• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Torturi

    Tort Mimoza cu cremă de vanilie

    Publicat la 3 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Tort Mimoza - blat pufos umplut cu cremă delicioasă de vanilie, acoperit cu mici cuburi de pandișpan. Un desert ușor și delicat ca un buchet de mimoze 🙂

    Mi-a plăcut mult povestea acestui tort și abia așteptam luna martie să îl fac și eu. De ce luna martie? Pentru că acesta este un tort pe care italienii îl fac în mod tradițional de 8 martie, atunci când există obiceiul ca doamnelor să le fie oferite în dar buchețele delicate de mimoze.

    Tort Mimoza-sectiune

    De altfel, mimoza, ca plantă, a fost aleasă drept simbol al Asociației Femeilor Italiene, datorită florilor sale delicate și a faptului că înflorește la începutul lui martie în partea centrală a Italiei.

    Despre tortul Mimoza am citit aici că ar fi fost conceput de o femeie bucătar undeva prin anii '50, iar aspectul lui a fost adaptat în așa fel încât să semene cu florile galbene și pufoase de mimoză. V-am spus eu că are o poveste drăguță! 🙂

    Mimoza_floare
    Sursa foto: unsplash.com

    În ceea ce privește rețeta, am găsit multe și diferite. Unele rețete arată un tort cu 2-3 blaturi însiropate cu Limoncello și cremă între ele, altele arătau un blat "scobit" de miez și umplut cu cremă. Unele aveau cremă de lămâie, altele cremă de vanilie.

    Până la urmă mi-am zis că la tortul acesta simbolul este cel mai important, așa că l-am făcut după capul meu și nu pot decât să sper că a reușit să semene cu o mimoză 😀

    Tort Mimoza-intreg

    Cred că aș fi putut lucra mai mult la aspect, nu sunt foarte mulțumită, dar gustul fin al acestui tort salvează orice stângăcie.

    Soțul meu a zis că este ca un cremșnit doar că nu e crocant. Descrierea corectă cred că este aceasta: multă, multă cremă, învelită în "puf" de pandișpan. E minunat!

    Tort Mimoza-felie

    Mod de preparare tort Mimoza cu cremă de vanilie

    Partea cea mai dificilă a rețetei de tort Mimoza, este în același timp și cea mai amuzantă: scobitul blatului.

    Mi s-a părut mai distractiv să scobesc un blat de tort din pandișpan și să îl umplu cu multă cremă de vanilie, decât să fac un tort în straturi.

    Am tăiat de jur împrejurul blatului, lăsând pereți de groși cam de 2 cm, apoi am început să scot blatul și am lăsat și la bază tot cam 2 cm. Bucățile de blat îndepărtate le-am tăiat cubulețe cât de mici am reușit.

    Crema de vanilie cu frisca
    Cum se decupeaza blatul

    Am umplut blatul scobit cu crema de vanilie pregătită în prealabil. Am pus puțină cremă și pe laterale, apoi am presărat cuburile de pandișpan. Pe laterale le-am apăsat puțin cu palma ca să le ajut să se lipească. Am obținut un bulgăraș minunat și dulce.

    Se umple blatul cu crema de vanilie
    Se presara cuburi de pandispan

    Este un tort foarte simplu de făcut și foarte simpatic. Un simbol frumos al primăverii. Poate vreți să îl pregătiți și voi pentru cineva drag de 8 martie.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tort Mimoza-intreg

    Tort Mimoza cu cremă de vanilie

    Tort Mimoza cu blat pufos și cremă delicioasă de vanilie. Un desert ușor și delicat ca un buchețel de mimoze.
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour hour
    Gătire: 30 minutes minutes
    la rece: 4 hours hours
    Număr de porții: 8 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    spatulă
    formă rotundă cu inel

    Ingrediente
     

    blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 20 cm

    • 4 ouă
    • 4 linguri de zahăr
    • 4 linguri făină tip 000
    • un praf de sare
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

    crema de vanilie cu frișcă

    • 350 ml lapte cu 3.5% grăsime
    • 4 gălbenușuri
    • 60 g făină
    • 100 g zahăr
    • 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
    • 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    Crema de vanilie

    • Puneți laptele la fiert.
    • Între timp mixați gălbenușurile cu zahărul și sarea până când se albesc și devin spumoase.
    • Adăugați făina și mixați scurt, doar până se încorporează în gălbenușuri, nu mai mult!
    • Turnați laptele fierbinte, puțin câte puțin peste compoziția de ouă, amestecând continuu.
    • Mutați amestecul din nou în oala în care ați fiert laptele și puneți-o la fiert la foc mic. Nu plecați de lângă ea pentru că se arde ușor. Amestecați continuu până când crema se îngroașă, semn că făina a fiert.
    • Crema trebuie lăsată să se răcească complet, într-un loc răcoros, de exemplu în balcon. Ca să nu prindă pojghiță, așezați deasupra o bucată de folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
    • Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă și amestecați-o cu crema de vanilie. Gustați și dacă o doriți mai dulce, puteți să mai adăugați putin zahăr pudră (nu tos!)

    blatul

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Fie puneți hârtie de copt, fie o tapetați cu unt și făină.
    • Separați albușurile de gălbenușuri.
    • Bateți albușurile spumă, cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
    • Turnați zahărul și mixați din nou, până când albușurile redevin ferme și își păstrează forma.
    • Adaugați gălbenușurile și coaja de lămâie, amestecați să se omogenizeze compoziția.
    • La final încorporați făina, amestecând cu o spatulă încet, de jos în sus.
    • Turnați compoziția în formă și dați blatul la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.
    • Lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să îl scobiți.
    • Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm.
    • Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot cam 2 cm grosime.
    • Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi foarte micuțe.
    • Umpleți blatul cu crema de vanilie, ungeți și lateralele pe exterior.
    • Presărați deasupra cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat în cubulețe de blat.
    • Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
    Valori nutriționale
    Tort Mimoza cu cremă de vanilie
    Valori per porție
    Calorii
    385
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    17
    g
    26
    %
    Colesterol
     
    293
    mg
    98
    %
    Carbohidrați
     
    48
    g
    16
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    30
    g
    33
    %
    Proteine
     
    10
    g
    20
    %
    Vitamina A
     
    788
    IU
    16
    %
    Calciu
     
    103
    mg
    10
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Tort Mimoza-sectiune

    Din aceeași categorie

    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
      Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
    • castron cu cremă pentru prajituri cu cafea ness si nuci
      Cremă cu nuci opărite și cafea (ness) - rețeta simplă cu mascarpone
    • sfaturi pentru deserturi reusite
      30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.