• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 ian. 2022 · Publicată: 21 nov. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
416 shares
Mergi la rețetă

O ciorbiţă ca la mama acasă! Ca la mama mea, să ne înţelegem! Fac precizarea asta din capul locului ca să nu-mi spună cineva în comentarii că nu e ca la mama lui, pentru că mama lui nu făcea ciorba de pui cu fidea sau că punea pătrunjel în loc de leuştean. Nu râdeţi, că am păţit-o! Pe-asta şi încă multe altele.

Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean

Când ai un blog despre mâncare, la care se pricepe toată lumea, te expui la multe atenţionări, trageri de urechi sau luări de poziţie, mai ales pe grupurile culinare. Unele perfect justificate, altele mai amuzante, altele mai răutăcioase, după cum ţi-e norocul în ziua respectivă. Ţineţi-mi pumnii ca azi să nu-mi admonesteze nimeni ciorba de pui cu fidea şi leuştean! 😀

Multe nu-s de spus despre ciorba asta. Cred că toţi avem o ciorbă al cărei gust ne teleportează instantaneu la mama acasă. La mine e ciorba de pui, cu fidea fină ca firul de aţă. Parcă o şi văd pe mama zdrobind în palmă cuibul de fidea şi dându-i drumul în oală, apoi amestecând cu lingura de lemn să se desfacă ghemotocul ca să fiarbă fideaua bine. La fel fac şi eu, cum am văzut la ea. Dar cel mai mult îmi aminteşte de ciorba mamei, mirosul puternic de leuştean proaspăt, tocat rapid pe fundul de lemn ţac-ţac-ţac, imediat după ce stingea focul la ciorbă. Mi-nu-nat!

Sunt convinsă că toate mamele din lume fac o magie cu ciorba de pui. Scriind reţeta acum, pentru blog, îmi dau seama că ingredientele sunt aceleaşi ca pentru mai toate ciorbele, tehnica de preparare e aceeaşi... şi totuşi, ciorba de pui e mai presus decât orice altă ciorbă. Ciorba de pui are ceva magic, nu credeţi? 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean

Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean

Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean simplă și gustoasă, ca la mama acasă!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • aprox. 500 g de carne de pui (aripi, gât, partea din spate)
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • o felie de țelină
  • ½ de rădăcină de pătrunjel
  • 1 cartof măricel
  • 200 ml roşii pasate sau pulpă de roşii
  • 150 ml de borş -opţional
  • 2 cuiburi de fidea
  • sare după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Carnea se spală, se pârleşte dacă e cazul, apoi se porţionează şi se pune la fiert în aproximativ 3 litri de apă cu puţină sare. Se îndepărtează spuma care se adună deasupra, apoi se lasă să fiarbă la foc mic.
  • Când carnea este aproape fiartă adăugăm ceapa, morcovul, ţelina, pătrunjelul şi ardeiul tăiate cum ne place.
  • Peste vreo 10 minute adăugăm şi cartoful tăiat cuburi.
  • Când legumele sunt fierte, punem roşiile, fideaua şi borşul ( opţional) şi lăsăm ciorba să mai dea 2-3 clocote.
  • Stingem focul, tocăm leuşteanul şi îi dăm drumul în oală.
  • Se serveşte fierbinte, eventual dreasă cu puţină smântână şi cu un ardei iute alături, dacă vă place.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean

Poftă bună la ciorba de pui cu fidea şi leuştean!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
416 shares

Comentarii

  1. Raluca M a zis

    iunie 22, 2021 at 1:31 am

    5 stars
    Felicitari pentru descriere!! 100% ciorba mamei cu absolut toate ingredientele pe care le folosea..

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 23, 2021 at 8:05 am

      Mulțumesc mult!

      Răspunde
    • Adriana a zis

      iunie 16, 2022 at 12:22 pm

      Ce pot sa zic, tot ce gateste Iuliana iti lasa gura apa. O urmaresc cu interes si cu mult drag.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iunie 16, 2022 at 2:10 pm

        Mulțumesc din suflet! ❤️

        Răspunde
    • Valentina a zis

      ianuarie 27, 2024 at 8:49 pm

      5 stars
      Felicitari Iuliana. Imi place tare mult vocea ta, dar mai mult retetele. Valentina

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        ianuarie 28, 2024 at 7:44 am

        Mulțumesc foarte mult, Valentina!

        Răspunde
  2. Claudia a zis

    noiembrie 21, 2016 at 12:57 pm

    Nu as refuza o portie de nu ar fi post. Arata prea imbietor 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 21, 2016 at 10:17 pm

      Pai nu-i nimic, salveaza reteta si o faci dupa ce trece postul 😉

      Răspunde
5 from 6 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.