Rețeta simplă și rapidă de pastă de măsline. Un aperitiv delicios, gata în doar 5 minute și pentru care avem nevoie de doar câteva ingrediente.
Azi am pentru voi o rețetă pe care eu o fac foarte des mai ales în posturile ortodoxe de peste an, dar care cu siguranță va fi și pe placul celor care au un stil de viață vegan sau vegetarian: pastă de măsline.
Mai simplu de atât nu se poate! Mai ieftin şi mai uşor, iarăşi nu se poate. Aproape că nu-ţi vine să crezi cât e de bună pasta de măsline ştiind că se face din doar 3-4 ingrediente atât de banale. De fapt, dacă e să mă gândesc mai bine avem un singur ingredient de bază: măslinele, restul sunt condimente, adăugate după gustul fiecăruia 🙂
Ce fel de măsline folosim?
Eu am încercat de-a lungul timpului mai toate soiurile de măsline pe care le-am găsit: negre, Kalamata, verzi, naturale, etc. Uneori am făcut și combinații, de exemplu jumătate negre, jumătate verzi.
Deși preferatele noastre sunt măslinele Kalamata, totuși, pentru pasta de măsline m-am oprit doar la cele negre. Le cumpăr din piață, acolo unde se vând măsline vrac. Sunt fără sâmburi și rezonabil de sărate.
Din punctul meu de vedere, măslinele verzi sau cele Kalamata au un gust mult prea intens pentru pasta asta și de obicei sunt mult prea sărate.
Dar până la urmă, totul ține de gustul fiecăruia. Cred că merită să faceți câteva încercări, cu cantități mici, de exemplu 100 de grame, și să vă decideți apoi care vă plac mai mult.
Chiar dacă veți cumpăra măsline fără sâmburi, e foarte important ca înainte să le puneți în chopper să le verificați. Mie mi s-a întâmplat să rămână un sâmbure ascuns și să îmi strice lamele chopperului.
Cum păstrăm și cum servim pasta tartinabilă de măsline
Eu de obicei fac pastă din 300 g de măsline, ceea ce e suficient pentru 4 porții (sau în cazul nostru: 2 mese pentru 2 persoane).
O păstrez într-un borcan cu capac ca să nu miroasă a usturoi în tot frigiderul.
O servim pe felii de pâine prăjită, cu turte la tigaie (vezi aici o rețetă) sau pe rondele de orez expandat. Dacă sunt într-o perioadă de deficit caloric, când vreau să elimin pâinea, atunci întind pasta de măsline pe felii de ardei gras.
Veți găsi valorile nutriționale ale pastei de măsline mai jos, la finalul rețetei. Tot acolo găsiți și varianta video 😉
Dacă v-a plăcut rețeta pastei de măsline de astăzi, vă las mai jos și alte idei de paste tartinabile 100% naturale, delicioase și ușor de făcut:
- pastă de morocov cu usturoi copt
- pastă de macrou afumat
- hummus cu roșii uscate și busuioc
- guacamole - rețetă video
Mod de preparare pastă de măsline
Modul de preparare pentru rețeta aceasta e tot ce poate fi mai simplu pe lume: pur și simplu se pun toate ingredientele în chopper, se mărunțesc și gata toată treaba. Doar v-am spus că în 5 minute e gata masa! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g măsline negre fără sâmburi
- 1-2 căţei de usturoi
- aprox. 20 ml ulei de măsline
- câteva frunze de pătrunjel proaspăt
- piper proaspăt măcinat, după gust
- sare, după gust (eu nu pun, măslinele sunt deja sărate)
Instrucțiuni de preparare
- Verificați mai întâi ca măslinele să nu aibă vreun sâmbure uitat care să vă strice lamele chopperului.
- Puneți măslinele în chopper și lăsați-l să le mărunțească foarte bine. Dacă e nevoie, opriți aparatul, curățați pereții vasului cu o spatulă și apoi mixați din nou.
- Puneți usturoiul, piperul, pătrunjelul și uleiul de măsline și mixați până aveți o pastă fină și omogenă.
- Pasta de măsline se servește pe felii de pâine prăjită sau rondele de orez expandat.
- Păstrați pasta de măsline la frigider, într-un borcan cu capac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
vavaly a zis
am mancat si eu, e buna. dar nu m am gandit niciodata sa fac. acum parca mi ai facut pofta.
Iuliana a zis
Incearca neaparat, sunt sigura ca o sa-ti placa 🙂
vavaly a zis
am făcut. îmi place doar că a ieşit un pic cam sărată :).
Iuliana a zis
Cred ca au fost maslinele prea sarate, poate ar fi trebuit lasate putin in apa la desarat.
TeoBucatar a zis
Foarte buna, mie imi place si fara usturoi
Iuliana M. a zis
Teo, multumesc pentru sugestie. Nu am incercat-o pana acum fara usturoi, dar o voi face data viitoare ca sa o pot lua si la serviciu la pachet 🙂