• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi

    Turte la tigaie - din excesul de maia naturală

    Publicat la 2 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de turte la tigaie, lipii sau plăcinte simple făcute din excesul de maia naturală rămasă după hrănire. Turte fragede coapte la tigaie.

    Dragii mei, știu că în perioada asta mulți dintre voi v-ați făcut curaj și ați început să vă creșteți propria cultură de maia naturală pentru pâine.

    Turte la tigaie

    Așa cum am explicat în acel articol, după ce avem o maia matură pe care o folosim la dospit, la fiecare hrănire, păstrăm o parte pe care o hrănim pentru pâinile viitoare, iar o parte... o aruncăm 🙁

    >>> Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine <<<

    Eu mi-am făcut maiaua acum 3 ani și multă vreme, cred că timp de un an și ceva, am aruncat acest exces pentru că nu știam ce să fac cu el, nu credeam că e bun la ceva.

    Între timp am aflat că brutarii cu experiență numesc acest exces de maia "discard" în engleză, și nu îl aruncă, ci îl folosesc în alte aluaturi care nu au nevoie să crească prea mult: turte, lipii, plăcinte, blat de pizza, clătite, waffles, etc. Atunci am început să îl folosesc și eu.

    Turte la tigaie

    Practic, de fiecare dată când îmi rămâne maia pe care nu o folosesc, o pun într-un borcan de 800 g pe care îl păstrez la frigider. Nu hrănesc această maia, pur și simplu o pun acolo, una după alta, până găsesc un preparat la care să folosesc tot ce s-a adunat.

    Am folosit acest exces și la pâinea cu drojdie, la clătite sau la checuri. Dar cel mai mult îmi place să fac cu el turte crocante pe care să le mâncăm cu hummus sau guacamole. Este deja pe blog rețeta acestor turte crocante cu maia naturală. Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să o citiți.

    Turte subţiri şi crocante la tigaie
    turte crocante la tigaie

    Diferența dintre turtele de mai sus și rețeta de astăzi, este că unele sunt crocante, iar la rețeta de azi am folosit ulei care frăgezește aluatul, iar turtele sunt moi, fine, catifelate. Cele crocante sunt perfecte să le rupi și să întingi cu ele într-un castron cu hummus, pe când cele fragede sunt mai potrivite să le ungi cu dulceață, zacuscă, cremă de brânză sau smântână, etc.

    Din același aluat fac și plăcinte cu gem la tigaie. Plăcintele acestea se pot face și cu alte umpluturi dulci sau sărate: brânză, varză călită, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea rețeta.

    Placinte cu gem la tigaie

    >>> Aici găsești toate rețetele de pâine cu maia naturală de pe blog <<<

    Mod de preparare turte fragede la tigaie - cu maia naturală

    Modul de preparare este foarte simplu, practic facem un aluat din ingredientele specificate în lista de mai jos pe care îl lăsăm să se odihnească o oră pentru a se relaxa glutenul.

    • Aluat
    • modelare turte

    Aluatul obținut este foarte fin, maleabil, ușor de modelat și de întins, o plăcere să lucrezi cu el.

    Deși nu conține deloc drojdie, bacteriile harnice din maia, cele care au supraviețuit în borcan, acționează totuși și turtele noastre mai fac bășicuțe pe ici, pe colo atunci când le coacem în tigaie.

    • Turte la tigaie
    • Turte la tigaie

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Turte la tigaie

    Turte la tigaie - cu maia naturală

    Rețeta de turte la tigaie, lipii sau plăcinte simple făcute din excesul de maia naturală rămasă după hrănire. Turte fragede coapte la tigaie.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    așteptare: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 40 minutes minutes
    Număr de porții: 16 turte
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    varianta cu exces de maia naturală (discard)

    • 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
    • 280 g făină (tip 650 sau 000)
    • 90 ml apă
    • 30 ml ulei
    • 7 g sare neiodată (un vârf de linguriță)

    varianta simplă

    • 400 g făină tip 650 sau 000
    • 210 ml apă
    • 30 ml ulei de floarea soarelui
    • 7 g sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puneți toate ingredientele din lista de mai sus într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
    • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
    • Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
    • Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi fiecare bucată din nou în două părți. Veți obține astfel 16 bucăți de aluat pe care le modelați în formă de bilă.
    • Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
    • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
    • Coaceți turtele la foc mediu, câte un minut pe fiecare parte.
    • Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
    • Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.
    • Turtele se servesc simple, în loc de pâine sau se pot unge cu dulceață, brânză, smântână, etc.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Exces de maia naturală înseamnă resturile de la hrănirile anterioare ale maielei, strânse într-un borcan și păstrate la frigider.
    Valori nutriționale
    Turte la tigaie - cu maia naturală
    Valori per porție
    Calorii
    93
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    2
    g
    3
    %
    Carbohidrați
     
    16
    g
    5
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    0.1
    g
    0
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    6
    IU
    0
    %
    Calciu
     
    4
    mg
    0
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Turte la tigaie

    Din aceeași categorie

    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • produse coapte din aluat fraged cu mascarpone
      Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!
    • batoane cu mac în secțiune
      Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Vilcu Carmen

      mai 07, 2020 at 10:45 am

      Și eu folosesc mereu excesul de maia pentru a face lipii subțiri. Le ador. In primăvara aceasta am crescut prima maia . Are câteva săptămâni deja și e perfecta,

      Răspunde
      • Iuliana

        mai 07, 2020 at 10:56 am

        Felicitări pentru maia! Să faci pâini magice! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.