• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    Publicat la 7 iunie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Prăjitura Malaga, un desert pe cât de simplu, pe atât de aspectuos și de bun. Are blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și multe stafide îmbibate în rom.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ne plac prăjiturile delicioase, dar care nu ne țin mult în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, exact așa este prăjitura Malaga cu stafide și rom! Ușor de făcut, cu blaturi moi și pufoase și cu o cremă bogată și foarte aromată.

    Ideea acestei prăjituri mi-a venit de la înghețata Malaga, preferata mea pentru că are aromă de vanilie și multe, multe stafide îmbătate bine în rom. Sau mă rog, în vin de Malaga, la origine, dar pe acela îl găsim mai greu.

    Cuprins
    • Ingrediente
    • Ce puteți schimba în rețetă
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    blaturi de cacao

    Ca să fim rapizi și eficienți, pentru prăjitura Malaga vom coace un singur blat cu cacao în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în două blaturi egale.

    Ingredientele pentru blat sunt aceleași ca pentru un blat de ruladă cu cacao sau pentru un blat de tort Genoise.

    • ouă
    • zahăr tos
    • făină (tip 000)
    • cacao
    • ulei
    • aromă la alegere: cacao, vanilie, rom, etc.
    • sare

    cremă de mascarpone cu frișcă

    Crema pentru prăjitura Malaga se face la rece și e gata în doar 10 minute. Rețeta este practic identică cu cea de cremă de mascarpone cu vișine pe care am folosit-o la tortul spirală cu vișine.

    Avem nevoie de:

    • mascarpone
    • smântână pentru frișcă  cu min. 30% grăsime, foarte rece
    • zahăr pudră
    • extract de vanilie
    • stafide brune
    • rom sau esență de rom

    decor

    În funcție de gusturile voastre, iată ce puteți folosi pentru deccorul prăjiturii:

    • pudră de cacao - exact ca la rețeta de Tiramisu
    • ciocolată amăruie rasă
    • frișcă naturală bătută
    • cremă de mascarpone (păstrați 3-4 linguri de cremă înainte să puneți stafidele)

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ce puteți schimba în rețetă

    • Blaturile - dacă din indiferent ce motiv nu doriți să folosiți cacao în blaturi o puteți înlocui cu pudră de roșcove sau puteți face blaturile albe, înlocuind pudra de cacao cu făină.
    • Stafide - dacă nu le aveți în casă, le puteți înlocui cu merișoare uscate.
    • Decor - eu am ales să pudrez prăjitura cu cacao, dar va fi la fel de bună și de aspectuoasă și dacă o presărați cu ciocolată rasă.

    Echipamente necesare

    Deoarece la blaturile de cacao nu folosim praf de copt, avem nevoie de un mixer de mână, cu care să batem foarte bine ouăle până când își triplează volumul și se albesc la culoare. Se poate lucra și cu telul, dar va dura mai mult și rezultatul e posibil să nu fie la fel de bun. Cel mai banal și cel mai ieftin model de mixer va face o treabă foarte bună.

    Pentru un aspect frumos al prăjiturii Malaga cu stafide și rom, ar fi ideal să aveți un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și un dui stelat cu care să faceți câte o rozetă de frișcă pe fiecare porție.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Cum se păstrează

    Dacă aveți o sărbătoare în familie, puteți face prăjitura cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider, într-un recipient cu capac ca sa nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.

    În acest caz, e de preferat să împrospătați decorul, adică să presărați înainte de servire încă un praf de cacao proaspătă sau un pic de ciocolată rasă, iar moțurile de frișcă sau mascarpone să le faceți înainte de a duce prăjiturile la masă.

    Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom

    • Nu însiropați blaturile! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde ținuta. La frigider, blaturile vor trage din umiditatea cremei și se vor înmuia exact atât cât trebuie.
    • Pentru ca frișca să se bată foarte bine, țineți smântâna, castronul și telurile mixerului la frigider pentru cel puțin 4 ore.
    • Farmecul prăjiturii este aroma de rom din stafide. Asigurați-vă că le lăsați suficient timp la hidratat (cel puțin 1 oră) și că folosiți un rom sau o esență de rom cu aromă puternică.
    • Lăsați prăjitura la frigider minim 4 ore înainte de servire, de preferat de seara până dimineața.
    • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

    Rețete asemănătoare

    Dacă v-a plăcut rețeta prăjiturii Malaga cu stafide și rom, iată mai jos și alte prăjituri pe care le puteți încerca:

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
    • Prăjitura Siret cum numai la Galaţi o găseşti

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    Prăjitura Malaga, pe cât de simplă, pe atât de bună și de aspectuoasă. Blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și stafide îmbibate în rom.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes
    Gătire: 15 minutes
    la rece: 4 hours
    Timp total: 4 hours 45 minutes
    Număr de porții: 10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    tavă cuptor aprox. 40x30 cm
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    blaturi de cacao - tavă de 30×40 cm

    • 5 ouă
    • 100 g zahăr tos
    • 90 g făină (tip 000)
    • 20 g cacao
    • 1 lingură ulei
    • 1 lingură extract de cafea
    • un praf de sare

    crema

    • 500 g mascarpone
    • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
    • 100 g zahăr pudră
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 90 g stafide
    • 40 ml rom (esență de rom)

    decor

    • cacao/ciocolată rasă/frișcă/mascarpone

    Instrucțiuni de preparare
     

    blaturi de cacao

    • Mixați ouăle cu zahărul tos și sarea până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Opriți mixerul, adăugați uleiul și extrasul de cafea și mixați din nou scurt, doar cât să le încorporați.
      mixam ouale cu zaharul
    • Peste crema de ouă cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați ușor, cu un tel de mână.
      incorporam faina si cacaoa
    • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați blatul la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
    • Lăsați blatul să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în două părți egale.
      taiem blatul in doua parti egale

    crema de mascarpone cu stafide și rom

    • Puneți stafidele la înmuiat pentru cel puțin o oră în apă călduță, cât să le cuprindă bine. Peste apă turnați romul.
      punem stafidele la inmuiat cu rom
    • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
      crema de mascarpone cu frisca si visine_mixare ingrediente
    • Scurgeți bine stafidele de apa în care au stat și adăugați-le peste cremă. Omogenizați.
    • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți trei sferturi din cantitatea de cremă obținută.
      Crema cu stafide si rom peste blat cu cacao
    • Peste cremă puneți al doilea blat și restul de cremă. Nivelați. Peste crema de deasupra presărați pudra de cacao sau ciocolată rasă, la alegere.
      pudram prajitura Malaga cu cacao
    • Opțional, decorați fiecare porție cu frișcă naturală sau cu puțină cremă de mascarpone păstrată înainte de a pune stafidele. Lăsați prăjitura la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
      Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Prăjitura Malaga cu stafide și rom
    Valori per porție
    Calorii
    556
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    42
    g
    65
    %
    Colesterol
     
    188
    mg
    63
    %
    Carbohidrați
     
    37
    g
    12
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    21
    g
    23
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    Vitamina A
     
    1427
    IU
    29
    %
    Calciu
     
    117
    mg
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Prăjitură cu cremă de nuci și cafea - rețeta cu foi de pandișpan și ness
    • Foi din pandișpan cu nucă pentru prăjituri, torturi și rulade
    • Prăjitura turnată cu dovleac - rețeta pas cu pas
    • Cremă cu nuci opărite și cafea (ness) - rețeta simplă cu mascarpone

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.