Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci

Publicat la 21 decembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

156 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată, explicată pas cu pas care reușește chiar și începătorilor ! Și este absolut delicioasă!

Dacă aveți nevoie de o rețetă simplă dar care să vă aducă pe masă o prăjitură cu gust intens de ciocolată și cu multă nucă, ei bine, ați ajuns exact unde trebuie! Prăjitura aceasta se face ușor și rapid, fără să facem compromisuri la calitatea ingredientelor și mai ales nu acceptăm compromisuri când vine vorba de gust. Prăjitura are tot ce-i trebuie și va fi absolut delicioasă , vă promit!

prajitura cu crema de ciocolata si nuci

Cum se face această prăjitură simplă cu cremă de ciocolată

Prăjitura are 2 blaturi cu cacao și nuci și 2 straturi bogate de cremă de ciocolată cu aromă de rom, în care găsim de asemenea bucățele mici de nuci crocante. O rețetă asemănătoare, la fel de ușor de făcut este prăjitura Malaga cu stafide și rom.

Blaturile sunt din pandișpan simplu, cu cacao. De fapt, vom coace un singur blat, în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în 2 jumătăți, obținând astfel 2 blaturi.

Crema are la bază un ganaș de ciocolată amăruie cu mascarpone. Crema de ciocolată este foarte fină, onctuoasă, cu gust intens de ciocolată și aromă de rom.

prajitura cu crema de ciocolata si nuci

Întrebări frecvente despre această rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată

De ce blatul nu are praf de copt?

Blatul este un pandișpan cu cacao. Nu are nevoie de praf de copt. Pentru a fi pufos, este suficient aerul înglobat prin mixare în albușuri și în gălbenușuri.

Blaturile nu se însiropează?

Înainte de servire prăjitura trebuie să stea la frigider minim 6 ore. În acest timp, blaturile vor trage umiditatea din cremă și se vor înmuia exact atât cât trebuie. Nu au nevoie de însiropare.

Se poate folosi unt în loc de mascarpone la crema de ciocolată?

Da, crema de ciocolată se poate face și cu unt cu minim 80% grăsime. Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei atunci când îl încorporați în crema de ciocolată.

Prăjitura se poate face și fără nucă?

Dacă sunteți alergici sau pur și simplu nu vă place nuca în prăjituri, o puteți omite pur și simplu din rețetă. Prăjitura se poate decora doar cu ciocolată rasă presărată peste ultimul strat de cremă.

Ce arome putem folosi în crema de ciocolată

Vă recomand să folosiți un rom bun (băutură) în locul esenței de rom. Dacă nu vă place romul, puteți folosi un extract de vanilie. În crema de ciocolată se potrivește foarte bine și aroma de portocale, așadar puteți folosi un extract de portocale. Iar dacă sunteți mai îndrăzneți și vă place combinația de ciocolată și mentă, puteți folosi câteva picături dintr-un extract natural de mentă (atenție, este foarte concentrat!)

desert cu ciocolată

Alte rețete de prăjituri delicioase cu ciocolată pe care trebuie neapărat să le încercați!

Ciocolata este ingredientul care face irezistibil orice desert. Știu că și voi o iubiți tot la fel de mult ca și mine, altfel nici n-ați fi citit până aici, nu-i așa? 🙂

Vă las mai jos alte câteva rețete de desert în care ciocolata este adevărata vedetă. Sper să vă placă recomandările mele și să încercați rețetele cât de curând:

  • ciocolată de casă cu lapte praf - este regina tuturor deserturilor cu ciocolată, iar rețeta mea e atât de simplă încât și un copil o poate face. În plus, va avea textura perfectă de fiecare dată!
  • eclere de casă umplute și glazurate cu ciocolată - pentru că nimeni nu rezistă unui ecler fin, nu-i așa? Mai ales dacă și cojile sunt făcute tot în casă, sunt uscate, crocante și au gust de unt bun.
  • ruladă cu ciocolată și banane - un desert fin și elegant, potrivit pentru orice sărbătoare și pe gustul oricărui musafir.
  • prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine - blat cu cacao, glazură de ciocolată și un moț de frișcă naturală. Să vă mai spun că e gata de servit în mai puțin de o oră? 😉

Mod de preparare prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci (scris + video)

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

prajitura cu crema de ciocolata si nuci

Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci

O rețetă de prăjitură simplă cu cremă de ciocolată, explicată pas cu pas care reușește chiar și începătorilor ! Și este absolut delicioasă!
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
la rece: 8 hours hours
Timp total: 8 hours hours 35 minutes minutes
Număr de porții: 16
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt
tel

Rețeta Video

Ingrediente
 

blaturile - o tavă de 30×40 cm

  • 6 ouă
  • 120 g zahăr tos
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 100 g făină
  • 25 g cacao
  • 50 g miez de nucă mărunțit
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare

crema de ciocolată cu nuci

  • 300 g ciocolată cu min. 50% cacao
  • 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 20 ml rom
  • 20 g zahăr pudră
  • 40 g miez de nucă mărunțit

decor

  • 30 g ciocolată rasă
  • 20 g miez de nucă mărunțit

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face crema de ciocolată cu nuci și mascarpone

  • Tăiați ciocolata bucățele mici cu un cuțit.
  • Puneți smântâna pentru frișcă să se încălzească. Trebuie să ajungă aproape de punctul de fierbere, dar să nu clocotească. În smântâna fierbinte turnați ciocolata mărunțită. Nu amestecați! Lăsați vasul deoparte pentru 15 minute.
  • După cele 15 minute amestecați energic cu un tel de mână până când aveți o compoziție fluidă dar omogenă. Acoperiți vasul cu un capac și dați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Poate sta și de pe o zi pe alta.
  • Scoateți vasul din frigider, mixați cu un mixer de mână până când obțineți o cremă densă, fermă, care nu cade de pe teluri.
  • În crema de mai sus încorporați mascarpone, apoi romul și nucile.

cum se fac blaturile de cacao

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Separați ouăle: albușurile într-un vas mai mic, gălbenușurile într-un vas mai mare.
  • Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (60 g) și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
  • Peste gălbenușuri puneți: restul de zahăr (60 g), zahărul Bourbon și un praf de sare. Mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul. Turnați uleiul puțin câte puțin și mixați în continuare să se încorporeze.
  • Peste crema de gălbenușuri cerneți făina și pudra de cacao. Amestecați cu un tel să omogenizați compoziția. Trebuie sa fie ca o cremă de ciocolată foarte densă.
  • În crema de mai sus încorporați albușurile bătute spumă, cu mișcări ușoare. La final, adăugați și nucile mărunțite.
  • Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
  • Scoateți blatul din cuptor și cu o spatulă mai lată îl desprindeți de hârtia de copt. Tăiați blatul în 2 jumătăți și lăsați-l să se răcească înainte să îl umpleți cu cremă.

cum se asamblează prăjitura cu cremă de ciocolată

  • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți jumătate din cantitatea de cremă obținută.
  • Peste cremă puneți al doilea blat și din nou un strat de cremă. Nivelați.
  • Ca să se înmoaie foarte bine blaturile, prăjitura trebuie să stea la frigider cel puțin 4 ore. Înainte de servire, presărați deasupra nucă și ciocolată rasă.
  • Îndreptați marginile și porționați prăjitura la mărimea dorită. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.
Valori nutriționale
Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
Valori per porție
Calorii
393
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
30
g
46
%
Colesterol
 
111
mg
37
%
Carbohidrați
 
30
g
10
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
prajitura cu crema de ciocolata si nuci

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
156 shares

Comentarii

  1. Ivanescu Ana a zis

    decembrie 23, 2023 at 6:03 pm

    Nu stiu de ce blatul a ieșit cam subțire… am respectat la virgula reteta. Am mai făcut/o o data aceasta prajitura și la fel aceasi problema am avut-o cu blatul. În rest prajitura e foarte gustoasă !!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 23, 2023 at 8:45 pm

      Într-adevăr, blatul nu e foarte gros, totuși v-a ieșit mai subțire decât al meu? Oare aveți tava mai mare? Altă explicație nu poate fi. Data viitoare puteți încerca cu 1-2 ouă în plus și să multiplicați proporțional și restul ingredientelor.

      Răspunde
  2. Ana Maria a zis

    decembrie 22, 2022 at 11:32 am

    Pierdere de timp si bani… nici o sansa sa incorporezi 130g masa solida ( faina si cacao), plus zagar in 6 galbenusuri si 2 lunguri ulei🤦‍♀️
    A iesit o coca f groasa mai groasa decat de biscuiti in care clar nu se mai pot incorpora albusuri ca raman cocolase de la ‘coca’ aceea tare😐
    Ati incercat aceasta reteta…?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 22, 2022 at 7:34 pm

      Îmi pare rău, nu înțeleg de ce nu ați reușit să faceți prajitura. Puteți vedea in videoclip exact cum am procedat și că s-au incorporat foarte bine albușurile în compoziția cu cacao. Iar dacă citiți comentariile de pe YouTube, veți vedea că au încercat-o și alte persoane și a ieșit foarte bine.

      Răspunde
    • Ivanescu Ana a zis

      decembrie 23, 2023 at 6:07 pm

      Si la mine a fost la fel, dar adăugând albușurile treptat se omogenizează și devine o cremă. În schimb la mine blatul a ieșit foarte subțire…

      Răspunde
  3. Stefania a zis

    decembrie 21, 2021 at 8:26 pm

    5 stars
    Foarte buna reteta. Am de gand s-o prepar sub forma de tort si s-o ornez si cu niscaiva frisca. Merge grozav de Sf. Stefan.

    Sarbatori fericite!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 22, 2021 at 8:43 am

      Da, merge de minune transformată in tort. Sărbători fericite și la mulți ani de Sfântul Ștefan! ❤

      Răspunde
5 from 10 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți place genul acesta de rețete?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x