După ce am descoperit sosul mexican numit guacamole, lupta mea cu avocado s-a încheiat definitiv. Multă vreme ne-am jucat de-a şoarecele şi pisica, ba-l vroiam, ba nu-i vedeam rostul pe lume, dar acum în sfârşit am depus armele şi am capitulat: e bun dom’le, e foarte bun!
Dacă voi l-aţi descoperit deja, ştiţi despre ce vorbesc. Dacă nu l-aţi descoperit încă, acum e momentul! Încercaţi să întingeţi cu o tortilla crocantă într-un bol cu guacamole şi-mi veţi mulţumi după! 😉
Să faci guacamole e floare la ureche. Serios, în 10 minute n-ai ce face. Eu la început am luat ca bază reţeta lui Jamie Oliver, apoi am încercat şi alte variante, ajungând într-un final să mă opresc la reţeta de azi, personalizată după gustul nostru. Adică i-am adăugat chimen măcinat, usturoi şi am redus din ardeiul iute. Coriandrul verde pe care nu prea îl agreez, l-am înlocuit cu pătrunjel creţ pe care îl am mereu proaspăt în ghiveci.
Primul pas pentru un guacamole de mare succes este alegerea fructelor de avocado. Acestea trebuie să fie nici prea-prea, nici foarte foarte. Adică nici prea tari, nici prea moi. Un avocado numa’ bun e cel căruia îi simţim pulpa moale sub coajă, dar care nu se deformează atunci când îl presăm puţin cu degetul.
Despre cum se curăţă avocado, probabil că ştiţi deja, căci nu e lucru mai uşor pe lume. Se taie fructul pe lung, de jur împrejur. Una dintre părţi se va desprinde uşor, în timp ce sâmburele va rămâne prins în cealaltă jumătate. Nu ne rămâne decât să înfingem lama cuţitului în sâmbure, ca în fotografia de mai sus, apoi rotim şi sâmburele va ieşi de bună voie. Curăţăm pulpa de avocado cu o lingură şi ne apucăm de treabă după cum vă povestesc pe îndelete mai jos. Nu mai ştiu, v-am zis că în 10 minute e gata? 🙂
Mod de preparare guacamole – sos mexican de avocado
Guacamole - sos mexican de avocado
Ingrediente
- 2 buc. avocado
- 1/2 ceapă roşie
- 1 roşie medie nu prea zemoasă
- 3-4 rondele de ardei iute
- 2 căţei de usturoi
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- un vârf de linguriţă chimen măcinat
- sucul de la 1/2 de lime sau lămâie - după gust
- sare şi piper - după gust
Mod de preparare
- Zdrobim avocado cu furculiţa şi imediat îl stropim cu sucul de lime pentru că oxidează foarte uşor. Putem să îl dăm la chopper, dar vrem să rămână puţin texturat, nu să îl transformăm în pastă.
- Tocăm cubuleţe mici ceapa şi roşia, iar usturoiul îl trecem prin presă. Dacă roşia e mai zemoasă, e bine să îndepărtaţi seminţele şi să folosiţi doar pulpa, altfel veţi obţine un guacamole prea moale.
- Tăiem şi ardeiul iute cât mai mărunt, la fel şi pătrunjelul.
- Condimentăm cu sare, piper şi chimen şi asta e tot.
- Mie îmi place să umplu cojile de avocado cu sosul guacamole, mi se pare cel mai simpatic mod de servire, dar la fel de bine îl puteţi pune şi într-un bol mai mare sau în castronele individuale.
- Guacamole se serveşte obligatoriu cu ceva crocant: chips-uri, tortilla, sărăţele, pâine prăjită, nachos, biscuiţi săraţi, etc.
Notă
Poate aţi auzit prin filme vreun personaj exclamând uimit: “Holy guacamole!” Pentru americani e un argou folosit pentru a-şi exprima uluirea sau şocul. Cred că la origine expresia asta vine din neîncrederea că din combinaţia câtorva ingrediente banale, poate ieşi o gustare absolut fabuloasă! 🙂
“Zdrobim avocado”, nu guacamole. La inceput nu ma omoram dupa avocado, dar acum a ajuns sa-mi placa la nebunie, fie guacamole, fie felii subtiri pe tartine.
:))) desigur ca zdrobim avocado! Multumesc pentru observatie, Eli, am corectat. Se vede treaba ca inca imi era pofta de guacamole cand am scris reteta.
Eu la tartine inca nu am ajuns, dar perseverez. Cum le faci? Paine prajita? Ce mai pui in afara de avocado?