• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Publicat la 1 februarie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    V-am mai spus eu că nimic nu mă fascinează mai mult decât felul în care, din doar câteva ingrediente banale pe care le avem mereu în casă, se nasc reţete uimitoare. Aşa este şi cea de azi, reţeta de budincă de griş cu smochine la cuptor. Nu are în compoziţie decât 3 ouă, câteva smochine uscate şi un griş cu lapte simplu.

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Din alchimia acestor câteva ingrediente a rezultat o budincă pufoasă şi moale, ca un norişor auriu de care nu ne mai săturam!

    Ca aspect poate că budinca asta nu e vreun desert pe care să îl serveşti musafirilor pretenţioşi. E un desert pentru acasă, într-o seară la cină sau pentru un mic dejun delicios de week-end.

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Budinca de griş cu smochine e mai bună când e puţin călduţă, dar şi a doua zi la micul dejun, rece fiind, e de-a dreptul minunată. Ce-i drept, când e rece se feliază mai frumos, dar cine are atâta răbdare când în bucătărie miroase ameţitor a coajă de portocale şi a vanilie? 🙂

    Ca să fie răsfăţul complet, noi i-am prelins deasupra şi câteva "dâre" de peltea de gutui. A fost un desert de vis! Dacă nu aveţi peltea, merge şi cu miere de albine sau dulceaţă.

    Vă recomand să încercaţi şi o altă reţetă asemănătoare: budinca de orez cu sos de fructe, la fel de simplă şi extraordinar de bună.

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Mod de preparare budincă de griş cu smochine la cuptor

    Budinca de griş e ca un sufleu. Nu are în compoziţie nici făină şi nici praf de copt cum am mai văzut în unele reţete. Va creşte frumos datorită albuşurilor bătute spumă, dar va da puţin înapoi atunci când o scoateţi din cuptor. Nu-i bai, e normal să se întâmple aşa.

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes
    Gătire: 40 minutes
    Timp total: 1 hour
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 100 g griş
    • 500 ml de lapte
    • 120 g zahăr (90+30)
    • 3 ouă
    • un praf de sare
    • 1 linguriţă de coajă rasă de portocală (sau coajă de lămâie)
    • 1 linguriţă de extract (esenţă de vanilie)
    • 6-7 smochine uscate tăiate cubuleţe
    • puţin unt pentru uns forma (sau ulei)

    pentru servit

    • zahăr pudră
    • peltea de gutui sau miere de albine - opţional

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puneţi laptele la fiert cu 90 g de zahăr. Când laptele dă în clocot turnaţi grişul în ploaie şi amestecaţi continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloaşe.
    • Lăsaţi grişul să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet. De obicei în 5-10 minute e gata. Stingeţi focul, adaugaţi extractul de vanilie şi omogenizaţi.
    • Lăsaţi grişul cu lapte să se răcească. Ca să nu formeze crustă la suprafaţă, aşezaţi deasupra o bucată de folie alimentară (sau o pungă curată)
    • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt (sau cu ulei) o formă potrivită ca mărime.
    • Tăiaţi smochinele cuburi.
    • Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
    • Bateţi gălbenuşurile cu o furculiţă să se desfacă bine şi amestecaţi-le cu grişul răcit. Adăugaţi sarea şi coaja rasă de portocală (sau lămâie) şi omogenizaţi.
    • Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi restul de 30 g zahăr şi bateţi din nou până albuşurile se întăresc, ca la bezele.
    • Încorporaţi spuma de albuşuri în compoziţia de mai sus. Amestecaţi uşor, cu mişcări de jos în sus.
    • Tot acum puneţi şi smochinele în compoziţie. Păstrati câteva cubuleţe să le presăraţi deasupra.
    • Turnaţi compoziţia în tava unsă cu unt, presăraţi restul de smochine şi daţi tava la cuptor pentru 40-50 de minute (depinde de cuptor)
    • Se serveşte pudrată cu zahăr şi opţional cu peltea de gutui sau miere de albine.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Vă doresc poftă bună la budincă de griş cu smochine la cuptor!

    Din aceeași categorie

    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt
    • Foi din pandișpan cu nucă pentru prăjituri, torturi și rulade
    • Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Cristina

      august 23, 2021 at 1:26 pm

      Buna ziua,
      Ce alte fructe s-ar potrivi? Banane ar fi ok ?
      Multumesc

      Răspunde
      • Iuliana

        august 23, 2021 at 4:11 pm

        Cam orice fructe se potrivesc: fructe uscate hidratate înainte, fructe de pădure proaspete sau congelate, cuburi de mere, prune, caise, etc. Cred că și cu felii de banane merge.

        Răspunde
    2. Paula

      ianuarie 12, 2021 at 3:54 am

      Acum am văzut -180! Deosebita rețeta! Mulțumim mult!

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 12, 2021 at 7:01 am

        Cu drag! Mă bucur că vă place! 🙂

        Răspunde
    3. Paula

      ianuarie 12, 2021 at 3:52 am

      La ce temperatura? Mulțumesc!

      Răspunde
    4. SimonaN

      februarie 02, 2018 at 12:42 pm

      Acum am scos-o din cuptor. geniala reteta, multumim!!

      Răspunde
      • Iuliana

        februarie 03, 2018 at 9:19 am

        Ma bucur mult ca v-a placut! Pofta buna!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
    • 6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.