• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    Publicat la 7 iunie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Prăjitura Malaga, un desert pe cât de simplu, pe atât de aspectuos și de bun. Are blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și multe stafide îmbibate în rom.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ne plac prăjiturile delicioase, dar care nu ne țin mult în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, exact așa este prăjitura Malaga cu stafide și rom! Ușor de făcut, cu blaturi moi și pufoase și cu o cremă bogată și foarte aromată.

    Ideea acestei prăjituri mi-a venit de la înghețata Malaga, preferata mea pentru că are aromă de vanilie și multe, multe stafide îmbătate bine în rom. Sau mă rog, în vin de Malaga, la origine, dar pe acela îl găsim mai greu.

    Cuprins
    • Ingrediente
    • Ce puteți schimba în rețetă
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta (scris + video)

    Ingrediente

    blaturi de cacao

    Ca să fim rapizi și eficienți, pentru prăjitura Malaga vom coace un singur blat cu cacao în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în două blaturi egale.

    Ingredientele pentru blat sunt aceleași ca pentru un blat de ruladă cu cacao sau pentru un blat de tort Genoise.

    • ouă
    • zahăr tos
    • făină (tip 000)
    • cacao
    • ulei
    • aromă la alegere: cacao, vanilie, rom, etc.
    • sare

    cremă de mascarpone cu frișcă

    Crema pentru prăjitura Malaga se face la rece și e gata în doar 10 minute. Rețeta este practic identică cu cea de cremă de mascarpone cu vișine pe care am folosit-o la tortul spirală cu vișine.

    Avem nevoie de:

    • mascarpone
    • smântână pentru frișcă  cu min. 30% grăsime, foarte rece
    • zahăr pudră
    • extract de vanilie
    • stafide brune
    • rom sau esență de rom

    decor

    În funcție de gusturile voastre, iată ce puteți folosi pentru deccorul prăjiturii:

    • pudră de cacao - exact ca la rețeta de Tiramisu
    • ciocolată amăruie rasă
    • frișcă naturală bătută
    • cremă de mascarpone (păstrați 3-4 linguri de cremă înainte să puneți stafidele)

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ce puteți schimba în rețetă

    • Blaturile - dacă din indiferent ce motiv nu doriți să folosiți cacao în blaturi o puteți înlocui cu pudră de roșcove sau puteți face blaturile albe, înlocuind pudra de cacao cu făină.
    • Stafide - dacă nu le aveți în casă, le puteți înlocui cu merișoare uscate.
    • Decor - eu am ales să pudrez prăjitura cu cacao, dar va fi la fel de bună și de aspectuoasă și dacă o presărați cu ciocolată rasă.

    Echipamente necesare

    Deoarece la blaturile de cacao nu folosim praf de copt, avem nevoie de un mixer de mână, cu care să batem foarte bine ouăle până când își triplează volumul și se albesc la culoare. Se poate lucra și cu telul, dar va dura mai mult și rezultatul e posibil să nu fie la fel de bun. Cel mai banal și cel mai ieftin model de mixer va face o treabă foarte bună.

    Pentru un aspect frumos al prăjiturii Malaga cu stafide și rom, ar fi ideal să aveți un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și un dui stelat cu care să faceți câte o rozetă de frișcă pe fiecare porție.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Cum se păstrează

    Dacă aveți o sărbătoare în familie, puteți face prăjitura cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider, într-un recipient cu capac ca sa nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.

    În acest caz, e de preferat să împrospătați decorul, adică să presărați înainte de servire încă un praf de cacao proaspătă sau un pic de ciocolată rasă, iar moțurile de frișcă sau mascarpone să le faceți înainte de a duce prăjiturile la masă.

    Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom

    • Nu însiropați blaturile! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde ținuta. La frigider, blaturile vor trage din umiditatea cremei și se vor înmuia exact atât cât trebuie.
    • Pentru ca frișca să se bată foarte bine, țineți smântâna, castronul și telurile mixerului la frigider pentru cel puțin 4 ore.
    • Farmecul prăjiturii este aroma de rom din stafide. Asigurați-vă că le lăsați suficient timp la hidratat (cel puțin 1 oră) și că folosiți un rom sau o esență de rom cu aromă puternică.
    • Lăsați prăjitura la frigider minim 4 ore înainte de servire, de preferat de seara până dimineața.
    • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

    Rețete asemănătoare

    Dacă v-a plăcut rețeta prăjiturii Malaga cu stafide și rom, iată mai jos și alte prăjituri pe care le puteți încerca:

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
    • Prăjitura Siret cum numai la Galaţi o găseşti

    Rețeta (scris + video)

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes
    Gătire: 15 minutes
    la rece: 4 hours
    Timp total: 4 hours 45 minutes
    Număr de porții: 10

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    tavă cuptor aprox. 40x30 cm
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    blaturi de cacao - tavă de 30×40 cm

    • 5 ouă
    • 100 g zahăr tos
    • 90 g făină (tip 000)
    • 20 g cacao
    • 1 lingură ulei
    • 1 lingură extract de cafea
    • un praf de sare

    crema

    • 500 g mascarpone
    • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
    • 100 g zahăr pudră
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 90 g stafide
    • 40 ml rom (esență de rom)

    decor

    • cacao/ciocolată rasă/frișcă/mascarpone

    Instrucțiuni de preparare
     

    blaturi de cacao

    • Mixați ouăle cu zahărul tos și sarea până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Opriți mixerul, adăugați uleiul și extrasul de cafea și mixați din nou scurt, doar cât să le încorporați.
      mixam ouale cu zaharul
    • Peste crema de ouă cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați ușor, cu un tel de mână.
      incorporam faina si cacaoa
    • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați blatul la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
    • Lăsați blatul să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în două părți egale.
      taiem blatul in doua parti egale

    crema de mascarpone cu stafide și rom

    • Puneți stafidele la înmuiat pentru cel puțin o oră în apă călduță, cât să le cuprindă bine. Peste apă turnați romul.
      punem stafidele la inmuiat cu rom
    • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
      crema de mascarpone cu frisca si visine_mixare ingrediente
    • Scurgeți bine stafidele de apa în care au stat și adăugați-le peste cremă. Omogenizați.
    • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți trei sferturi din cantitatea de cremă obținută.
      Crema cu stafide si rom peste blat cu cacao
    • Peste cremă puneți al doilea blat și restul de cremă. Nivelați. Peste crema de deasupra presărați pudra de cacao sau ciocolată rasă, la alegere.
      pudram prajitura Malaga cu cacao
    • Opțional, decorați fiecare porție cu frișcă naturală sau cu puțină cremă de mascarpone păstrată înainte de a pune stafidele. Lăsați prăjitura la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
      Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Rețeta Video

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Prăjitura Malaga cu stafide și rom
    Valori per porție
    Calorii
    556
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    42
    g
    65
    %
    Colesterol
     
    188
    mg
    63
    %
    Carbohidrați
     
    37
    g
    12
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    21
    g
    23
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    Vitamina A
     
    1427
    IU
    29
    %
    Calciu
     
    117
    mg
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    « Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor
    Gogoși turnate din aluat de eclere »

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
    • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu căpșuni

    Nou pe blog

    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
    • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.