Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Turte la tigaie - din excesul de maia naturală

76 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de turte la tigaie, lipii sau plăcinte simple făcute din excesul de maia naturală rămasă după hrănire. Turte fragede coapte la tigaie.

Dragii mei, știu că în perioada asta mulți dintre voi v-ați făcut curaj și ați început să vă creșteți propria cultură de maia naturală pentru pâine.

Turte la tigaie

Așa cum am explicat în acel articol, după ce avem o maia matură pe care o folosim la dospit, la fiecare hrănire, păstrăm o parte pe care o hrănim pentru pâinile viitoare, iar o parte... o aruncăm 🙁

>>> Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine <<<

Eu mi-am făcut maiaua acum 3 ani și multă vreme, cred că timp de un an și ceva, am aruncat acest exces pentru că nu știam ce să fac cu el, nu credeam că e bun la ceva.

Între timp am aflat că brutarii cu experiență numesc acest exces de maia "discard" în engleză, și nu îl aruncă, ci îl folosesc în alte aluaturi care nu au nevoie să crească prea mult: turte, lipii, plăcinte, blat de pizza, clătite, waffles, etc. Atunci am început să îl folosesc și eu.

Turte la tigaie

Practic, de fiecare dată când îmi rămâne maia pe care nu o folosesc, o pun într-un borcan de 800 g pe care îl păstrez la frigider. Nu hrănesc această maia, pur și simplu o pun acolo, una după alta, până găsesc un preparat la care să folosesc tot ce s-a adunat.

Am folosit acest exces și la pâinea cu drojdie, la clătite sau la checuri. Dar cel mai mult îmi place să fac cu el turte crocante pe care să le mâncăm cu hummus sau guacamole. Este deja pe blog rețeta acestor turte crocante cu maia naturală. Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să o citiți.

Turte subţiri şi crocante la tigaie
turte crocante la tigaie

Diferența dintre turtele de mai sus și rețeta de astăzi, este că unele sunt crocante, iar la rețeta de azi am folosit ulei care frăgezește aluatul, iar turtele sunt moi, fine, catifelate. Cele crocante sunt perfecte să le rupi și să întingi cu ele într-un castron cu hummus, pe când cele fragede sunt mai potrivite să le ungi cu dulceață, zacuscă, cremă de brânză sau smântână, etc.

Din același aluat fac și plăcinte cu gem la tigaie. Plăcintele acestea se pot face și cu alte umpluturi dulci sau sărate: brânză, varză călită, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea rețeta.

Placinte cu gem la tigaie

>>> Aici găsești toate rețetele de pâine cu maia naturală de pe blog <<<

Mod de preparare turte fragede la tigaie - cu maia naturală

Modul de preparare este foarte simplu, practic facem un aluat din ingredientele specificate în lista de mai jos pe care îl lăsăm să se odihnească o oră pentru a se relaxa glutenul.

  • Aluat
  • modelare turte

Aluatul obținut este foarte fin, maleabil, ușor de modelat și de întins, o plăcere să lucrezi cu el.

Deși nu conține deloc drojdie, bacteriile harnice din maia, cele care au supraviețuit în borcan, acționează totuși și turtele noastre mai fac bășicuțe pe ici, pe colo atunci când le coacem în tigaie.

  • Turte la tigaie
  • Turte la tigaie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turte la tigaie

Turte la tigaie - cu maia naturală

Rețeta de turte la tigaie, lipii sau plăcinte simple făcute din excesul de maia naturală rămasă după hrănire. Turte fragede coapte la tigaie.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
așteptare: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 40 minutes minutes
Număr de porții: 16 turte
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

varianta cu exces de maia naturală (discard)

  • 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
  • 280 g făină (tip 650 sau 000)
  • 90 ml apă
  • 30 ml ulei
  • 7 g sare neiodată (un vârf de linguriță)

varianta simplă

  • 400 g făină tip 650 sau 000
  • 210 ml apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 7 g sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți toate ingredientele din lista de mai sus într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
  • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi fiecare bucată din nou în două părți. Veți obține astfel 16 bucăți de aluat pe care le modelați în formă de bilă.
  • Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
  • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
  • Coaceți turtele la foc mediu, câte un minut pe fiecare parte.
  • Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
  • Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.
  • Turtele se servesc simple, în loc de pâine sau se pot unge cu dulceață, brânză, smântână, etc.

Bine de știut:

Exces de maia naturală înseamnă resturile de la hrănirile anterioare ale maielei, strânse într-un borcan și păstrate la frigider.
Valori nutriționale
Turte la tigaie - cu maia naturală
Valori per porție
Calorii
93
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
16
g
5
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
0.1
g
0
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
6
IU
0
%
Calciu
 
4
mg
0
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Turte la tigaie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
76 shares

Comentarii

  1. Vilcu Carmen a zis

    mai 07, 2020 at 10:45 am

    Și eu folosesc mereu excesul de maia pentru a face lipii subțiri. Le ador. In primăvara aceasta am crescut prima maia . Are câteva săptămâni deja și e perfecta,

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 07, 2020 at 10:56 am

      Felicitări pentru maia! Să faci pâini magice! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.