Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Conserve

Coajă de portocală măcinată

49 shares

Iarna e perioada din an în care consumăm cele mai multe citrice. Sunt ieftine, frumos coapte şi chiar dacă le găsim prin magazine în tot timpul anului, parcă le asociem mai ales cu anotimpul friguros, nu-i aşa? Dar ce facem de exemplu cu cojile de portocale rămase? Sunt atât de aromate şi de parfumate încât e chiar păcat să le aruncăm.

Coajă de portocală măcinată Eu una am crescut în perioada în care cojile de citrice erau aromele supreme din bucătăria mamei şi a bunicii şi încă mai am nostalgii cu prăjituri, gogoşi sau cozonac parfumate doar cu coajă de lămâie sau de portocală rasă şi ținută la borcan amestecată cu zahăr.

Cojile de lămâie la fel le păstrez şi eu: le rad, le amestec cu zahăr şi le ţin la frigider. Pentru cojile de portocale am găsit o metodă mai bună de păstrare: uscate şi măcinate. În acest fel pot folosi coaja de portocală măcinată la mai multe preparate, nu doar la cele umede, ca în cazul cojii de lămâie rase.

Mod de preparare coajă de portocală măcinată

coji de portocale macinate

Spălaţi bine portocalele cu apă caldă folosindu-vă de partea abrazivă a unui burete de vase curat. Clătiţi cu apă rece, apoi puteţi curăţa portocalele.
Îndepărtați cu ajutorul unui cuțit partea alba de pe spatele cojii, cât de bine puteţi. Pasul acesta este foarte important pentru că partea aceasta este amară, nu e nici aromată, nici parfumată, deci nu ne foloseşte la nimic.
Profităm de faptul că e iarnă şi punem cojile astfel curățate la uscat pe calorifer/plită/sobă, ce are fiecare. Sunt uscate suficient cam în 2-3 zile, atunci când se strâng şi devin casante. Le puteţi păstra într-un castronel pe calorifer până se adună mai multe ca să le măcinați pe toate odată. Cu cât sunt mai uscate, cu atât se macină mai bine.
coji de portocala macinate

Cojile bine uscate le măcinăm la tocătorul electric sau chiar la râşniţa de cafea. Pudra rezultată o păstrăm în borcan închis cu capac, la loc răcoros şi ferit de lumină. În cămară e perfect.

Dacă dorim, putem cerne pudra rezultată în 2 calităţi: pudra fină, pe care o vom folosi la sosuri, creme, prăjituri, iar partea mai grosieră, o folosim la aromatizarea ceaiurilor sau o putem pune în cerealele de la micul dejun, de exemplu.

O altă metodă de conservare a cojilor de portocală este confierea, adică fierberea lor într-un sirop gros de zahăr şi păstrarea apoi într-un borcan închis ermetic. Gasiţi de asemenea pe blog explicată pas cu pas reţeta de coajă de portocală confiată.

Spor la meșterit coajă de portocală măcinată!

 

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
49 shares

Comentarii

  1. safire33 a zis

    august 10, 2017 at 5:56 pm

    Din pacate portocalele sunt stropite cu pesticide.

    Răspunde
  2. cris31 a zis

    ianuarie 14, 2015 at 6:28 pm

    Foarte interesanta ideie. Ok, e bun caloriferul dar poate fi folosit si deshidratorul, nu-i asa?
    Sigur o fac, pentru ca in perioada asta consumam multe portocale si e pacat sa aruncam atata coaja. Revin cu impresii cat de curand.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 14, 2015 at 9:35 pm

      Cris, nu am deshidrator, deci nu am incercat. Dar caloriferul e perfect, e gratis si miroase si frumos in casa pana se usuca cojile 🙂 Te astept cu impresii. Numai bine!

      Răspunde
  3. Soap Bazar a zis

    ianuarie 07, 2014 at 9:16 am

    Mi-ai dat o idee minunata, o sa folosesc pudra din coaja de portocala la sapun 🙂
    Spor!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 07, 2014 at 6:12 pm

      Spor si tie, Gabi! Abia astept sa vad noile creatii cu coaja de portocala 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.