O rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată, explicată pas cu pas care reușește chiar și începătorilor ! Și este absolut delicioasă!
Dacă aveți nevoie de o rețetă simplă dar care să vă aducă pe masă o prăjitură cu gust intens de ciocolată și cu multă nucă, ei bine, ați ajuns exact unde trebuie! Prăjitura aceasta se face ușor și rapid, fără să facem compromisuri la calitatea ingredientelor și mai ales nu acceptăm compromisuri când vine vorba de gust. Prăjitura are tot ce-i trebuie și va fi absolut delicioasă, vă promit!
Cum se face această prăjitură simplă cu cremă de ciocolată
Prăjitura are 2 blaturi cu cacao și nuci și 2 straturi bogate de cremă de ciocolată cu aromă de rom, în care găsim de asemenea bucățele mici de nuci crocante. O rețetă asemănătoare, la fel de ușor de făcut este prăjitura Malaga cu stafide și rom.
Blaturile sunt din pandișpan simplu, cu cacao. De fapt, vom coace un singur blat, în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în 2 jumătăți, obținând astfel 2 blaturi.
Crema are la bază un ganaș de ciocolată amăruie cu mascarpone. Crema de ciocolată este foarte fină, onctuoasă, cu gust intens de ciocolată și aromă de rom.
Întrebări frecvente despre această rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată
Blatul este un pandișpan cu cacao. Nu are nevoie de praf de copt. Pentru a fi pufos, este suficient aerul înglobat prin mixare în albușuri și în gălbenușuri.
Înainte de servire prăjitura trebuie să stea la frigider minim 6 ore. În acest timp, blaturile vor trage umiditatea din cremă și se vor înmuia exact atât cât trebuie. Nu au nevoie de însiropare.
Da, crema de ciocolată se poate face și cu unt cu minim 80% grăsime. Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei atunci când îl încorporați în crema de ciocolată.
Dacă sunteți alergici sau pur și simplu nu vă place nuca în prăjituri, o puteți omite pur și simplu din rețetă. Prăjitura se poate decora doar cu ciocolată rasă presărată peste ultimul strat de cremă.
Vă recomand să folosiți un rom bun (băutură) în locul esenței de rom. Dacă nu vă place romul, puteți folosi un extract de vanilie. În crema de ciocolată se potrivește foarte bine și aroma de portocale, așadar puteți folosi un extract de portocale. Iar dacă sunteți mai îndrăzneți și vă place combinația de ciocolată și mentă, puteți folosi câteva picături dintr-un extract natural de mentă (atenție, este foarte concentrat!)
Alte rețete de prăjituri delicioase cu ciocolată pe care trebuie neapărat să le încercați!
Ciocolata este ingredientul care face irezistibil orice desert. Știu că și voi o iubiți tot la fel de mult ca și mine, altfel nici n-ați fi citit până aici, nu-i așa? 🙂
Vă las mai jos alte câteva rețete de desert în care ciocolata este adevărata vedetă. Sper să vă placă recomandările mele și să încercați rețetele cât de curând:
- ciocolată de casă cu lapte praf - este regina tuturor deserturilor cu ciocolată, iar rețeta mea e atât de simplă încât și un copil o poate face. În plus, va avea textura perfectă de fiecare dată!
- eclere de casă umplute și glazurate cu ciocolată - pentru că nimeni nu rezistă unui ecler fin, nu-i așa? Mai ales dacă și cojile sunt făcute tot în casă, sunt uscate, crocante și au gust de unt bun.
- ruladă cu ciocolată și banane - un desert fin și elegant, potrivit pentru orice sărbătoare și pe gustul oricărui musafir.
- prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine - blat cu cacao, glazură de ciocolată și un moț de frișcă naturală. Să vă mai spun că e gata de servit în mai puțin de o oră? 😉
Mod de preparare prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci (scris + video)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blaturile - o tavă de 30×40 cm
- 6 ouă
- 120 g zahăr tos
- 10 g zahăr Bourbon
- 100 g făină
- 25 g cacao
- 50 g miez de nucă mărunțit
- 2 linguri ulei
- un praf de sare
crema de ciocolată cu nuci
- 300 g ciocolată cu min. 50% cacao
- 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
- 250 g mascarpone
- 20 ml rom
- 20 g zahăr pudră
- 40 g miez de nucă mărunțit
decor
- 30 g ciocolată rasă
- 20 g miez de nucă mărunțit
Instrucțiuni de preparare
cum se face crema de ciocolată cu nuci și mascarpone
- Tăiați ciocolata bucățele mici cu un cuțit.
- Puneți smântâna pentru frișcă să se încălzească. Trebuie să ajungă aproape de punctul de fierbere, dar să nu clocotească. În smântâna fierbinte turnați ciocolata mărunțită. Nu amestecați! Lăsați vasul deoparte pentru 15 minute.
- După cele 15 minute amestecați energic cu un tel de mână până când aveți o compoziție fluidă dar omogenă. Acoperiți vasul cu un capac și dați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Poate sta și de pe o zi pe alta.
- Scoateți vasul din frigider, mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă densă, fermă, care nu cade de pe teluri.
- În crema de mai sus încorporați mascarpone, apoi romul și nucile.
cum se fac blaturile de cacao
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Separați ouăle: albușurile într-un vas mai mic, gălbenușurile într-un vas mai mare.
- Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (60 g) și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
- Peste gălbenușuri puneți: restul de zahăr (60 g), zahărul Bourbon și un praf de sare. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul. Turnați uleiul puțin câte puțin și mixați în continuare să se încorporeze.
- Peste crema de gălbenușuri cerneți făina și pudra de cacao. Amestecați cu un tel să omogenizați compoziția. Trebuie sa fie ca o cremă de ciocolată foarte densă.
- În crema de mai sus încorporați albușurile bătute spumă, cu mișcări ușoare. La final, adăugați și nucile mărunțite.
- Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
- Scoateți blatul din cuptor și cu o spatulă mai lată îl desprindeți de hârtia de copt. Tăiați blatul în 2 jumătăți și lăsați-l să se răcească înainte să îl umpleți cu cremă.
cum se asamblează prăjitura cu cremă de ciocolată
- Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți jumătate din cantitatea de cremă obținută.
- Peste cremă puneți al doilea blat și din nou un strat de cremă. Nivelați.
- Ca să se înmoaie foarte bine blaturile, prăjitura trebuie să stea la frigider cel puțin 4 ore. Înainte de servire, presărați deasupra nucă și ciocolată rasă.
- Îndreptați marginile și porționați prăjitura la mărimea dorită. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ivanescu Ana a zis
Nu stiu de ce blatul a ieșit cam subțire… am respectat la virgula reteta. Am mai făcut/o o data aceasta prajitura și la fel aceasi problema am avut-o cu blatul. În rest prajitura e foarte gustoasă !!
Iuliana Sbîrnea a zis
Într-adevăr, blatul nu e foarte gros, totuși v-a ieșit mai subțire decât al meu? Oare aveți tava mai mare? Altă explicație nu poate fi. Data viitoare puteți încerca cu 1-2 ouă în plus și să multiplicați proporțional și restul ingredientelor.
Ana Maria a zis
Pierdere de timp si bani… nici o sansa sa incorporezi 130g masa solida ( faina si cacao), plus zagar in 6 galbenusuri si 2 lunguri ulei🤦♀️
A iesit o coca f groasa mai groasa decat de biscuiti in care clar nu se mai pot incorpora albusuri ca raman cocolase de la ‘coca’ aceea tare😐
Ati incercat aceasta reteta…?
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău, nu înțeleg de ce nu ați reușit să faceți prajitura. Puteți vedea in videoclip exact cum am procedat și că s-au incorporat foarte bine albușurile în compoziția cu cacao. Iar dacă citiți comentariile de pe YouTube, veți vedea că au încercat-o și alte persoane și a ieșit foarte bine.
Ivanescu Ana a zis
Si la mine a fost la fel, dar adăugând albușurile treptat se omogenizează și devine o cremă. În schimb la mine blatul a ieșit foarte subțire…
Stefania a zis
Foarte buna reteta. Am de gand s-o prepar sub forma de tort si s-o ornez si cu niscaiva frisca. Merge grozav de Sf. Stefan.
Sarbatori fericite!
Iuliana a zis
Da, merge de minune transformată in tort. Sărbători fericite și la mulți ani de Sfântul Ștefan! ❤