Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Conserve

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

Publicat la 24 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

53 shares

Congelatorul meu se umple încet, încet cu tot felul de fructe şi legume pentru iarnă. V-am mai spus eu că ăsta e modul meu preferat de conservare. Locuind la bloc, nu am prea mult spaţiu pentru depozitarea conservelor într-un loc răcoros , aşa că metoda congelării mi se potriveşte mai bine.

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

Anul ăsta am decis să fac totuşi câteva sticle cu zarzavat pentru ciorbe, cu gândul în special la serile de iarnă când ajung târziu acasă, sunt obosită şi afară e deja întuneric, iar cheful meu de gătit lipseşte cu desăvârşire. Atunci nişte zarzavat din ăsta prefiert, care să conţină toate legumele posibile, mă salvează de minune. Doar îi dau drumul în apă, eventual mai pun doar un cartof tăiat cubuleţe dacă am chef, sau adaug fidea, tăieţei rapizi la minut sau orez, o las să dea 2-3 clocote şi în 15 minute ciorba mea cu gust de vară va fi gata 😉

Reţeta o ştiu tot de la sora mamei, cea care m-a învăţat şi cum să pun dovleceii pentru iarnă la borcan. E puţin mai laborioasă decât alte reţete de conserve, dar find o reţetă specială pentru serile de avarie, are avantajul că o voi putea folosi imediat, legumele din sticlă fiind fierte deja. Deci chiar dacă investesc puţin mai mult timp acum, îl voi salva la iarnă 😉

Mod de preparare zarzavat pentru ciorbe la sticlă

La reţeta asta nu am cantităţi exacte, dar cu siguranţă vă veţi descurca de minune dacă urmaţi explicatiile, chiar dacă veţi folosi alte legume şi proporţii pe gustul vostru.

Eu am folosit toate legumele de vară pe care le-am avut la îndemână, în proporţii de bun-simţ, ca să zic aşa. Adică predomină roşiile, pe locul doi ar fi la egalitate ardeiul gras şi morcovul, apoi urmează dovleceii şi fasolea verde, iar la final vine leuşteanul, cel aromat. Sare am pus după gust, nu la fel de multă ca la murături. Să zicem cam o jumătate de linguriţă foarte rasă de sare grunjoasă la un kilogram de legume. Amestecul care rezultă poate fi pus într-un castron şi mâncat ca o salată, atât de bun este şi cu gust echilibrat, nu prea sărat

Am tocat toate legumele cubuleţe mici, mai ales că urma să le pun în sticle cu gât îngust, deci m-am asigurat că sunt suficient de mici ca dimensiuni şi că vor curge prin gâtul pâlniei. Le-am pus la fiert împreună cu sarea şi le-am lăsat la foc mic, amestecând din când în când până când toate au fost fierte.

Am lăsat zarzavatul să se răcorească puţin, apoi l-am turnat în sticlele sterilizate în prealabil, le-am capsat şi le-am pus la fiert într-o oală înaltă cu apă cât să le ajungă până aproape de gât. Le-am fiert în jur de 45 de minute şi le-am lăsat să se răcească în apa în care au fiert.

Voi puteţi folosi borcane şi atunci nu veţi mai avea problema mărimii cuburilor de legume. Procedura e aceeşi.

Am o obsesie cu etichetele. Etichetez orice sticlă, borcan sau pungă ca să fiu sigură că oricine pune mâna pe ceva, ştie exact ce e în interior. Mi s-a întâmplat de multe ori în trecut să încurc pungile cu vinete congelate cu cele care conţineau ardei copţi, sau sarea de lămâie cu zahărul, busuiocul uscat cu cimbrul uscat şi tot aşa. De atunci m-am învăţat minte şi  am mereu într-un sertar din bucătărie un pix şi un set de etichete autoadezive care abia aşteaptă să fie folosite. Etichetele le cumpăr din piaţă, de la standurile care vând caserole, pungi fel de fel, hârtie de copt, de împachetat, etc.

Aşa că nu au scăpat de lipit etichete nici sticlele mele cu zarzavaturi pentru ciorbele cu gust de vară pe care le voi face la iarnă 🙂 Ca să fie un pic rustice şi fotogenice, le-am pus câte un medalion din cânepă. Ce-i drept, în felul ăsta parcă şi raftul din cămară care le găzduieşte arată mai frumuşel.

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

Zarzavat pentru ciorbe la sticlă

Vă doresc spor la preparat zarzavat pentru ciorbe la sticlă. Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
53 shares

Comentarii

  1. viorical a zis

    septembrie 15, 2016 at 9:56 am

    foarte interesant acest zarzavat, cred ca am sa-l incerc si eu, mai intai in cantitati mici, sa vad ce iese. Am insa o intrebare, rosiile trebuiesc decojite? Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 15, 2016 at 10:03 am

      Nu e neaparat, eu nu le-am decojit. Fiind vorba de ciorbe, nu ne deranjeaza sa mai gasim si bucatele de rosii cu coaja in farfurie. Dar desigur ca nu e gresit daca vrei sa le decojesti.

      Răspunde
      • viorical a zis

        septembrie 15, 2016 at 10:07 am

        nu le voi decoji nici eu, mai ales ca in timpul decojirii se sfarma bucatile de rosii. Voi incerca varianta simpla si rapida. Zi frumoasa!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          septembrie 15, 2016 at 10:09 am

          Sper sa-ti placa. Sunt nepretuite la iarna. Zi frumoasa si tie, Viorica!

          Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.