• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Borş de miel cu leuştean

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 feb. 2022 · Publicată: 19 apr. 2015 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
16 shares
Mergi la rețetă

Acum că a trecut Paştele şi parcă am început să mă vindec şi de tradiţionala lene ce mă cuprinde după sărbători, m-am învrednicit şi eu să scriu reţetele preparatelor pe care le-am avut pe masă.

Mielul nu ne-a lipsit. Nu a fost mult, am cumpărat doar un sfert posterior şi am avut o pulpă pentru friptură, câteva coaste şi o codiţă din care am făcut un borş acrişor, cu multe legume şi verdeţuri de sezon. Şi mai ales cu mult, mult leuştean care îi dă o aromă aparte şi umple casa cu miros de primăvară.

Borş de miel cu leuştean

De obicei, în zilele de sărbătoare inevitabil mâncăm carne, ouă, cozonac şi alte bunătăţi, aşa că eu una prefer ca borşul să aibă cât mai multe legume care să mai balanseze grăsimile care se tot adună în meniu, chit că noi mereu ne propunem să nu exagerăm cu ele. În mod normal, la borşul de miel nu se pune suc de roşii. Eu pun, pentru că nouă aşa ne place, dar voi îl puteţi omite, nu va fi nicio problemă. 

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Borş de miel cu leuştean

Borş de miel cu leuştean

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru 8-10 porții

  • aprox 600 g carne de miel cu os (cap, gat, coaste, codița)
  • 1 ceapă uscată mică
  • frunzele de la o legătură de ceapa verde
  • 1 morcov mare
  • 1 ardei gras
  • 1 felie de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 dovlecel mic
  • 2 linguri de orez cu bob rotund
  • 1 legătură de ștevie
  • 1 legătură de loboda roșie
  • 200 ml suc de roşii (opţional, eu am pus)
  • 250 ml de borș proaspăt
  • 1 sau 2 legătură de leuștean verde (după preferinţe)
  • sare - după gust
  • smântână pentru servit (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Carnea de miel se spală şi se porţionează, apoi se pune la fiert în 4 litri de apă rece cu un praf de sare. Cu o spumieră se înlătură spuma care se formează deasupra. Fierbeţi carnea la foc mic, acoperită cu capac,. În acest fel supa va căpăta un gust foarte bun.
  • Legumele se taie cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari, după cum preferă fiecare.
  • Când carnea e cam pe jumătate fiartă se adaugă legumele şi se lasă ciorba să fiarbă în continuare la foc mic.
  • După ce au fiert şi legumele se adaugă sucul de roşii, orezul, ştevia şi loboda spălate bine şi tocate şi se lasă să mai dea câteva clocote.
  • Borşul se fierbe separat şi se adaugă în oală la final.
  • Se stinge focul, se dă oala deoparte şi se adaugă leuşteanul proaspăt tocat.
  • Dacă nu serviţi borşul imediat, mai păstraţi câteva frunzuliţe de leuştean proaspăt ca să le adăugaţi în farfurie chiar înainte de servire.
  • Opţional, dacă vă place, puteţi servi borşul de miel cu smântână şi cu ceapă verde alături.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Borş de miel cu leuştean

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de borş de miel cu leuştean pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
16 shares

Comentarii

  1. Maria Florea a zis

    aprilie 21, 2015 at 5:33 pm

    Arata minunat borsul,ma voi inspira si eu din reteta pentru acest sfarsit de saptamana.
    Toate cele bune,
    Maria F.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 21, 2015 at 8:14 pm

      Multumesc, Maria! Pofta buna sa aveti!

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    aprilie 20, 2015 at 10:23 am

    Tare fain borsul de miel. Am facut si eu de sarbatori doar ca fara rosii si dres cu smantana. Pacat ca s-a terminat 🙁
    Cu prima ocazie o sa incerc si varianta ta ca prea bine arata 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 20, 2015 at 10:25 am

      Noi l-am mancat fara smantana ca am zis sa fie totusi cat mai putine grasimi. Dupa un post asa de lung e greu sa revii brusc la o alimentatie "normala", asa ca mai ocolim si noi ce putem...

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.