușor rumenită sau cu turte crocante (vezi aici rețeta) sau crackers, tortilla, etc.
Eu aveam niște rondele de grâu expandat care știți că sunt cam fade ele, așa, singure, dar iată că le-am salvat cu această pastă. Au mers de minune! 🙂
Mod de preparare pastă de morcov cu usturoi copt
Nu e cine știe ce greutate să faci pasta aceasta de morcov. Pe scurt: toate legumele merg la cuptor, apoi toate merg în blender împreună cu suc de lămâie, condimente și totul se subțiază cu supă de legume sau apă.
Un blender puternic poate face diferența de textură pentru pasta aceasta. Legumele se coc și se caramelizează delicios, dar devin ușor uscate și mai greu de pasat foarte fin cu un blender obișnuit.
Eu am făcut-o de-a lungul timpului în ambele variante. Am pasat-o și cu un blender profesional și a ieșit foarte fină și mătăsoasă, dar am pasat-o și cu blenderul de mână, rapid și fără pretenții, așa cum este cea din fotografii. Textura e mai grosieră, dar gustul este același. Depinde de exigențele voastre și de aparatul pe care îl aveți.
Cred eu că trăim vremuri în care ne întoarcem la simplitate și în care este important să avem o hrană sănătoasă și naturală. Și ieftină. Iar pasta aceasta de morcov întrunește toate cerințele 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 morcovi mari
- 2 căpățâni de usturoi
- 2 cartofi mici
- 1 ceapă mare (eu am pus 2 mici)
- 3 linguri ulei de măsline
- sucul de la ½ lămâie
- sare și piper - după gust
- chimen, coriandru, turmeric - după gust
- aprox. 100 ml supă rece de legume (sau apă)
- opțional: chilli, chiar și praf de curry dacă aveți
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Curățați legumele, tăiați morcovul rondele, cartoful rondele sau cuburi, ceapa jumătăți sau sferturi.
- Usturoiul îl curățați de primul strat de foi și îl tăiați pe orizontală în jumătate.
- Ungeți o tavă cu puțin ulei, așezați legumele în tavă, le stropiți cu un fir de ulei și le presărați cu sare și piper.
- Dați tava la cuptor pentru 20-30 de minute, până când legumele sunt coapte și ușor rumenite. În acest interval deschideți o dată cuptorul și întoarceți morcovul și cartofii pe partea cealaltă.
- Lăsați legumele să se răcească, alegeți grăunții de usturoi copt, apoi le puneți pe toate într-un blender/robot și mixați foarte bine până obțineți o pastă omogenă și fină.
- Va fi nevoie să subțiați această pastă cu puțină supă de legume sau apă plată. Eu am folosit cam 100 ml.
- Adăugați suc de lămâie și condimente. Gustați și condimentați din nou dacă este cazul.
- Pasta de morcov de păstrează la frigider și se servește pe felii de pâine, crackers, rondele de orez expandat, tortilla, etc.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela a zis
Am făcut zilele acestea pasta de morcovi și de pasta de măsline. Foarte bune și ușor de gătit. Chiar și celui mic de doi ani i-au plăcut aceste paste. Va mulțumesc pentru rețete!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că v-au plăcut!
Să încercați și pasta de ardei copți, tocmai am postat rețeta. O găsiți aici https://bucate-aromate.ro/2023/11/pasta-de-ardei-copti-cu-nuci/
Omi a zis
Azi am facut pasta de orcovi. A iesit deosebit de buna.Multumesc pt reteta. Omi
Iuliana a zis
Mulțumesc pentru încredere. Mă bucur mult că ați încercat pasta de morcovi și mai ales că v-a plăcut 🙂
Numai bine vă doresc!