Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort Mimoza cu cremă de vanilie - desert delicat pentru 8 Martie

126 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 10 minute

Rețeta acestui Tort Mimoza este inspirată de tradiția italiană de a oferi mimoze doamnelor în ziua de 8 Martie, care marchează Ziua Internațională a Femeii. Este un desert delicat, cu blat pufos de pandișpan umplut cu o cremă fină de vanilie și decorat cu bucățele aurii de pandișpan, care imită aspectul florilor de mimoză.

tort Mimoza cu pandispan si crema de vanilie pe platou de servire
Mergi direct la:
  • Istoria tortului Mimoza
  • Ingrediente
  • Cum se face Tortul Mimoza - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Încearcă și alte rețete de tort
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Istoria tortului Mimoza

Tortul Mimoza (Torta mimosa) a fost creat în 1950 de către Adelmo Renzi , un cofetar italian din Rieti, oraș situat în centrul Italiei. Tortul a devenit celebru în 1962, când Renzi a participat la un concurs de patiserie la San Remo, în cadrul căruia Mimoza a câștigat premiul al doilea în ciuda simplitătii lui, în fața altor deserturi mai elaborate.

Rețeta originală de tort Mimoza folosită de Renzi, nu a fost niciodată dezvăluită, astfel că în prezent există mai multe rețete, unele au cremă de lămâie, altele cremă de vanilie, dar cel mai important rămâne aspectul-simbol al acestui desert deosebit.

felie de tort Mimoza pe farfurie

Ingrediente

ingrediente listate cu etichete pentru crema de vanilie cu frisca pentru tortul Mimoza

Pentru crema de vanilie cu frișcă

  • 500 ml lapte (3.5% grăsime) – baza cremei, pentru o textură fină
  • 6 gălbenușuri – oferă cremozitate și culoare
  • 60 g amidon de porumb – pentru a îngroșa crema fără făină
  • 150 g zahăr – îndulcește crema
  • un praf de sare – echilibrează gustul dulce
  • 2 lingurițe extract de vanilie – esențial pentru o aromă plăcută
  • 200 ml smântână pentru frișcă (32% grăsime) – adaugă lejeritate cremei
ingrediente listate cu etichete blat pufos de pandispan pentru tort Mimoza

Pentru blatul de pandișpan (diametru 21 cm)

  • 6 ouă – pentru un blat aerat și pufos
  • 100 g zahăr – adaugă dulceață și ajută la textura pufoasă
  • 16 g zahăr vanilat Bourbon – pentru o aromă mai intensă
  • 150 g făină tip 000 – nu folosiți făină integrală, afectează textura
  • 30 ml ulei de floarea-soarelui – ajută la menținerea umidității
  • un praf de sare – potențează aromele

Cum se face Tortul Mimoza - rețeta video detaliată

💡 Vedeți în videoclipul de mai jos cum se scobește blatul și cum se decorează tortul pentru un aspect perfect! Nu uitați să vă abonați la canal pentru mai multe rețete delicioase! 👉 Abonează-te aici!

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

1. Prepararea cremei de vanilie

amesteca de galbenusuri, lapte si amidon pentru prepararea cremei de vanilie

1. Într-un vas amestecați gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și 150 ml de lapte (din cel cântărit pentru cremă).

fierbere crema de vanilie pentru umplerea tortului Mimoza

2. Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri, apoi puneți cratița pe foc mediu-mic și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.

racire crema de vanilie acoperita cu folie alimentara

3. Luați vasul de pe foc, adăugați extractul de vanilie și amestecați să se încorporeze. Lăsați crema să se răcească, acoperită cu folie alimentară.

crema de vanilie racita incorporata in frisca batuta

4. Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă, apoi adăugați cremă de vanilie puțin câte puțin mixând continuu până o încorporați pe toată.

2. Prepararea blatului de pandișpan - tavă de 21 cm

albusuri batute spuma cu zahar pentru blat de pandispan pufos - reteta tort Mimoza

5. Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Apoi adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.

galbenusuri si ulei incorporate in spuma de albusuri pentru balt de tort Mimoza

6. Adăugați gălbenuşurile și uleiul în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.

faiana incorporata cu telul de mana pentru un pandispan pufos

7. Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!

coacere blat de tort Mimoza

8. Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180 de grade pentru aprox. 30 de de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

3. Cum se decorează tortul Mimoza

cums e scobeste blatul de tort la 2 cm pentru montarea tortului

9. Blatul trebuie să fie răcit complet când îl taiați! Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm. Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot 2 cm grosime.

pandispan pufos taiat cuburi mici pentru decorul tortului Mimoza

10. Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi mici de 1 cm.

Tort Mimoza pentru 8 martie - blat scobit umplut cu crema de vanilie si frisca

11. Umpleți blatul cu crema de vanilie cu frișcă. Ungeți și lateralele blatului, pe exterior.

cum se decoreaza un tort Mimoza cu cuburi de pandispan pufos

12. Deasupra presărați cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat complet în cubulețe de blat. Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.

Cum se păstrează

  • Păstrați tortul Mimoza la frigider, timp de 2-3 zile, acoperit ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.
  • Nu vă recomand să îl congelați deoarece frișca și crema își schimbă textura.

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Lăsați blatul să se răcească foarte bine, eventual îl puteți face cu o zi înainte. Va fi mai ușor de scobit și de tăiat miezul cubulețe frumoase.
  • La cremă, folosiți un extract sau o pastă de vanilie naturală, pentru cea mai fină aromă.
  • Adăugați vanilia la final, după ce fierbeți crema și o dați jos de pe foc, nu înainte.
  • Ca să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece, cât mai larg.
  • Ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, la fel și castronul și telurile de la mixer.
Tort Mimoza din care s-a taiat o felie prezentat pe platou alb

Întrebări frecvente

Pot face tortul cu o zi înainte?

Da, e chiar mai bun după ce stă la rece peste noapte.

Ce altă cremă pot folosi la tortul Mimoza

Sigur! Puteți folosi: frișcă simplă sau frișcă combinată cu mascarpone, cremă de ciocolată albă sau o cremă de lămâie. Acestea ar merge foarte bine și ar păstra aspectul specific.

Trebuie să însiropez blatul?

Nu este nevoie, blatul de pandișpan se va înmuia suficient în contact cu crema, dar pentru un gust mai intens puteți folosi un sirop de vanilie sau Limoncello.

Blatul meu s-a lăsat după coacere. Ce am greșit?

Cel mai probabil ați deschis cuptorul prea devreme sau nu ați bătut suficient albușurile. Dar chiar dacă s-a lăsat, îl puteți folosi la acest tort.

Încearcă și alte rețete de tort

Dacă ți-a plăcut rețeta mea de Tort Mimoza, îți recomand să încerci și alte rețete ușoare de tort. Iată ce mai găsești pe blog:

  • Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
    Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
  • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
  • Tort Tiramisu rețeta clasică
    Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tort Mimoza cu pandispan si crema de vanilie pe platou de servire

Tort Mimoza cu cremă de vanilie - desert delicat pentru 8 Martie

Tort Mimoza cu cremă de vanilie, desert italian pufos și delicat, perfect pentru 8 Martie. Blat aerat, cremă fină și un decor spectaculos!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 30 minutes minutes
la rece: 4 hours hours
Număr de porții: 8 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă
formă rotundă cu inel

Ingrediente
 

crema de vanilie cu frișcă

  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 6 gălbenușuri
  • 60 g amidon de porumb
  • 150 g zahăr
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)

blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 21 cm

  • 6 ouă
  • 100 g zahăr
  • 16 g zahăr vanilat Bourbon
  • 150 g făină tip 000
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

crema de vanilie cu frișcă

  • Într-un vas amestecați gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și 150 ml de lapte (din cel cântărit pentru cremă).
    amesteca de galbenusuri, lapte si amidon pentru prepararea cremei de vanilie
  • Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri, apoi puneți cratița pe foc mediu-mic și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.
    fierbere crema de vanilie
  • Luați vasul de pe foc, adăugați extractul de vanilie și amestecați să se încorporeze. Lăsați crema să se răcească, acoperită cu folie alimentară.
    racire crema de vanilie acoperita cu folie alimentara
  • Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă, apoi adăugați cremă de vanilie puțin câte puțin mixând continuu până o încorporați pe toată.
    crema de vanilie racita incorporata in frisca batuta

blat pufos de pandișpan

  • Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Apoi adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
    albusuri batute spuma cu zahar pentru blat de pandispan pufos - reteta tort Mimoza
  • Adăugați gălbenuşurile și uleiul în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
    galbenusuri si ulei incorporate in spuma de albusuri pentru balt de tort Mimoza
  • Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
    faiana incorporata cu telul de mana pentru un pandispan pufos
  • Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180 de grade pentru aprox. 30 de de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
    coacere blat de tort Mimoza

cum se decorează tortul Mimoza

  • Blatul trebuie să fie răcit complet când îl taiați! Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm. Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot 2 cm grosime.
    cums e scobeste blatul de tort la 2 cm pentru montarea tortului
  • Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi mici de 1 cm.
    pandispan pufos taiat cuburi mici pentru decorul tortului Mimoza
  • Umpleți blatul cu crema de vanilie cu frișcă. Ungeți și lateralele blatului, pe exterior.
    Tort Mimoza pentru 8 martie - blat scobit umplut cu crema de vanilie si frisca
  • Deasupra presărați cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat complet în cubulețe de blat. Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
    cum se decoreaza un tort Mimoza cu cuburi de pandispan pufos

Bine de știut:

  • Lăsați blatul să se răcească foarte bine, eventual îl puteți face cu o zi înainte. Va fi mai ușor de scobit și de tăiat miezul cubulețe frumoase.
  • La cremă, folosiți un extract sau o pastă de vanilie naturală, pentru cea mai fină aromă.
  • Adăugați vanilia la final, după ce fierbeți crema și o dați jos de pe foc, nu înainte.
  • Ca să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece, cât mai larg.
  • Ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, la fel și castronul și telurile de la mixer.
Valori nutriționale
Tort Mimoza cu cremă de vanilie - desert delicat pentru 8 Martie
Valori per porție
Calorii
471
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
22
g
34
%
Colesterol
 
305
mg
102
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
37
g
41
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
847
IU
17
%
Calciu
 
135
mg
14
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Acest tort Mimoza este un desert foarte simplu de făcut și foarte simpatic. Un simbol frumos al primăverii. Sper să îl pregătiți și voi pentru cineva drag de 8 martie și vă aștept în comentarii să îmi spuneți cum a ieșit.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
126 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.