Budinca de griș însiropată cu lapte vanilat, e un desert de casă absolut delicios pentru care nu avem nevoie decât de câteva ingrediente uzuale.
Ceva mai pufos decât budinca aceasta de griș nu există! Imaginați-vă un norișor umed, vanilat care pur și simplu ți se topește în gură! Un deliciu care nu are cum să nu fie pe gustul tuturor, copii și părinți deopotrivă!
Unde mai pui că se face foarte ușor și rapid din doar câteva ingrediente banale pe care le avem mereu în casă. Cred că vă puteți apuca să o preparați imediat ce terminați de citit rețeta 🙂
Nu am crescut cu bunătatea aceasta, mama nu o făcea și nici nu am auzit de ea în copilărie. Bineînțeles, iubeam grișul cu lapte și îmi plăcea foarte mult crema de griș de la prăjitura Albinița. Mai făceam și budincă de griș la cuptor, dar uscată, nu însiropată. Budinca de griș însiropată am mâncat-o prima dată târziu, pe la 30-35 de ani, făcută de o prietenă. Mi s-a părut fantastică, mi-am zis că nu există ceva mai simplu și mai bun pe lume!
Îmi amintesc perfect că prietena mea mi-a scris atunci rețeta pe un post-it galben pe care l-am păstrat o perioadă, apoi l-am rătăcit. Tare m-am bucurat să regăsesc acest desert și o poveste foarte similară la Andreea de la Taste Bazaar, iar acum v-am adus rețeta și vouă, să vă bucurați și voi de ea.
Alte rețete asemănătoare pe care vei dori să le încerci
Dacă vă place genul acesta de deserturi simple, bune și cu puține ingrediente, vă mai recomand câteva care mie îmi plac foarte mult și care sper să vă inspire și pe voi:
Mod de preparare budincă de griș însiropată cu lapte
Budinca de griș însiropată nu e o rețetă cu mari secrete, ba poate chiar nu are niciunul. Avem de fapt un fel de pandișpan la care am folosit griș în loc de făină. Acesta crește în cuptor și devine rumen și aerat exclusiv datorită aerului înglobat în ouă. Deci nu folosim praf de copt sau alt agent de creștere.
Când scoatem budinca din cuptor, turnăm imediat peste ea laptele fierbinte bine aromatizat cu vanilie, de preferat naturală. Așteptăm să se răcească (sau nu) și asta este tot, budinca noastră e gata de servit. Nimic nu-i mai trebuie, e perfectă exact așa simplă cum e!
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu budinca de griș și cum am însiropat-o.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă de griș însiropată cu lapte
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat - pentru o tavă de aprox. 25x20 cm
- 5 ouă mari
- 100 g griș
- 70 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon ((1 pliculeț))
- un praf de sare
pentru însiropat
- 800 ml lapte
- 30 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon ((1 pliculeț))
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
în plus
- puțin unt moale pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu puțin unt moale o tavă potrivită ca mărime.
- Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade din castron.
- Separat, mixați gălbenușurile împreună cu zahărul tos și cel Bourbon până când își dublează volumul și se deschid la culoare.
- Turnați grișul puțin câte puțin peste crema de gălbenușuri în timp ce amestecați ușor, cu un tel de mână.
- Încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri cu griș, adăugând puțin câte puțin și amestecând ușor cu telul.
- Turnați compoziția în tavă și coaceți budinca de griș pentru 30 de minute sau până când este aurie și ușor rumenită. Puteți face și testul cu scobitoarea ca să verificați că e bine coaptă în mijloc.
- Cam cu 10 minute înainte să fie gata budinca, puneți laptele la fiert cu zahărul, extractul de vanilie și sarea. Laptele trebuie să fie fierbinte când îl turnați peste budincă.
- Scoateți budinca din cuptor și turnați laptele peste ea, la început cu o lingură ca să lăsați timp aluatului să se hidrateze în profunzime, apoi îl puteți turna pe tot. Chiar dacă pare mult, aluatul îl va absorbi.
- Puteți servi budinca caldă sau rece, dar e mult mai bună a doua zi, de la frigider, pentru că se simte mai bine aroma de vanilie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu