Nu ştiu dacă m-aţi luat în serios când v-am spus să nu aruncaţi afinele din afinată că o să avem nevoie de ele! Dacă mi-aţi ascultat sfatul, uite că n-a trecut chiar aşa de mult de-atunci şi a venit timpul să le investim într-o prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine din afinată 🙂
Ce să vă spun, asta e o prăjitură foarte bună şi uşor de făcut, genul pentru care te complimentează lumea zicând că "e ca la cofetărie" şi tu nu ştii dacă asta e de bine sau de rău. Am mai păţit aşa 😀
Mod de preparare prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine din afinată
Avem aici un pandişpan cu cacao bine însiropat, glazurat cu ciocolată topită şi moţat generos cu frişcă naturală. Toţi banii la prăjitura asta îi fac afinele îmbătate în alcool. Ele sunt un fel de "cireaşa de pe tort" şi sunt prezente atât în blat, cât şi în frişcă. Ca să nu mai zic că am pus un pic de afinată şi în sirop.
Categoric, asta nu e o prajitură pentru copii, sau în orice caz nu pentru cei micuţi, dar pe părinţii lor îi va face foarte fericiţi. Pentru copii puteţi încerca o reţetă foarte asemănătoare: prăjitura însiropată cu frişcă şi glazură de ciocolată.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu frișcă, ciocolată și afine din afinată
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blatul - pentru o tavă de 30x25 cm
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 4 linguri de făina
- 1 lingură de cacao
- ½ linguriţă de pudră de vanilie
- 3 linguri de afine din afinată+1 lingură de făină
- un praf de sare
sirop
- 250 ml de apă
- 100 g zahăr
- 2 linguri de afinată (sau coniac, lichior, rom)
topping
- 100 g ciocolată (eu am folosit neagră)
- 1 lingură de ulei
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 60 g zahăr pudră
- 3 linguri de afine din afinată
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Pentru blat procedaţi ca pentru un pandişpan clasic: bateţi albuşurile cu un praf de sare, adăugaţi zahărul şi mixaţi din nou, apoi gălbenuşurile, iar la final încorporaţi făina cernută împreună cu pudra de cacao neagră. Adăugaţi şi afinele amestecate cu o lingură de faină. Coaceţi aprox. 40 de minute la 180 de grade. Am detaliat modul de preparare la reţeta de blat de tort cu cacao.
- Lăsaţi blatul să se răcească.
siropul
- Puneţi la fiert 250 ml de apă şi 100 g zahăr, până când zahărul este complet dizolvat, iar siropul începe să se lege.
- După ce siropul se răceşte adăugaţi afinata.
topping
- Îndreptaţi marginile blatului, apoi tăiaţi formele dorite şi însiropaţi generos cu siropul pregătit mai sus.
- Topiţi ciocolata la bain marie, apoi adăugaţi o linguriţă de ulei şi omogenizaţi.
- Turnaţi ciocolata topită peste blat, lăsând-o să curgă puţin şi pe margini.
- Daţi prăjiturile la rece să se întărească glazura.
- Între timp faceţi frişca din 400 ml de smântână şi 60 g zahăr pudră.
- Când frişca e bine bătută, adăugaţi afinele foarte bine scurse de lichid şi amestecaţi uşor.
- Decoraţi prăjiturile cu frişcă şi ciocolată topită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
mimiignates a zis
Foarte buna, arata ca o amandina- cu deosebirea ca aceea are si crema de unt cu cacao. Am o intrebare, unde gasesc un pos bun? Pentru ca am cumparat tot felul de accesorii pentru a decora cu frisca sau crema prajiturile, dar nu sunt bune de nimic.
Multumesc, o zi frumoasa.
Iuliana a zis
Buna Mimi,
Iti recomand Cofetarul Istet, are tot felul de chestii pentru bucatarit care se adreseaza profesionistilor. Adica poate ca sunt putin mai scumpe decat cele din magazine, dar sunt de calitate foarte buna. Uite pe pagina asta gasesti si duiuri si posuri http://www.cofetarulistet.ro/ustensile-si-accesorii-cofetarie Mai au folii de acetat, folii pentru trasfer de ciocolata care iti salveaza decorul pentru orice tort 😉 si multe, multe lucruri interesante pe care nu le gasesti in alta parte. Sper sa iti fie de folos si sa gasesti acolo tot ce cauti.
O zi frumoasa si tie!
mimiignatescu a zis
Buna Iuliana,
Multumesc frumos pentru informaatie, o sa studiez oferta lor. Tu ce fel de pos imi recomanzi? Intreb, pentru ca tu lucrezi cu ele frecvent, si stii ce este mai practic.Adica, nu foarte mare, ca eu fac torturi ocazional, dar si atunci trebuie sa am ceva potrivit si de calitate, pentru decorare.
Raman o admiratoare a blogului tau, ca scrii frumos, faci lucruri bune, frumos ornamentate si prezentate.
Apropos, de spiritul tau de a face lucruri inedite, am citit ca in Kazahstan, fac un ceai verde cu un graunte de cardamon, si cateva seminte de fenicul. De asemenea, in Iran, fac ceai verde cu feliute de lamaie sau portocale in el. Trebuie sa fie bun. In China, se face ceai de crizantema, un soi comestibil-foarte sanatos si aspectuos. Nu am gasit in Romania de cumparat, daca afli, sa imi spui si mie.
Toate cele bune,
Mihaela
Iuliana a zis
Eu am un pos de silicon de 45 cm, acesta: http://www.cofetarulistet.ro/ustensile-si-accesorii-cofetarie/posuri-decorare/pos-silicon-45-cm-spr045-detail
E suficient de mare sa ornezi un tort sau o tava de briose si iti ramane loc sa il si rasucesti sus ca sa poti lucra comod cu el. E drept ca uneori mi s-a mai intamplat si sa trebuiasca sa il umplu din nou, dar nu e o problema. E foarte rezistent, se spala usor.
Tot de la ei am luat o cupla dubla, adica la care poti atasa si duiuri mari si duiuri mijlocii, dar nu o mai vad acum pe stoc. Foarte utila si ea pentru ca duiul vine montat deasupra posului si in felul asta il poti schimba (daca sa zicem vrei sa schimbi modelul de ornat) fara sa golesti posul. Dar poti folosi posul si fara cupla, doar ca pui duiul in interior.
Referitor la ceaiuri, nu am vazut decat flori de iasomie uscate si boboci de trandafiri la pastaidevanilie.ro. Tot de la ei am luat si hibiscus si ceaiul ala care infloreste cand il pui in apa, adica asta: http://www.pastaidevanilie.ro/ceaiuri/134-floare-de-iasomie-si-ceai-verde.html
Am un prieten foarte priceput la mirodenii orientale, ceaiuri, etc, o sa il intreb pe el daca stie de ceaiul de crizantema, chiar sunt curioasa, mi-ar placea sa il incerc.
Numai bine si tie!
Geta a zis
Da arata ca la cofetarie si cu siguranta este si foarte buna. Nu am afine, am visine ce zici merita incercata ?
Iuliana a zis
Cred ca ai putea sa le tai bucatele si sa le dai drumul in blat, dar in frisca nu as pune. Una pusa in varf cred ca e de ajuns 🙂