Tort Medovik fin, cu decor simplu și elegant, perfect la orice sărbătoare. Rețeta este mai ieftină decât altele, are doar câteva ingrediente.
Am tot văzut tortul Medovik în rețelele sociale sau pe Pinterest. Mi-a plăcut simplitatea și eleganța lui. Între atâtea deserturi înzorzonate, lipsa oricărui decor specifică tortului Medovik m-a cucerit. Dar cumva, toate acestea, plus numărul mare al foilor care trebuiau coapte m-au intimidat și am tot amânat să îl fac.
Acum, după ce sunt deja la al 3-lea tort Medovik făcut în mai puțin de 6 luni nu pot decât să vă încurajez pe voi să nu mai amânați! Tortul acesta deosebit merită orice efort!
Cât de greu se face tortul Medovik?
Tortul acesta este de o finețe rară, este mai ieftin decât multe alte rețete de tort pentru că practic are doar câteva ingrediente simple. Și vă promit că în realitate este mult mai ușor de făcut decât pare din fotografii.
Foi cu miere
E drept că avem 10 foi subțiri de copt, dar aluatul nu pune nicio dificultate, foile se întind cu ușurință și fiecare foaie stă în cuptor doar 4-5 minute, timp în care întindem următoarea foaie și tot așa, într-o oră le-am terminat pe toate.
Bonus: puteți face foile cu ceva timp înainte de ziua în care aveți nevoie de tort. Foile coapte se păstrează excelent 2-3 zile într-o cămară sau balcon răcoros sau chiar 1-2 luni la congelator într-o caserolă cu capac etanș. Am testat cu succes ambele variante.
Umplutura
Cât despre umplutură, ceva mai simplu de atât nici nu există! Aproape că aș putea spune că la umplutură folosim un singur ingredient: smântâna care trebuie doar mixată, îndulcită și aromatizată după gust. Eu vă propun 3 variante de umplere, la alegere:
- doar cu frișcă naturală obținută din smântână (vezi aici rețeta în detaliu)
- cu smântână fermentată grasă (25% grăsime)
- jumătate frișcă, jumătate smântână grasă
Alegeți ce variantă credeți că vă surâde mai mult. E doar o chestiune de gust, căci altfel, modul de preparare este același. Personal, le-am încercat pe toate și votez cu ultima variantă care este de altfel și cea prezentată în rețeta de astăzi.
Cum decorăm un tort Medovik
Foarte simplu: aproape că nu îl decorăm!
Să vă explic: când coacem foile, păstrăm marginile deoparte, le măcinăm și cu pesmetul rezultat îmbrăcăm tortul pe toate părțile. Foarte minimalist, ieftin și elegant, nu-i așa? 😀
Ce arome folosim la acest tort?
Medovik este un desert simplu, cu puține ingrediente și puține arome și tocmai acesta este farmecul lui. Veți simți aroma delicată a foilor cu miere care se caramelizează ușor în cuptor, completată apoi de aroma lăptoasă a smântânii.
Cu toate că eu una tind de multe ori să exagerez cu aromele din mâncăruri (de unde și numele blogului :D), la acest tort aș zice că dimpotrivă, în afară de puțină vanilie naturală în cremă, orice altă aromă ar fi în plus și ar acoperi gustul fin al foilor.
Dar cum gusturile diferă și nu se discută, vă las mai jos câteva sugestii de arome pe care le puteți folosi. Mai ales dacă faceți acest tort pentru sărbătorile de iarnă, puteți vira aroma lui puțin spre turta dulce, ca să fiți în ton cu sezonul.
- în foi puteți adăuga: scorțișoară, cardamon, vanilie, coajă de lămâie sau portocale
- iar în cremă puteți adăuga: vanilie sau coajă rasă de citrice
Mod de preparare tort Medovik (scris și video)
Ca să vă conving că de fapt acest tort e foarte ușor de făcut și ca să fiu sigură că nu întâmpinați nicio dificultate, vă las mai jos varianta scrisă, pas cu pas a rețetei, iar la finalul ei veți găsi și varianta video postată pe canalul de YouTube, unde puteți vedea exact cum se face aluatul cu miere, cât de ușor se întind foile și cum se îmbracă tortul în pesmet.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort Medovik - tort rusesc cu miere și smântână
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru 10 foi cu diametrul de 20-21 cm
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 150 g miere
- 120 g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 2 ouă
- 550 g făină tip 000
- opțional în blat puteți adăuga: scorțișoară, coajă rasă de lămâie sau portocală, cardamon, etc.
pentru umplutură
- 400 ml smântână fermentată (acră) cu 25% grăsime
- 400 ml smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime
- 90 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
foile
- Puneți untul, mierea și zahărul să se topească într-un bol pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește complet.
- Dați bolul deoparte, adăugați o linguriță de bicarbonat și amestecați energic cu un tel de mână timp de 20-30 de secunde. Compoziția se deschide puțin la culoare și devine mai spumoasă.
- Adăugați sarea și ouăle pe rând, unul câte unul amestecând continuu cu telul.
- Cerneți făina într-un castron încăpător.
- Peste făină turnați amestecul de mai sus amestecând continuu cu o spatulă.
- Amestecați aluatul la început cu o lingură, până când se umezește toată făina.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și începeți să îl frământați.
- Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult!
- Cântăriți aluatul ca să știți cum să formați foi egale.
- Împărțiți aluatul în 10 bucăți de greutate egală.
- Modelați cele 10 bucăți de aluat în bile mici și le așezați pe o farfurie presărată cu făină.
- Acoperiți bilele de aluat cu folie alimentară ca să nu se usuce.
- Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat în foi de 1 mm grosime. Lucrați direct pe o hârtie de copt. Presărați puțină făină de câte ori simțiți că aluatul se lipește de sucitor.
- Din fiecare foaie de aluat decupați discuri de 20 sau 21 cm folosindu-vă de un capac sau o farfurie. Nu îndepărtați marginile! Înțepați aluatul din loc în loc cu dinții unei furculițe și trageți hârtia de copt în tavă.
- Coaceți foile la 200 de grade pentru 4-5 minute sau până când devin aurii. Îndepărtați marginile cât foile sunt încă calde. După ce se răcesc devin casante și se rup ușor. Păstrați marginile deoparte, le vom folosi la decor.
- Puneți foile unele peste altele și lăsați-le să se răcească. Le puteți păstra 2-3 zile înainte de umplere, într-un loc răcoros și uscat, acoperite cu un șervet.
crema
- Puneți smântâna pentru frișcă într-un bol și mixați cu un mixer de mână până când se întărește. Adăugați smântâna fermentată și mixați doar cât să le omogenizați.
- Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și extractul de vanilie și omogenizați din nou.
- Nu mixați prea mult! Trebuie să obțineți o cremă fină, pufoasă, fluidă, care formează valuri.
- Puneți la rece aprox. 150 g de cremă pentru decor. Restul de cremă o împărțiți egal pe fiecare foaie (aprox. 75-80 g de cremă pe fiecare foaie). Pe ultima foaie nu puneți cremă.
- Alternați straturile de foi și cremă și presați foarte ușor cu palmele pe ultima foaie ca să facă priză.
- Dacă aveți un inel metalic ajustabil, montați-l în jurul tortului. Dacă nu, acoperiți-l cu folie alimentară și dați tortul la rece pentru cel puțin 8 ore.
decor
- Mărunțiți marginile de aluat păstrate deoparte cu un chopper electric sau un robot. Trebuie să obțineți un pesmet fin.
- Îmbrăcați tortul în crema păstrată la frigider.
- Tapetați tortul de jur împrejur și deasupra cu pesmetul obținut din marginile de aluat.
- Tortul e gata de servit. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
cristina costa a zis
Buna ziua, aș avea o întrebare,vreau sa fac tortul Medovik după rețetă Dvs,dar în varianta de prăjitură ( foile sa aibă aproximativ dimensiunea 30/35 cm, cam 5-6 foi....sunt de ajuns cantitățile din rețetă sau trebuie sa le dublez sau cum ar trebui sa procedez? Va rog, daca mă puteți ajuta cu un sfat! Va mulțumesc anticipat!
P.S. Aveti rette minunate,am încercat destul de multe din rețetele Dvs și sunt minunate, ies garantat,recomand din toată inima!
Sarbatori binecuvântate alături de familia dvs!
Iuliana Sbîrnea a zis
Din cantitățile specificate vă ies cam 3 foi de 30x35 cm.
Dacă vreți 6 foi, ar trebui să dublați toate cantitățile.
Zenaida a zis
Cat de rece trebuie sa fie compoyitia cand adaugam bicarbonatul apoi ouale_
Iuliana a zis
Nu trebuie să se răcească. Puneți bicarbonatul imediat după ce dați castronul jos de la bain marie și amestecați.
Patrichi a zis
De unde cumparati smantana fermentata? Multumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Din orice magazin. Este smântâna acră, care se folosește la sarmale.
Laura a zis
Buna ziua, pentru un numar mai mare de foi,dublam cantitatea la ingrediente? De ex doresc un tort mai înalt,cu 20 de foi
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, dublați toate cantitățile.
corina a zis
Am printat,cu foto,categoric,fara nu are farmec.:)
Multumesc frumos!
Iuliana a zis
Bun! Mă bucur că s-a rezolvat! Spor la treabă!
Să îmi spuneți cum a ieșit tortul! 🙂
corina a zis
Am incercat sa printez,nu functioneaza??
Iuliana a zis
Am verificat acum, la mine funcționează. Mai mult, puteți bifa să renunțați la fotografii, ca să nu consumați prea mult toner.
Poate mai încercați încă o dată.
corina a zis
E bun,dar si frumos.Nu am mai facut foi cu miere si nici acest tort ,dar reteta asta o voi pune in practica,cantitatile zahar -miere mi se par mai rezonabile(as mai reduce putintel 😉 ).
Combinatia miere -smantana fermentata se potriveste de minune.
Iar acest tip de smantana face casa buna si cu nuca -in umpluturi dulci.
Iuliana a zis
Foile cu miere se lucrează foarte, foarte ușor, e o plăcere să întinzi tipul acesta de aluat.
Într-adevăr, după gust, zahărul din foi mai merge redus puțin. Eventual și din umplutură un pic, dacă vă place să se simtă mai bine gustul acrișor de smântână.
Îl fac și eu din nou de revelion, atât de mult ne-a plăcut!
imaginary coffee a zis
Mulțumesc pentru rețetă! Îmi poți spune, te rog, care este smântâna fermentată? Este cumva cea la cutie de pe raftul cu iaurturi, folosită, să zicem, pentru papanași?
Iuliana a zis
Da, da, este cea pe care o punem la sarmale 🙂