Iarna e perioada din an în care consumăm cele mai multe citrice. Sunt ieftine, frumos coapte şi chiar dacă le găsim prin magazine în tot timpul anului, parcă le asociem mai ales cu anotimpul friguros, nu-i aşa? Dar ce facem de exemplu cu cojile de portocale rămase? Sunt atât de aromate şi de parfumate încât e chiar păcat să le aruncăm.
Eu una am crescut în perioada în care cojile de citrice erau aromele supreme din bucătăria mamei şi a bunicii şi încă mai am nostalgii cu prăjituri, gogoşi sau cozonac parfumate doar cu coajă de lămâie sau de portocală rasă şi ținută la borcan amestecată cu zahăr.
Cojile de lămâie la fel le păstrez şi eu: le rad, le amestec cu zahăr şi le ţin la frigider. Pentru cojile de portocale am găsit o metodă mai bună de păstrare: uscate şi măcinate. În acest fel pot folosi coaja de portocală măcinată la mai multe preparate, nu doar la cele umede, ca în cazul cojii de lămâie rase.
Mod de preparare coajă de portocală măcinată
Cojile bine uscate le măcinăm la tocătorul electric sau chiar la râşniţa de cafea. Pudra rezultată o păstrăm în borcan închis cu capac, la loc răcoros şi ferit de lumină. În cămară e perfect.
Dacă dorim, putem cerne pudra rezultată în 2 calităţi: pudra fină, pe care o vom folosi la sosuri, creme, prăjituri, iar partea mai grosieră, o folosim la aromatizarea ceaiurilor sau o putem pune în cerealele de la micul dejun, de exemplu.
O altă metodă de conservare a cojilor de portocală este confierea, adică fierberea lor într-un sirop gros de zahăr şi păstrarea apoi într-un borcan închis ermetic. Gasiţi de asemenea pe blog explicată pas cu pas reţeta de coajă de portocală confiată.
safire33 a zis
Din pacate portocalele sunt stropite cu pesticide.
cris31 a zis
Foarte interesanta ideie. Ok, e bun caloriferul dar poate fi folosit si deshidratorul, nu-i asa?
Sigur o fac, pentru ca in perioada asta consumam multe portocale si e pacat sa aruncam atata coaja. Revin cu impresii cat de curand.
Iuliana a zis
Cris, nu am deshidrator, deci nu am incercat. Dar caloriferul e perfect, e gratis si miroase si frumos in casa pana se usuca cojile 🙂 Te astept cu impresii. Numai bine!
Soap Bazar a zis
Mi-ai dat o idee minunata, o sa folosesc pudra din coaja de portocala la sapun 🙂
Spor!
Iuliana a zis
Spor si tie, Gabi! Abia astept sa vad noile creatii cu coaja de portocala 🙂