V-am mai spus eu că nimic nu mă fascinează mai mult decât felul în care, din doar câteva ingrediente banale pe care le avem mereu în casă, se nasc reţete uimitoare. Aşa este şi cea de azi, reţeta de budincă de griş cu smochine la cuptor. Nu are în compoziţie decât 3 ouă, câteva smochine uscate şi un griş cu lapte simplu.
Din alchimia acestor câteva ingrediente a rezultat o budincă pufoasă şi moale, ca un norişor auriu de care nu ne mai săturam!
Ca aspect poate că budinca asta nu e vreun desert pe care să îl serveşti musafirilor pretenţioşi. E un desert pentru acasă, într-o seară la cină sau pentru un mic dejun delicios de week-end.
Budinca de griş cu smochine e mai bună când e puţin călduţă, dar şi a doua zi la micul dejun, rece fiind, e de-a dreptul minunată. Ce-i drept, când e rece se feliază mai frumos, dar cine are atâta răbdare când în bucătărie miroase ameţitor a coajă de portocale şi a vanilie? 🙂
Ca să fie răsfăţul complet, noi i-am prelins deasupra şi câteva "dâre" de peltea de gutui. A fost un desert de vis! Dacă nu aveţi peltea, merge şi cu miere de albine sau dulceaţă.
Vă recomand să încercaţi şi o altă reţetă asemănătoare: budinca de orez cu sos de fructe, la fel de simplă şi extraordinar de bună.
Mod de preparare budincă de griş cu smochine la cuptor
Budinca de griş e ca un sufleu. Nu are în compoziţie nici făină şi nici praf de copt cum am mai văzut în unele reţete. Va creşte frumos datorită albuşurilor bătute spumă, dar va da puţin înapoi atunci când o scoateţi din cuptor. Nu-i bai, e normal să se întâmple aşa.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 100 g griş
- 500 ml de lapte
- 120 g zahăr (90+30)
- 3 ouă
- un praf de sare
- 1 linguriţă de coajă rasă de portocală (sau coajă de lămâie)
- 1 linguriţă de extract (esenţă de vanilie)
- 6-7 smochine uscate tăiate cubuleţe
- puţin unt pentru uns forma (sau ulei)
pentru servit
- zahăr pudră
- peltea de gutui sau miere de albine - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi laptele la fiert cu 90 g de zahăr. Când laptele dă în clocot turnaţi grişul în ploaie şi amestecaţi continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloaşe.
- Lăsaţi grişul să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet. De obicei în 5-10 minute e gata. Stingeţi focul, adaugaţi extractul de vanilie şi omogenizaţi.
- Lăsaţi grişul cu lapte să se răcească. Ca să nu formeze crustă la suprafaţă, aşezaţi deasupra o bucată de folie alimentară (sau o pungă curată)
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt (sau cu ulei) o formă potrivită ca mărime.
- Tăiaţi smochinele cuburi.
- Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
- Bateţi gălbenuşurile cu o furculiţă să se desfacă bine şi amestecaţi-le cu grişul răcit. Adăugaţi sarea şi coaja rasă de portocală (sau lămâie) şi omogenizaţi.
- Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi restul de 30 g zahăr şi bateţi din nou până albuşurile se întăresc, ca la bezele.
- Încorporaţi spuma de albuşuri în compoziţia de mai sus. Amestecaţi uşor, cu mişcări de jos în sus.
- Tot acum puneţi şi smochinele în compoziţie. Păstrati câteva cubuleţe să le presăraţi deasupra.
- Turnaţi compoziţia în tava unsă cu unt, presăraţi restul de smochine şi daţi tava la cuptor pentru 40-50 de minute (depinde de cuptor)
- Se serveşte pudrată cu zahăr şi opţional cu peltea de gutui sau miere de albine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Cristina a zis
Buna ziua,
Ce alte fructe s-ar potrivi? Banane ar fi ok ?
Multumesc
Iuliana a zis
Cam orice fructe se potrivesc: fructe uscate hidratate înainte, fructe de pădure proaspete sau congelate, cuburi de mere, prune, caise, etc. Cred că și cu felii de banane merge.
Paula a zis
Acum am văzut -180! Deosebita rețeta! Mulțumim mult!
Iuliana a zis
Cu drag! Mă bucur că vă place! 🙂
Paula a zis
La ce temperatura? Mulțumesc!
SimonaN a zis
Acum am scos-o din cuptor. geniala reteta, multumim!!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca v-a placut! Pofta buna!