Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Conserve

Coajă de portocală măcinată

Publicat la 2 ianuarie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 5 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

49 shares

Iarna e perioada din an în care consumăm cele mai multe citrice. Sunt ieftine, frumos coapte şi chiar dacă le găsim prin magazine în tot timpul anului, parcă le asociem mai ales cu anotimpul friguros, nu-i aşa? Dar ce facem de exemplu cu cojile de portocale rămase? Sunt atât de aromate şi de parfumate încât e chiar păcat să le aruncăm.

Coajă de portocală măcinată Eu una am crescut în perioada în care cojile de citrice erau aromele supreme din bucătăria mamei şi a bunicii şi încă mai am nostalgii cu prăjituri, gogoşi sau cozonac parfumate doar cu coajă de lămâie sau de portocală rasă şi ținută la borcan amestecată cu zahăr.

Cojile de lămâie la fel le păstrez şi eu: le rad, le amestec cu zahăr şi le ţin la frigider. Pentru cojile de portocale am găsit o metodă mai bună de păstrare: uscate şi măcinate. În acest fel pot folosi coaja de portocală măcinată la mai multe preparate, nu doar la cele umede, ca în cazul cojii de lămâie rase.

Mod de preparare coajă de portocală măcinată

coji de portocale macinate

Spălaţi bine portocalele cu apă caldă folosindu-vă de partea abrazivă a unui burete de vase curat. Clătiţi cu apă rece, apoi puteţi curăţa portocalele.
Îndepărtați cu ajutorul unui cuțit partea alba de pe spatele cojii, cât de bine puteţi. Pasul acesta este foarte important pentru că partea aceasta este amară, nu e nici aromată, nici parfumată, deci nu ne foloseşte la nimic.
Profităm de faptul că e iarnă şi punem cojile astfel curățate la uscat pe calorifer/plită/sobă, ce are fiecare. Sunt uscate suficient cam în 2-3 zile, atunci când se strâng şi devin casante. Le puteţi păstra într-un castronel pe calorifer până se adună mai multe ca să le măcinați pe toate odată. Cu cât sunt mai uscate, cu atât se macină mai bine.
coji de portocala macinate

Cojile bine uscate le măcinăm la tocătorul electric sau chiar la râşniţa de cafea. Pudra rezultată o păstrăm în borcan închis cu capac, la loc răcoros şi ferit de lumină. În cămară e perfect.

Dacă dorim, putem cerne pudra rezultată în 2 calităţi: pudra fină, pe care o vom folosi la sosuri, creme, prăjituri, iar partea mai grosieră, o folosim la aromatizarea ceaiurilor sau o putem pune în cerealele de la micul dejun, de exemplu.

O altă metodă de conservare a cojilor de portocală este confierea, adică fierberea lor într-un sirop gros de zahăr şi păstrarea apoi într-un borcan închis ermetic. Gasiţi de asemenea pe blog explicată pas cu pas reţeta de coajă de portocală confiată.

Spor la meșterit coajă de portocală măcinată!

 

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
49 shares

Comentarii

  1. safire33 a zis

    august 10, 2017 at 5:56 pm

    Din pacate portocalele sunt stropite cu pesticide.

    Răspunde
  2. cris31 a zis

    ianuarie 14, 2015 at 6:28 pm

    Foarte interesanta ideie. Ok, e bun caloriferul dar poate fi folosit si deshidratorul, nu-i asa?
    Sigur o fac, pentru ca in perioada asta consumam multe portocale si e pacat sa aruncam atata coaja. Revin cu impresii cat de curand.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 14, 2015 at 9:35 pm

      Cris, nu am deshidrator, deci nu am incercat. Dar caloriferul e perfect, e gratis si miroase si frumos in casa pana se usuca cojile 🙂 Te astept cu impresii. Numai bine!

      Răspunde
  3. Soap Bazar a zis

    ianuarie 07, 2014 at 9:16 am

    Mi-ai dat o idee minunata, o sa folosesc pudra din coaja de portocala la sapun 🙂
    Spor!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 07, 2014 at 6:12 pm

      Spor si tie, Gabi! Abia astept sa vad noile creatii cu coaja de portocala 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x