• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Torturi

    Tort Mimoza cu cremă de vanilie

    Publicat la 3 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Tort Mimoza - blat pufos umplut cu cremă delicioasă de vanilie, acoperit cu mici cuburi de pandișpan. Un desert ușor și delicat ca un buchet de mimoze 🙂

    Mi-a plăcut mult povestea acestui tort și abia așteptam luna martie să îl fac și eu. De ce luna martie? Pentru că acesta este un tort pe care italienii îl fac în mod tradițional de 8 martie, atunci când există obiceiul ca doamnelor să le fie oferite în dar buchețele delicate de mimoze.

    Tort Mimoza-sectiune

    De altfel, mimoza, ca plantă, a fost aleasă drept simbol al Asociației Femeilor Italiene, datorită florilor sale delicate și a faptului că înflorește la începutul lui martie în partea centrală a Italiei.

    Despre tortul Mimoza am citit aici că ar fi fost conceput de o femeie bucătar undeva prin anii '50, iar aspectul lui a fost adaptat în așa fel încât să semene cu florile galbene și pufoase de mimoză. V-am spus eu că are o poveste drăguță! 🙂

    Mimoza_floare
    Sursa foto: unsplash.com

    În ceea ce privește rețeta, am găsit multe și diferite. Unele rețete arată un tort cu 2-3 blaturi însiropate cu Limoncello și cremă între ele, altele arătau un blat "scobit" de miez și umplut cu cremă. Unele aveau cremă de lămâie, altele cremă de vanilie.

    Până la urmă mi-am zis că la tortul acesta simbolul este cel mai important, așa că l-am făcut după capul meu și nu pot decât să sper că a reușit să semene cu o mimoză 😀

    Tort Mimoza-intreg

    Cred că aș fi putut lucra mai mult la aspect, nu sunt foarte mulțumită, dar gustul fin al acestui tort salvează orice stângăcie.

    Soțul meu a zis că este ca un cremșnit doar că nu e crocant. Descrierea corectă cred că este aceasta: multă, multă cremă, învelită în "puf" de pandișpan. E minunat!

    Tort Mimoza-felie

    Mod de preparare tort Mimoza cu cremă de vanilie

    Partea cea mai dificilă a rețetei de tort Mimoza, este în același timp și cea mai amuzantă: scobitul blatului.

    Mi s-a părut mai distractiv să scobesc un blat de tort din pandișpan și să îl umplu cu multă cremă de vanilie, decât să fac un tort în straturi.

    Am tăiat de jur împrejurul blatului, lăsând pereți de groși cam de 2 cm, apoi am început să scot blatul și am lăsat și la bază tot cam 2 cm. Bucățile de blat îndepărtate le-am tăiat cubulețe cât de mici am reușit.

    Crema de vanilie cu frisca
    Cum se decupeaza blatul

    Am umplut blatul scobit cu crema de vanilie pregătită în prealabil. Am pus puțină cremă și pe laterale, apoi am presărat cuburile de pandișpan. Pe laterale le-am apăsat puțin cu palma ca să le ajut să se lipească. Am obținut un bulgăraș minunat și dulce.

    Se umple blatul cu crema de vanilie
    Se presara cuburi de pandispan

    Este un tort foarte simplu de făcut și foarte simpatic. Un simbol frumos al primăverii. Poate vreți să îl pregătiți și voi pentru cineva drag de 8 martie.

    Tort Mimoza-intreg

    Tort Mimoza cu cremă de vanilie

    3.67 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour
    Gătire: 30 minutes
    la rece: 4 hours
    Număr de porții: 8 porții

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    spatulă
    formă rotundă cu inel

    Ingrediente
     

    blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 20 cm

    • 4 ouă
    • 4 linguri de zahăr
    • 4 linguri făină tip 000
    • un praf de sare
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

    crema de vanilie cu frișcă

    • 350 ml lapte cu 3.5% grăsime
    • 4 gălbenușuri
    • 60 g făină
    • 100 g zahăr
    • 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
    • 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    Crema de vanilie

    • Puneți laptele la fiert.
    • Între timp mixați gălbenușurile cu zahărul și sarea până când se albesc și devin spumoase.
    • Adăugați făina și mixați scurt, doar până se încorporează în gălbenușuri, nu mai mult!
    • Turnați laptele fierbinte, puțin câte puțin peste compoziția de ouă, amestecând continuu.
    • Mutați amestecul din nou în oala în care ați fiert laptele și puneți-o la fiert la foc mic. Nu plecați de lângă ea pentru că se arde ușor. Amestecați continuu până când crema se îngroașă, semn că făina a fiert.
    • Crema trebuie lăsată să se răcească complet, într-un loc răcoros, de exemplu în balcon. Ca să nu prindă pojghiță, așezați deasupra o bucată de folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
    • Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă și amestecați-o cu crema de vanilie. Gustați și dacă o doriți mai dulce, puteți să mai adăugați putin zahăr pudră (nu tos!)

    blatul

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Fie puneți hârtie de copt, fie o tapetați cu unt și făină.
    • Separați albușurile de gălbenușuri.
    • Bateți albușurile spumă, cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
    • Turnați zahărul și mixați din nou, până când albușurile redevin ferme și își păstrează forma.
    • Adaugați gălbenușurile și coaja de lămâie, amestecați să se omogenizeze compoziția.
    • La final încorporați făina, amestecând cu o spatulă încet, de jos în sus.
    • Turnați compoziția în formă și dați blatul la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.
    • Lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să îl scobiți.
    • Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm.
    • Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot cam 2 cm grosime.
    • Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi foarte micuțe.
    • Umpleți blatul cu crema de vanilie, ungeți și lateralele pe exterior.
    • Presărați deasupra cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat în cubulețe de blat.
    • Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Tort Mimoza cu cremă de vanilie
    Valori per porție
    Calorii
    385
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    17
    g
    26
    %
    Colesterol
     
    293
    mg
    98
    %
    Carbohidrați
     
    48
    g
    16
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    30
    g
    33
    %
    Proteine
     
    10
    g
    20
    %
    Vitamina A
     
    788
    IU
    16
    %
    Calciu
     
    103
    mg
    10
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Tort Mimoza-sectiune
    « Omletă cu brânză și ceapă verde
    Mucenici moldovenești de post - sfințișori »

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
    • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu căpșuni

    Nou pe blog

    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
    • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.