Rețeta simplă de budincă de cozonac. Budincă de cozonac delicioasă, cu stafide, mere și nuci. Cum evităm risipa și cum salvăm resturile de cozonac, cornuri, colaci vechi care nu se mai mănâncă?
Cred că se întâmplă în orice casă ca la un moment dat să ne rămână un capăt de cozonac care s-a uscat, sau niște cornuri pe care nu le mănâncă nimeni, sau, ca în cazul meu, să primești de pomană un colăcel sau o prescură pe care să nu reușești să o mănânci ca atare.
Am mai scris eu și cu alte ocazii că e mai mare păcatul - în sens religios sau în sensul risipei alimentare, cum vreți voi s-o luați - ca la parastase se împart colaci și prescuri cumpărate de la vreo patiserie, făcute dintr-un aluat fără nici o noimă și pe care nu le mănâncă nimeni.
De aceea eu prefer să îmi fac singură colacii pentru biserică, din aluat de pâine, pe care îi poate mânca omul cu plăcere la orice masă. Găsiți rețeta mea super-simplă de colăcei pentru parastase cu un click pe fotografia de mai jos.
Bun, revenind la rețeta de azi, a trebuit să salvez cumva prescura primită, că doar nu era să o arunc. Am tăiat-o cuburi, i-am adăugat câteva ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și am făcut din ea o budincă delicioasă, pe care am mâncat-o cu bucurie.
Se poate proceda la fel cu orice rest de produs de patiserie: cozonac, cornuri sau chiar cu pâinea uscată care nu se mai mănâncă. Totul e să adaptați ingredientele la materia primă pe care o aveți.
Prescura mea era făcută dintr-un aluat de cozonac industrial, ușor dulce, fad, fără nici o umplutură. Așa că am adăugat în compoziție: cubulețe de unt, stafide, miez de nucă și bucățele de măr. Toate scăldate într-o compoziție vanilată cu lapte și ouă.
Rezultatul a fost nemaipomenit de gustos: o budincă de cozonac delicioasă, bogată, ușor umedă și foarte aromată. Era atât de aurie și de frumoasă și mirosea absolut minunat când am scos-o din cuptor!
Dacă voi aveți la dispoziție un rest de cozonac de casă umplut cu stafide, nuci sau rahat, va trebui să adaptați atât cantitatea de zahăr din rețetă cât și celelalte ingrediente.
Rețeta asta nu e deloc pretențioasă. Puteți improviza cu succes în funcție de preferințele voastre și de ceea ce aveți la dispoziție prin dulapuri. Puteți pune în compoziție orice fructe proaspete sau uscate, fulgi de migdale sau de cocos, bucățele de ciocolată, etc. Puteți pune iaurt sau smântână în loc de lapte, mai multe sau mai puține ouă, în funcție de cât cozonac aveți, etc.
Dacă vă place acest tip de deserturi, vă recomand să mai încercați și rețeta de budincă de orez cu sos de fructe (click aici) sau budinca de griș cu smochine (click aici pentru rețetă). Ambele sunt deosebite, aromate și foarte ușor de făcut.
Mai jos vă las, orientativ, cantitățile folosite de mine la rețeta de budincă de cozonac de astăzi, precum și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 350 g cozonac vechi (sau cornuri, colaci, pâine, etc.)
- 4 ouă
- 50 g zahăr
- 500 ml lapte
- 100 g unt rece
- o mână de stafide
- o mână de nuci
- 1 măr mare, tăiat cubulețe
- pudră de vanilie, coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
în plus - unt pentru uns forma
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o formă suficient de încăpătoare care va merge la cuptor.
- Tăiați cubulețe jumătate din cantitatea de unt (adică 50 g) și puneți-le pe fundul formei de copt.
- Tăiați cozonacul cuburi de 3-4 cm.
- Într-un bol încăpător, bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se albesc și zahărul este dizolvat.
- Adăugați laptele, vanilia și coaja rasă de lămâie și omogenizați.
- Peste compoziția de mai sus puneți cuburile de cozonac, stafidele, miezul de nucă și cubulețele de măr și amestecați.
- Turnați compoziția de mai sus în forma unsă cu unt. Deasupra puneți restul de 50 g de unt tăiat cuburi.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când budinca este închegată și frumos rumenită.
- Budinca de cozonac se servește caldă sau rece, după preferință. O puteți servi cu un glob de înghețată, cu sos de fructe, cu miere, dulceață sau doar pudrată cu zahăr vanilat.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu