• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de post

    Pastă de măsline, aperitiv delicios, gata în 5 minute

    Publicat la 30 octombrie 2013 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta simplă și rapidă de pastă de măsline. Un aperitiv delicios, gata în doar 5 minute și pentru care avem nevoie de doar câteva ingrediente.

    Azi am pentru voi o rețetă pe care eu o fac foarte des mai ales în posturile ortodoxe de peste an, dar care cu siguranță va fi și pe placul celor care au un stil de viață vegan sau vegetarian: pastă de măsline.

    pasta de masline

    Mai simplu de atât nu se poate! Mai ieftin şi mai uşor, iarăşi nu se poate. Aproape că nu-ţi vine să crezi cât e de bună pasta de măsline ştiind că se face din doar 3-4 ingrediente atât de banale. De fapt, dacă e să mă gândesc mai bine avem un singur ingredient de bază: măslinele, restul sunt condimente, adăugate după gustul fiecăruia ?

    Ce fel de măsline folosim?

    Eu am încercat de-a lungul timpului mai toate soiurile de măsline pe care le-am găsit: negre, Kalamata, verzi, naturale, etc. Uneori am făcut și combinații, de exemplu jumătate negre, jumătate verzi.

    Deși preferatele noastre sunt măslinele Kalamata, totuși, pentru pasta de măsline m-am oprit doar la cele negre. Le cumpăr din piață, acolo unde se vând măsline vrac. Sunt fără sâmburi și rezonabil de sărate.

    Din punctul meu de vedere, măslinele verzi sau cele Kalamata au un gust mult prea intens pentru pasta asta și de obicei sunt mult prea sărate.

    Dar până la urmă, totul ține de gustul fiecăruia. Cred că merită să faceți câteva încercări, cu cantități mici, de exemplu 100 de grame, și să vă decideți apoi care vă plac mai mult.

    Chiar dacă veți cumpăra măsline fără sâmburi, e foarte important ca înainte să le puneți în chopper să le verificați. Mie mi s-a întâmplat să rămână un sâmbure ascuns și să îmi strice lamele chopperului.

    Cum păstrăm și cum servim pasta tartinabilă de măsline

    Eu de obicei fac pastă din 300 g de măsline, ceea ce e suficient pentru 4 porții (sau în cazul nostru: 2 mese pentru 2 persoane).

    O păstrez într-un borcan cu capac ca să nu miroasă a usturoi în tot frigiderul.

    O servim pe felii de pâine prăjită, cu turte la tigaie (vezi aici o rețetă) sau pe rondele de orez expandat. Dacă sunt într-o perioadă de deficit caloric, când vreau să elimin pâinea, atunci întind pasta de măsline pe felii de ardei gras.

    Veți găsi valorile nutriționale ale pastei de măsline mai jos, la finalul rețetei. Tot acolo găsiți și varianta video 😉

    mic dejun cu paine prajita

    Dacă v-a plăcut rețeta pastei de măsline de astăzi, vă las mai jos și alte idei de paste tartinabile 100% naturale, delicioase și ușor de făcut:

    • pastă de morocov cu usturoi copt
    • pastă de macrou afumat
    • hummus cu roșii uscate și busuioc
    • guacamole - rețetă video

    Mod de preparare pastă de măsline

    Modul de preparare pentru rețeta aceasta e tot ce poate fi mai simplu pe lume: pur și simplu se pun toate ingredientele în chopper, se mărunțesc și gata toată treaba. Doar v-am spus că în 5 minute e gata masa! 🙂

    ingrediente pentru pasta de masline

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    pasta de masline

    Pastă de măsline

    5 from 5 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Număr de porții: 4 porții (80 g/porție)
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    chopper electric
    chopper electric
    spatulă

    Ingrediente
     

    • 300 g măsline negre fără sâmburi
    • 1-2 căţei de usturoi
    • aprox. 20 ml ulei de măsline
    • câteva frunze de pătrunjel proaspăt
    • piper proaspăt măcinat, după gust
    • sare, după gust (eu nu pun, măslinele sunt deja sărate)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Verificați mai întâi ca măslinele să nu aibă vreun sâmbure uitat care să vă strice lamele chopperului.
    • Puneți măslinele în chopper și lăsați-l să le mărunțească foarte bine. Dacă e nevoie, opriți aparatul, curățați pereții vasului cu o spatulă și apoi mixați din nou.
    • Puneți usturoiul, piperul, pătrunjelul și uleiul de măsline și mixați până aveți o pastă fină și omogenă.
    • Pasta de măsline se servește pe felii de pâine prăjită sau rondele de orez expandat.
    • Păstrați pasta de măsline la frigider, într-un borcan cu capac.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Pastă de măsline
    Valori per porție
    Calorii
    170
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    17
    g
    26
    %
    Carbohidrați
     
    3.45
    g
    1
    %
    Proteine
     
    1
    g
    2
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    pasta de masline

    Din aceeași categorie

    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
    • chiftele de post din linte uscata
      Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. vavaly

      martie 03, 2014 at 10:42 pm

      am mancat si eu, e buna. dar nu m am gandit niciodata sa fac. acum parca mi ai facut pofta.

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 04, 2014 at 7:49 am

        Incearca neaparat, sunt sigura ca o sa-ti placa 🙂

        Răspunde
        • vavaly

          martie 05, 2014 at 7:05 pm

          am făcut. îmi place doar că a ieşit un pic cam sărată :).

          Răspunde
          • Iuliana

            martie 05, 2014 at 7:40 pm

            Cred ca au fost maslinele prea sarate, poate ar fi trebuit lasate putin in apa la desarat.

            Răspunde
    2. TeoBucatar

      octombrie 30, 2013 at 2:35 pm

      Foarte buna, mie imi place si fara usturoi

      Răspunde
      • Iuliana M.

        octombrie 30, 2013 at 8:24 pm

        Teo, multumesc pentru sugestie. Nu am incercat-o pana acum fara usturoi, dar o voi face data viitoare ca sa o pot lua si la serviciu la pachet 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.