Rețeta simplă de turte subţiri şi crocante. Turte făcute la tigaie cu maia naturală. Ideale pentru hummus, guacamole, salată de vinete, etc.
Doamnelor (şi domnilor), voi ce mai faceţi cu maiaua naturală? Am citit la cineva că face gogoşi, la altcineva că face cozonaci... dar cum astea trebuiesc dospite bine, deci lăsate să crească multe ore, momentan nu mă încumet să le fac. Poate în vacanţa de iarnă, când timpul va fi mai milostiv cu mine. Deocamdată, tot cu de-astea rapide mă ocup, cum ar fi turtele astea subţiri şi crocante pe care le-am copt în tigaie.
Dacă aveţi vreo idee tot aşa simplă şi rapidă cu maia naturală, vă rog, lăsaţi-o în comentarii. Mi-ar plăcea mult să mai descopăr şi alte reţete.
De turte nu citisem la nimeni, aşa că mi-am zis să fiu originală şi să le încerc eu, mai ales că nici nu aveau nevoie de prea mult timp de dospire. Zis şi înfăptuit cu succes, după cum vedeţi în imagini 🙂
Vezi aici cum se face maiaua naturală
N-am făcut decât să amestec maia cu apă şi făină după cum mi s-a părut mie că ar fi bine. Din fericire am avut noroc şi am nimerit din prima o formulă care s-a dovedit corectă. A rezultat un aluat cu hidratare mică, de doar 33% cu care a fost foarte uşor de lucrat. Am reuşit să îl întind în foi subţiri, subţiri de tot şi foarte fine, care nu se rup uşor. Mă gândesc acum că foile astea aşa fine ar merge şi la plăcinte. De încercat data viitoare!
Bacteriile alea harnice şi sănătoase din maiaua naturală au fost la datorie şi au ridicat ici şi colo câteva băşicuţe în turtele mele. De gust nu vă mai spun! Sunt bune, bune! Merg de minune cu salată de vinete, cu hummus libanez, cu pastă de măsline, cu guacamole şi în general cu orice aperitiv din ăsta gen pastă de întins pe pâine.
Merg şi cu brânzeturi, dar şi unse cu miere sau cu dulceaţă. Sunt minunate, ce să mai vorbim! Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu le încercaţi! 🙂
Mod de preparare turte subţiri şi crocante la tigaie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 120 g maia naturală 100%
- 60 g apă
- 150 g făină tip 650
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol, amestecaţi maiaua, cu apa şi făina. Nu e nevoie să frământaţi acum, doar amestecaţi cu o lingură, apoi lăsaţi aluatul deoparte timp de 15 minute să se hidrateze făina si să se dezvolte glutenul.
- După cele 15 minute, presăraţi sarea şi începeţi să frământaţi aluatul timp de 3-5 minute, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini şi de pereţii bolului.
- Împărţiţi aluatul în bile puţin mai mari decât o nucă (sau cât doriţi voi de mari) şi lăsaţi-le să se odihnească 15 minute acoperite cu un prosop.
- Presăraţi făină pe blatul de lucru şi folosind sucitorul de lemn, întindeţi fiecare bilă de aluat cât de subţire puteţi.
- Coaceţi turtele pe ambele părţi într-o tigaie antiaderentă. Eu le-am copt la foc mediu ca să aibă timp să se usuce aluatul şi să rămână crocante. Fiind foarte fine şi subţiri, la foc iute se ard repede, dar nu apucă să se usuce bine şi după ce se răcesc se vor înmuia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Morar Viorica
Multumesc f mult. La painea cu f de secara folosesc si eu maiaua combinata pe care am facut- o data cu tine. Putin ma deranjeaza ca trebuie sa arunc multa maia de la 2 borcane. Nu prea stiu la ce sa mai folosesc maiaua ramasa. Inca o data multumesc pt explicatii. Oseara frumoasa.
Iuliana
Eu strâng într-un borcan maiaua pe care ar trebui să o arunc. Nu o mai hrănesc, doar pun acolo resturile de fiecare dată.
Din când în când, folosesc resturile din borcan la clătite, waffles, brioșe, turte, în general la aluaturi care nu trebuie să crească prea mult.
Am făcut și pâine cu aceste resturi, am pus foarte putina drojdie, apă, făină din ochi și am încercat să văd ce iese. Mi-au ieșit 2 păinici frumușele și bune la gust.
Morar Viorica
Draga Iuliana sunt Omi si te rog sa ma ajuti la o problema ce ma framanta: care maia naturala este mai buna pt paine? Cea din faina de secara sau cea din faina alba .Eu am o maia de secara care este f densa. Multumesc mult.
Iuliana
Bună Omi!
Orice maia activă este la fel de bună. Ea e doar o "colecție" de bacterii care fac aluatul să crească.
Într-adevăr, maiaua de secară este foarte densă. E un pic mai greu de lucrat cu ea, dar face treabă foarte bună 🙂
Eu până acum am folosit o maia din faină albă. Acum, am început să combin făina albă cu cea de secară. Pâinea crește la fel de frumos cu amândouă.
Succes!
Ileana Ristoiu
Pai ar trebui sa incercam si un aluat cu maia si OUA! 😊
Iuliana
Categoric! Ii vine si lui randul! 🙂
Ileana Ristoiu
Multumesc pentru raspuns!
Am facut si eu ieri. Sunt foarte gustoase! Dar era normal sa fie! Ca doar au maia! 😉
Si pe unele dintre ele le-am umplut cu un amestec de branza de vaci, telemea si ou si le-am rulat (ca pe clatite), apoi le-am uns cu ou batut si le-am bagat la cuptor. O minune!
Si as vrea se te intreb, Iuliana, daca ai folosit cumva maia si la un aluat care sa aiba si ou in compozitie.
Iuliana
Vaaaiii, nu m-am gandit sa le umplu si sa le bag la cuptor!! Excelenta idee, multumesc! 🙂
Nu am folosit ou la aluat cu maia, dar am vazut ca sunt o multime de retete de cozonac, mucenici, etc., deci sigur merge si n-ar trebui sa fie prea greu, doar ca nu stiu de ce am eu asa, o teama de aluaturile mai complexe...
Ileana Ristoiu
Cele 120 g de maia naturala 100% reprezinta maia hranita si lasata sa isi dubleze volumul (ajunsa la expansiune)?
Iuliana
Da, maia cu 100% hidratare, dupa hranire.
imprimante etichete
absolut gustoase turtele cu maia.
Iuliana
Nu-i asa? :))