• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    Publicat la 7 iunie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Prăjitura Malaga, un desert pe cât de simplu, pe atât de aspectuos și de bun. Are blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și multe stafide îmbibate în rom.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ne plac prăjiturile delicioase, dar care nu ne țin mult în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, exact așa este prăjitura Malaga cu stafide și rom! Ușor de făcut, cu blaturi moi și pufoase și cu o cremă bogată și foarte aromată.

    Ideea acestei prăjituri mi-a venit de la înghețata Malaga, preferata mea pentru că are aromă de vanilie și multe, multe stafide îmbătate bine în rom. Sau mă rog, în vin de Malaga, la origine, dar pe acela îl găsim mai greu.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Ce puteți schimba în rețetă
    • Echipamente necesare
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    blaturi de cacao

    Ca să fim rapizi și eficienți, pentru prăjitura Malaga vom coace un singur blat cu cacao în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în două blaturi egale.

    Ingredientele pentru blat sunt aceleași ca pentru un blat de ruladă cu cacao sau pentru un blat de tort Genoise.

    • ouă
    • zahăr tos
    • făină (tip 000)
    • cacao
    • ulei
    • aromă la alegere: cacao, vanilie, rom, etc.
    • sare

    cremă de mascarpone cu frișcă

    Crema pentru prăjitura Malaga se face la rece și e gata în doar 10 minute. Rețeta este practic identică cu cea de cremă de mascarpone cu vișine pe care am folosit-o la tortul spirală cu vișine.

    Avem nevoie de:

    • mascarpone
    • smântână pentru frișcă  cu min. 30% grăsime, foarte rece
    • zahăr pudră
    • extract de vanilie
    • stafide brune
    • rom sau esență de rom

    decor

    În funcție de gusturile voastre, iată ce puteți folosi pentru deccorul prăjiturii:

    • pudră de cacao - exact ca la rețeta de Tiramisu
    • ciocolată amăruie rasă
    • frișcă naturală bătută
    • cremă de mascarpone (păstrați 3-4 linguri de cremă înainte să puneți stafidele)

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Ce puteți schimba în rețetă

    • Blaturile - dacă din indiferent ce motiv nu doriți să folosiți cacao în blaturi o puteți înlocui cu pudră de roșcove sau puteți face blaturile albe, înlocuind pudra de cacao cu făină.
    • Stafide - dacă nu le aveți în casă, le puteți înlocui cu merișoare uscate.
    • Decor - eu am ales să pudrez prăjitura cu cacao, dar va fi la fel de bună și de aspectuoasă și dacă o presărați cu ciocolată rasă.

    Echipamente necesare

    Deoarece la blaturile de cacao nu folosim praf de copt, avem nevoie de un mixer de mână, cu care să batem foarte bine ouăle până când își triplează volumul și se albesc la culoare. Se poate lucra și cu telul, dar va dura mai mult și rezultatul e posibil să nu fie la fel de bun. Cel mai banal și cel mai ieftin model de mixer va face o treabă foarte bună.

    Pentru un aspect frumos al prăjiturii Malaga cu stafide și rom, ar fi ideal să aveți un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și un dui stelat cu care să faceți câte o rozetă de frișcă pe fiecare porție.

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Cum se păstrează

    Dacă aveți o sărbătoare în familie, puteți face prăjitura cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider, într-un recipient cu capac ca sa nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.

    În acest caz, e de preferat să împrospătați decorul, adică să presărați înainte de servire încă un praf de cacao proaspătă sau un pic de ciocolată rasă, iar moțurile de frișcă sau mascarpone să le faceți înainte de a duce prăjiturile la masă.

    Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom

    • Nu însiropați blaturile! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde ținuta. La frigider, blaturile vor trage din umiditatea cremei și se vor înmuia exact atât cât trebuie.
    • Pentru ca frișca să se bată foarte bine, țineți smântâna, castronul și telurile mixerului la frigider pentru cel puțin 4 ore.
    • Farmecul prăjiturii este aroma de rom din stafide. Asigurați-vă că le lăsați suficient timp la hidratat (cel puțin 1 oră) și că folosiți un rom sau o esență de rom cu aromă puternică.
    • Lăsați prăjitura la frigider minim 4 ore înainte de servire, de preferat de seara până dimineața.
    • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

    Rețete asemănătoare

    Dacă v-a plăcut rețeta prăjiturii Malaga cu stafide și rom, iată mai jos și alte prăjituri pe care le puteți încerca:

    • prăjitura chinezoaica
      Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • prajitura cu crema de ciocolata si nuci
      Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
    • Prăjitură Siret
      Prăjitura Siret cum numai la Galaţi o găseşti

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Prăjitura Malaga cu stafide și rom

    Prăjitura Malaga, pe cât de simplă, pe atât de bună și de aspectuoasă. Blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și stafide îmbibate în rom.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    la rece: 4 hours hours
    Timp total: 4 hours hours 45 minutes minutes
    Număr de porții: 10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    tavă cuptor aprox. 40x30 cm
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    blaturi de cacao - tavă de 30×40 cm

    • 5 ouă
    • 100 g zahăr tos
    • 90 g făină (tip 000)
    • 20 g cacao
    • 1 lingură ulei
    • 1 lingură extract de cafea
    • un praf de sare

    crema

    • 500 g mascarpone
    • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
    • 100 g zahăr pudră
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 90 g stafide
    • 40 ml rom (esență de rom)

    decor

    • cacao/ciocolată rasă/frișcă/mascarpone

    Instrucțiuni de preparare
     

    blaturi de cacao

    • Mixați ouăle cu zahărul tos și sarea până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Opriți mixerul, adăugați uleiul și extrasul de cafea și mixați din nou scurt, doar cât să le încorporați.
      mixam ouale cu zaharul
    • Peste crema de ouă cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați ușor, cu un tel de mână.
      incorporam faina si cacaoa
    • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați blatul la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
    • Lăsați blatul să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în două părți egale.
      taiem blatul in doua parti egale

    crema de mascarpone cu stafide și rom

    • Puneți stafidele la înmuiat pentru cel puțin o oră în apă călduță, cât să le cuprindă bine. Peste apă turnați romul.
      punem stafidele la inmuiat cu rom
    • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
      crema de mascarpone cu frisca si visine_mixare ingrediente
    • Scurgeți bine stafidele de apa în care au stat și adăugați-le peste cremă. Omogenizați.
    • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți trei sferturi din cantitatea de cremă obținută.
      Crema cu stafide si rom peste blat cu cacao
    • Peste cremă puneți al doilea blat și restul de cremă. Nivelați. Peste crema de deasupra presărați pudra de cacao sau ciocolată rasă, la alegere.
      pudram prajitura Malaga cu cacao
    • Opțional, decorați fiecare porție cu frișcă naturală sau cu puțină cremă de mascarpone păstrată înainte de a pune stafidele. Lăsați prăjitura la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
      Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Prăjitura Malaga cu stafide și rom
    Valori per porție
    Calorii
    556
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    42
    g
    65
    %
    Colesterol
     
    188
    mg
    63
    %
    Carbohidrați
     
    37
    g
    12
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    21
    g
    23
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    Vitamina A
     
    1427
    IU
    29
    %
    Calciu
     
    117
    mg
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.