Timp estimat pentru citit: 11 minute
Poate cunoașteți această prăjitură cu mac sub denumirea de linzer cu mac. Are un strat gros de umplutură delicioasă și aromată din semințe măcinate de mac și un aluat atât de fraged, încât se topește în gură! Un desert extraordinar de bun!
Cine ar fi crezut că umplutura de mac măcinat poate fi atât de bună și în prăjituri, nu doar în cozonaci!
Acest linzer cu mac este dovada că o prajitură nu are niciodată prea multă cremă, mai ales dacă vorbim despre o cremă delicioasă, care combină aroma unică a semințelor măcinate de mac cu cea a cojilor confiate de portocale și a unui rom bun!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru aluatul fraged și pentru crema de mac.
ingrediente pentru aluat fraged cu unt sau untură
- făină - de patiserie, tip 000
- unt - cu 82% grăsime
- zahar pudră - folosim zahăr pudră pentru că se dizolvă mai repede în aluatul gras
- zahăr vanilat
- praf de copt - îl folosim pentru aerarea aluatului. Îl puteți omite, dar aluatul va fi mai dens, mai greu.
- gălbenușuri - la aluat folosim doar gălbenușurile pentru că avem nevoie de grăsimi care să facă aluatul fraged
- iaurt
- coajă rasă de citrice - coji de lămâie sau portocală, pentru aromă
- sare
ingrediente pentru crema de mac
- semințe de mac - măcinate cu o râșniță, pentru a-și elibera aroma specifică
- zahăr
- unt - care să dea cremozitate și frăgezime umpluturii
- lapte - fierbinte, în care vom opări semințele de mac
- făină - leagă umplutura, îi oferă structură și stabilitate
- zahăr vanilat
- albușuri - bătute spumă, ca la bezele
- coaja rasă de la o lămâie
- coajă confiată de portocale - taiată mărunt, aduce textură și aromă în crema de mac
- stafide - hidratate în prealabil
- rom - eu folosesc rom veritabil, Stroh 40. Puteți înlocui cu o cantitate mai mică de esență de rom.
- praf de copt - aerează crema
- sare
în plus, pentru uns deasupra
- gălbenuș de ou
- lapte
- zahăr tos
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem prăjitură cu mac și aluat fraged - rețeta pas cu pas
Pentru această prăjitură cu cremă de mac sau Linzer cu mac, cum mai este numită, vom face un aluat fraged cu unt sau untură, din care va vom face baza prăjituriii și grilajul de deasupra.
Acest tip de aluat nu trebuie framântat prea mult, ci doar până când nu mai avem faină uscată și reușim să formăm o bilă de aluat. Frământarea în exces duce la dezvolarea glutenului din făină și face aluatul să devină dur și cauciucat.
Ca orice aluat fraged, care conține multe grăsimi are nevoie de repaus la frigider după frământare, timp necesar pentru ca grăsimile (untul sau untura) să se întărească.
1. Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați doar până când obțineți o bilă de aluat moale.
2. Împărțiți aluatul astfel: ⅔ pentru foaia de jos și ⅓ pentru grilajul de deasupra. Fiecare bucată de aluat o ambalați în folie alimentară și le dați pe amândouă la frigider pentru ~30 de minute, timp în care vă ocupați de umplutură.
3. Măcinați macul cu o râșniță. Dacă vreți o textură mai interesantă, ușor crocantă, păstrați 1-2 linguri de mac nemăcinat și le adaugați în umplutură.
4. Puneți laptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și macul. Fierbeți până când simțiți la mână că s-a îngroșat.
5. Stingeți focul și adăugați untul. Amestecați până când untul se topește, apoi lăsați crema de mac să se răcească.
6. După răcire, amestecați macul cu restul de ingrediente: făina, praful de copt, cojile de citrice, romul și stafidele hidratate în prealabil.
7. Bateți albușurile spumă și le încorporați cu o spatulă în amestecul de mac pregătit.
8. Scoateți de la frigider bucata mai mare de aluat și o întindeți cu sucitorul la dimensiunea tăvii. O așezați în tavă peste hârtia de copt.
9. Turnați umplutura de mac și nivelați.
10. Scoateți și cealaltă bucată de aluat din frigider și o întindeți într-o foaie de aprox. 2 mm grosime. Tăiați fâșii de ~ 2 cm lățime și le așezați pe diagonală peste umplutura de mac.
11. Cu o pensulă, ungeți fâșiile cu gălbenușul de ou subțiat cu o lingură de lapte. Presărați deaspra zahăr tos.
12. Coaceți prăjitura la 170 de grade Celsius pentru 35-40 de minute sau până când vedeți că aluatul se desprinde de tavă și deasupra e frumos rumenită. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.
Ce puteți înlocui în rețetă
Pentru mine această prăjitură cu mac este perfectă în varianta prezentată. Are raportul potrivit între blat și umplutură, este echilibrat de dulce iar aromele se întrepătrund minunat, fără să domine.
Dar cum gusturile diferă și există mereu tentația de a adapta rețetele în funcție de ceea ce avem în casă pe moment, vă las mai jos câteva sugestii de înlocuire a ingredientelor din rețetă:
- semințe de mac - dacă nu le aveți sau nu vă plac, puteți face un desert foarte bun cu umplutură simplă de gem ca la prăjitura Figaro sau cu umplutură cu gem, albușuri și miez de nucă ca la prăjitura cu gem și aluat răzuit. O altă idee ar fi să înlocuiți o parte din mac cu miez de nucă măcinat.
- unt - în aluat îl puteți înlocui cu untură în proporție de 80%. Adică în loc de 150 g de unt, folosiți 120 g untură. Veți obține un aluat foarte fraged, dar pierdeți aroma minunată de unt. Nu vă recomand să înlocuiți untul din umplutură.
- iaurt - îl puteți înlocui cu smântână fermentată (acră) mai slabă
- coji confiate de portocale - după mine sunt inegalabile, pentru că aroma lor se intensifică prin fierbere în sirop și aduc o textură plăcută în orice umplutură. Nu se fac greu, dar dacă nu le aveți, le puteți înlocui cu coajă rasă de portocală sau le puteți cumpăra online.
- stafidele - le puteți omite dacă nu le aveți sau nu vă plac.
Cum se păstrează
După răcire, prăjitura cu mac se păstrează foarte bine 2-3 zile la temperatura camerei. Dacă o faceți mai devreme pentru o sărbătoare și vreți să o păstrați mai mult timp, puneți-o în cutii de carton și păstrați-o în cămară. Se va menține fragedă și bună chiar și mai mult de o săptămână.
De asemenea, ar fi o idee bună să o congelați, așezată în caserole cu capac sau în pungi mai groase, ca nu cumva sa prindă miros de la alte alimente din congelator. O puteți păstra astfel pâna la 3-4 luni.
Când vreți să o serviți, o scoateți din congelator cu o seară înainte și o lăsați să se dezghețe lent, la temperatura camerei (scoasă din pungă sau din caserolă).
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe sau ajutați-vă de o racletă de plastic.
- Dacă nu vreți să faceți un grilaj deasupra, puteți împărți aluatul în 2 părți egale și să întindeți 2 foi mai subțiri. Una o așezați la baza tăvii, iar pe cealaltă peste umplutură. Foaia de deasupra o înțepați cu o furculiță înainte de coacere ca să nu se umfle și pentru ca umplutura de mac să poată respira în cuptor.
- De asemenea, aluatul pentru grilaj, îl puteți băga la congelator, nu la frigider. În acest fel se va întări mai mult și îl puteți da pe răzătoare în loc să îl întindeți și să îl tăiați fâșii pentru grilaj.
- Nu lăsati aluatul la frigider mai mult de 30 de minute. Untul se va întâri prea mult, aluatul va fi greu de întins și va crăpa. Dacă totuși l-ați ținut mai mult și a devenit prea tare, frământați-l puțin cu mâinile înainte de a-l întinde cu sucitorul.
- Înainte să scoateți prăjitura din cuptor ridicați ușor un colț și uitați-vă să vă asigurați că blatul de unt este bine copt și dedesubt.
- Nu lăsați prăjitura prea mult în cuptor pentru că umplutura se va usca prea tare.
- Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Întrebări frecvente
Aluatul va ieși fraged și cu margarină. Dar eu vă recomand să folosiți, totuși unt sau untură.
Da, aluatul se poate face dinainte și păstra la frigider, ambalat în folie alimentară. Când vreți să îl întindeți, îl scoateți cu 15 minute înainte pe blatul de lucru, altfel untul va fi prea tare și aluatul greu de întins.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu mac și aluat fraged cu unt sau untură
Rețeta Video
Ingrediente
pentru aluat - tava 30x25 cm
- 400 g făină ( tip 000)
- 150 g unt cu 82% grăsime (sau 120 g untură)
- 30 g zahar pudră
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 10 g praf de copt (1 pliculeț)
- 2 gălbenușuri
- 150 g iaurt
- 1 lingură coajă rasă de citrice (lămâie sau portocală)
- un praf de sare
umplutura
- 250 g semințe de mac (măcinate)
- 100 g zahăr
- 50 g unt
- 250 ml lapte
- 100 g făină
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 3 albușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- 30 g coajă confiată de portocale
- 60 g stafide (hidratate în rom timp de 1 oră)
- 30 ml rom
- 1 linguriță rasă praf de copt
- un praf de sare
deasupra
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte
- 1 lingură zahăr tos
Instrucțiuni de preparare
aluatul - tava 30x25 cm
- Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați doar până când obțineți o bilă de aluat moale.
- Împărțiți aluatul astfel: ⅔ pentru foaia de jos și ⅓ pentru grilajul de deasupra. Fiecare bucată de aluat o ambalați în folie alimentară și le dați pe amândouă la frigider pentru ~30 de minute, timp în care vă ocupați de umplutură.
cremă de mac
- Măcinați macul cu o râșniță. Dacă vreți o textură mai interesantă, ușor crocantă, păstrați 1-2 linguri de mac nemăcinat și le adaugați în umplutură.
- Puneți laptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și macul. Fierbeți până când simțiți la mână că s-a îngroșat.
- Stingeți focul și adăugați untul. Amestecați până când untul se topește, apoi lăsați crema de mac să se răcească.
- După răcire, amestecați macul cu restul de ingrediente: făina, praful de copt, cojile de citrice, romul și stafidele hidratate în prealabil.
- Bateți albușurile spumă și le încorporați cu o spatulă în amestecul de mac pregătit.
montare și coacere
- Scoateți de la frigider bucata mai mare de aluat și o întindeți cu sucitorul la dimensiunea tăvii. O așezați în tavă peste hârtia de copt.
- Turnați umplutura de mac și nivelați.
- Scoateți și cealaltă bucată de aluat din frigider și o întindeți într-o foaie de aprox. 2 mm grosime. Tăiați fâșii de ~ 2 cm lățime și le așezați pe diagonală peste umplutura de mac.
- Cu o pensulă, ungeți fâșiile cu gălbenușul de ou subțiat cu o lingură de lapte. Presărați deaspra zahăr tos.
- Coaceți prăjitura la 170 de grade Celsius pentru 35-40 de minute sau până când vedeți că aluatul se desprinde de tavă și deasupra e frumos rumenită. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.
Bine de știut:
- Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe sau ajutați-vă de o racletă de plastic.
- Dacă nu vreți să faceți un grilaj deasupra, puteți împărți aluatul în 2 părți egale și să întindeți 2 foi mai subțiri. Una o așezați la baza tăvii, iar pe cealaltă peste umplutură. Foaia de deasupra o înțepați cu o furculiță înainte de coacere ca să nu se umfle și pentru ca umplutura de mac să poată respira în cuptor.
- De asemenea, aluatul pentru grilaj, îl puteți băga la congelator, nu la frigider. În acest fel se va întări mai mult și îl puteți da pe răzătoare în loc să îl întindeți și să îl tăiați fâșii pentru grilaj.
- Nu lăsati aluatul la frigider mai mult de 30 de minute. Untul se va întâri prea mult, aluatul va fi greu de întins și va crăpa. Dacă totuși l-ați ținut mai mult și a devenit prea tare, frământați-l puțin cu mâinile înainte de a-l întinde cu sucitorul.
- Înainte să scoateți prăjitura din cuptor ridicați ușor un colț și uitați-vă să vă asigurați că blatul de unt este bine copt și dedesubt.
- Nu lăsați prăjitura prea mult în cuptor pentru că umplutura se va usca prea tare.
- Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu