O ciorbiţă ca la mama acasă! Ca la mama mea, să ne înţelegem! Fac precizarea asta din capul locului ca să nu-mi spună cineva în comentarii că nu e ca la mama lui, pentru că mama lui nu făcea ciorba de pui cu fidea sau că punea pătrunjel în loc de leuştean. Nu râdeţi, că am păţit-o! Pe-asta şi încă multe altele.
Când ai un blog despre mâncare, la care se pricepe toată lumea, te expui la multe atenţionări, trageri de urechi sau luări de poziţie, mai ales pe grupurile culinare. Unele perfect justificate, altele mai amuzante, altele mai răutăcioase, după cum ţi-e norocul în ziua respectivă. Ţineţi-mi pumnii ca azi să nu-mi admonesteze nimeni ciorba de pui cu fidea şi leuştean! 😀
Multe nu-s de spus despre ciorba asta. Cred că toţi avem o ciorbă al cărei gust ne teleportează instantaneu la mama acasă. La mine e ciorba de pui, cu fidea fină ca firul de aţă. Parcă o şi văd pe mama zdrobind în palmă cuibul de fidea şi dându-i drumul în oală, apoi amestecând cu lingura de lemn să se desfacă ghemotocul ca să fiarbă fideaua bine. La fel fac şi eu, cum am văzut la ea. Dar cel mai mult îmi aminteşte de ciorba mamei, mirosul puternic de leuştean proaspăt, tocat rapid pe fundul de lemn ţac-ţac-ţac, imediat după ce stingea focul la ciorbă. Mi-nu-nat!
Sunt convinsă că toate mamele din lume fac o magie cu ciorba de pui. Scriind reţeta acum, pentru blog, îmi dau seama că ingredientele sunt aceleaşi ca pentru mai toate ciorbele, tehnica de preparare e aceeaşi... şi totuşi, ciorba de pui e mai presus decât orice altă ciorbă. Ciorba de pui are ceva magic, nu credeţi? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de pui cu fidea şi leuştean
Ingrediente
- aprox. 500 g de carne de pui (aripi, gât, partea din spate)
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- o felie de țelină
- ½ de rădăcină de pătrunjel
- 1 cartof măricel
- 200 ml roşii pasate sau pulpă de roşii
- 150 ml de borş -opţional
- 2 cuiburi de fidea
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Carnea se spală, se pârleşte dacă e cazul, apoi se porţionează şi se pune la fiert în aproximativ 3 litri de apă cu puţină sare. Se îndepărtează spuma care se adună deasupra, apoi se lasă să fiarbă la foc mic.
- Când carnea este aproape fiartă adăugăm ceapa, morcovul, ţelina, pătrunjelul şi ardeiul tăiate cum ne place.
- Peste vreo 10 minute adăugăm şi cartoful tăiat cuburi.
- Când legumele sunt fierte, punem roşiile, fideaua şi borşul ( opţional) şi lăsăm ciorba să mai dea 2-3 clocote.
- Stingem focul, tocăm leuşteanul şi îi dăm drumul în oală.
- Se serveşte fierbinte, eventual dreasă cu puţină smântână şi cu un ardei iute alături, dacă vă place.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Raluca M a zis
Felicitari pentru descriere!! 100% ciorba mamei cu absolut toate ingredientele pe care le folosea..
Iuliana a zis
Mulțumesc mult!
Adriana a zis
Ce pot sa zic, tot ce gateste Iuliana iti lasa gura apa. O urmaresc cu interes si cu mult drag.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc din suflet! ❤️
Valentina a zis
Felicitari Iuliana. Imi place tare mult vocea ta, dar mai mult retetele. Valentina
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc foarte mult, Valentina!
Claudia a zis
Nu as refuza o portie de nu ar fi post. Arata prea imbietor 🙂
Iuliana a zis
Pai nu-i nimic, salveaza reteta si o faci dupa ce trece postul 😉